Κειμενα

Κείμενα

Η ψεύτικη προφητεία του Αγίου Παϊσίου για μεγάλο σεισμό στην Αττική ή πως κατασκευάζεται μια ψευδής προφητεία

Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018


Προφήτευσε άραγε ο Άγιος Παΐσιος μεγάλο σεισμό με επίκεντρο την Αττική; Εάν κρίνουμε από τις ιστοσελίδες που δημοσίευσαν αυτή την πληροφορία, μάλλον όχι!

Στα ειδησεογραφικά sites και blogs, makeleio.gr, newsbomb.gr, crashonline.gr, tromaktiko.blogspot.gr, omaiandros.gr, και πολλά άλλα, διαβάζουμε ότι το σημείο που είναι επικίνδυνο για να δώσει σεισμό είναι το ρήγμα των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό Κόλπο, και όχι στην Πάρνηθα. Ο ισχυρισμός αυτός μάλιστα, ενισχύεται και από μια δήθεν προφητεία του Αγ. Παϊσίου, η οποία όμως πρόκειται για μια από τις αμέτρητες απάτες του διαδικτύου, αφού δεν κατονομάζονται οι πηγές των πληροφοριών από τα παραπάνω site.

Το αρχικό κομμάτι του άρθρου, βασίζεται σε δημοσίευμα του pronews.gr (τότε defencenet.gr) το 2014 με τίτλο «Ρήγματα Kορινθιακού: Ο σεισμικός εφιάλτης που πλανιέται πάνω από την Αττική…» και αναφέρει ότι «Ο εφιάλτης του Λεκανοπεδίου, δεν είναι το μικρό ρήγμα της Πάρνηθας που έδωσε τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ του Σεπτεμβρίου του 1999, αλλά το ρήγμα των Αλκυονίδων».

Σε κανένα σημείο ωστόσο, δεν αναφέρεται ο Αγ. Παΐσιος, ενώ το δημοσίευμα του pronews.gr επικαλείται πληροφορίες από άρθρο που κυκλοφόρησε στο protothema.gr το 2009.

Με τίτλο «Επικίνδυνες για σεισμό οι περιοχές από Αλκιονίδες μέχρι νότιο Ευβοϊκό», επικαλείται -μεταξύ άλλων- δηλώσεις του καθηγητή Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχου. Ούτε σε αυτό όμως, έχουμε αναφορά σε «προφητεία» του Παϊσίου.

Ακολούθησε η επίκληση σε άρθρο του 2013 της γαλλικής LeMonde, που στην Ελλάδα κυκλοφόρησε με τίτλους όπως: «Le Monde: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο δεν αποκλείονται στην Ευρώπη», ενώ την ίδια χρονιά, κυκλοφορεί για πρώτη φορά άρθρο που έχει ως βάση, φερόμενη προφητεία του Παϊσίου με πηγή το βιβλίο «ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΛΟΓΟΙ Β΄ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ – ΙΕΡΟΝ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟΝ – «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ».

Η προφητεία έχει ως εξής:

Σήμερα είναι καιρός να ετοιμασθούν οι ψυχές, γιατί, αν συμβή κάτι, δεν ξέρω τι θα γίνη. Είθε να μην επιτρέψη ο Θεός να έρθουν δύσκολες μέρες, αλλά αν έρθουν, με έναν μικρό σεισμό, με ένα τράνταγμα, θα σωριάσουν ολόκληρες αδελφότητες, ολόκληρα μοναστήρια, γιατί ο καθένας θα πάη να σώση τον εαυτό του και θα τραβήξη την πορεία του.

Ακόμα και να δεχθούμε πως τα λόγια αυτά πράγματι ειπώθηκαν από τον Άγιο Παΐσιο, αφενός ο ίδιος δηλώνει «δεν ξέρω τι θα γίνη» και αφετέρου, ο σεισμός και το τράνταγμα στα οποία αναφέρεται, έχουν περιεχόμενο συμβολικό και όχι κυριολεκτικό, αφού μιλάει για πνευματικές καταστροφές.

Έτσι, το 2017 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα άρθρα που έκαναν λόγο για προφητεία του Αγίου Παϊσίου ή του Πατροκοσμά και του Παϊσίου, για μεγάλο σεισμό στην Αττική.

Ο συνδυασμός αμάθειας, φόβου και υπερβολικής πίστης, φαίνεται πως αποτελούν για το μέσο Έλληνα την τέλεια συνταγή για τη δημιουργία μιας κατασκευασμένης «clickbait» είδησης. Επομένως, άλλη μια ψευδής προφητεία του Αγ. Παϊσίου καταρρίπτεται.

Πληροφορίες από: ellinikahoaxes.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo