Κειμενα

Κείμενα

Οι ψεύτικες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο για τις πυρκαγιές

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018


Το τελευταίο 24ωρο κυκλοφόρησαν σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετές φωτογραφίες που ουδεμία σχέση είχαν με τα τραγικά γεγονότα στην Αττική.

Μάλιστα, σε μερικές απ' αυτές ήταν τόσο προφανή τα χαρακτηριστικά τους που προέδιδαν ότι τραβήχτηκαν σε άλλες χώρες και άλλες εποχές. Και όμως, όσοι τις ανήρτησαν δεν μπήκαν καν στον κόπο να τις ελέγξουν.

Μια φωτογραφία που έκανε το γύρο του διαδικτύου, ήταν αυτή με έναν ηλικιωμένο που κρατούσε ένα γατάκι μπροστά από ένα καμένο σπίτι. Κανείς ωστόσο από εκείνους που την κοινοποίησαν, δεν παρατήρησε ότι αφενός ο κύριος φοράει χειμωνιάτικα ρούχα και αφετέρου, χιονίζει.

Είναι ο Τούρκος, Αλί Μεσέ, που έβαλε κατά λάθος φωτιά στο σπίτι του, όταν επιχείρησε να ανάψει μια ξυλόσομπα με βενζίνη. (Πηγή φωτογραφίας: CNN Turk/Instagram)

Μια άλλη φωτογραφία που επίσης κυκλοφόρησε αρκετά, ήταν αυτή με έναν πυροσβέστη που κρατούσε στα χέρια του ένα γυμνό μικρό παιδί. Το γεγονός ότι η φωτογραφία αυτή δεν τραβήχτηκε στην Ελλάδα, αποδεκνύεται και μόνο από το χρώμα του πυροσβέστη, καθώς είναι μαύρος.

Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από ακροδεξιούς λογαριασμούς που μιλούσαν για «προδοσία κατά των Ελλήνων».

Πρόκειται για μια βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Ron Olshwanger που απεικονίζει τον αφροαμερικανό πυροσβέστη, Adam Long. (Πηγή φωτογραφίας: Pinterest)

Ακόμη, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φωτογραφία που απεικόνιζε έναν πυροσβέστη να δίνει νερό σε ένα κοάλα. Φυσικά, ούτε τα ξένα αρχικά «CFA» στην στολή του πυροσβέστη έγιναν αντιληπτά, ούτε το γεγονός ότι τα κοάλα δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής πανίδας.

Η φωτογραφία δείχνει τον εθελοντή πυροσβέστη, David Tree, της αυστραλιανής οργάνωσης CFA, δίπλα σε ένα κοάλα. (Πηγή φωτογραφίας: The Guardian)

Τέλος, πολλά ειδησεογραφικά site ανήρτησαν και φωτογραφία με πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι στον Κάλαμο και τον Βαρνάβα, παρουσιάζοντάς την ως χθεσινή.

Η φωτογραφία είναι από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2017 (Πηγή φωτογραφίας: Iefimerida)

Πληροφορίες από: info-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo