Κειμενα

Κείμενα

Ποιος είναι ο ασθενής που επισκέπτεται ο Χίτλερ; Ήταν μάρτυρας ενός σχεδίου που θα άλλαζε την ιστορία της ανθρωπότητας

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018


Υπήρξε ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του ναζιστικού στρατού που τραυματίστηκε τον Ιούλιο του 1944, τρεις μήνες μετά τα 55α γενέθλια του Χίτλερ, στην περίφημη «Επιχείρηση Βαλκυρία».

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1900 στην Φρανκφούρτη και ήταν συγγενής της συζύγου του πρώτου Καγκελάριου της Γερμανίας, Όττο Φον Μπίσμαρκ. Εντάχθηκε στο Αυτοκρατορικό Ναυτικό ως δόκιμος αξιωματικός το 1917 και υπηρέτησε σε βαρύ καταδρομικό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1923 προσελήφθη ως αξιωματικός.

Έξι χρόνια αργότερα, έγινε διοικητής του τορπιλικού σκάφους «Άλμπαντρος» υπό τις διαταγές του ναύαρχου και διαδόχου του Χίτλερ, Καρλ Νταίνιτς. Πριν το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν αρχηγός αντιτορπιλικού ενώ μετά την έναρξή του, ανέλαβε το ρόλο του ναυτικού υπασπιστή του Χίτλερ. Το 1943 προήχθη στο βαθμό του υποναύαρχου και έγινε ένα από τα πιο πιστά στελέχη του Γ’ Ράιχ.

Στις 20 Ιουλίου 1944, πραγματοποιήθηκε η «Επιχείρηση Βαλκυρία» («Operation Walküre»), ένα σχέδιο του εφεδρικού ναζιστικού στρατού σε περίπτωση διάλυσης της πολιτικής τάξης της χώρας, το οποίο όμως αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την οργάνωση πραξικοπήματος εναντίον του Χίτλερ. Οι συνωμότες, με επικεφαλής τον Συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, είχαν συνειδητοποιήσει ότι ο «Φύρερ» οδηγούσε τη Γερμανία σε έναν αυτοκτονικό πόλεμο με δύο μέτωπα και γι’ αυτό αποφάσισαν να τον δολοφονήσουν, με την πεποίθηση ότι μια νέα κυβέρνηση του Βερολίνου θα έσωζε το έθνος τους από την ολοκληρωτική καταστροφή.

Η δολοφονία ωστόσο απέτυχε, ο δικτάτορας σώθηκε, και οι πιστοί του στρατιωτικοί κατέπνιξαν το πραξικόπημα. Από τους 24 παρευρισκομένους, μόνο τέσσερις σκοτώθηκαν ενώ κάποιοι τραυματίστηκαν. Η Γκεστάπο προχώρησε στη σύλληψη 7.000 ατόμων από τα οποία τα 4.980 εκτελέστηκαν. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και ο Στάουφενμπεργκ ενώ ακόμα και την παραμονή της πτώσης του χιτλερικού καθεστώτος, δολοφονήθηκαν συνωμότες όπως ο Βίλχελμ φον Κανάρις. Αυτή ήταν η 27η απόπειρα δολοφονίας του Γερμανού δικτάτορα.

Ένας από τους τραυματίες που επισκέφθηκε αργότερα στο νοσοκομείο ο Χίτλερ ήταν και το εικονιζόμενο πρόσωπο. Ήταν ο ναύαρχος, Καρλ φον Πουτκάμερ, ο οποίος μετά τη λήξη του πολέμου, κατέστρεψε φωτογραφικά αρχεία μαζί με τον υπασπιστή του, Τζούλιους Σάουμπ.

Πέθανε στο Μόναχο το 1981 σε ηλικία 80 ετών.*Το άρθρο δημοσιεύθηκε και στη «Μηχανή του Χρόνου»

Πληροφορίες από: mentality10.com, ww2gravestone.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo