Κειμενα

Κείμενα

Το Ισραήλ εξοπλίζει Ουκρανούς νεοναζί

Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018

Το Ισραήλ εξοπλίζει Ουκρανούς νεοναζί

Τη νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση της Ουκρανίας, «Azov Battalion», εξοπλίζει το Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής εφημερίδας, «Electronic Intifada».

Όπως φαίνεται και στις ιστοσελίδες της βαριά εξοπλισμένης ουκρανικής οργάνωσης, τα μέλη της κρατούν όπλα Tavor με ειδική άδεια από το Ισραήλ.

Τα όπλα Tavor αποτελούν βασικό μέρος του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες δολοφονίες άοπλων Παλαιστινίων στη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» στη Γάζα.

Αξιωματικός της νεοναζιστικής «Azov Battalion» κρατά όπλο Tavor, κατόπιν ειδικής άδειας από το Ισραήλ
Αξιωματικός της νεοναζιστικής «Azov Battalion» κρατά όπλο Tavor, κατόπιν ειδικής άδειας από το Ισραήλ

Την αντίθεσή τους στην πώληση όπλων στους ουκρανούς νεοναζί, είχαν εκδηλώσει ισραηλινοί ακτιβιστές, τονίζοντας το ενδεχόμενο να φτάσουν στα χέρια αντισημιτικών οργανώσεων. Μάλιστα, ο δικηγόρος, Eitary Mack, ζητούσε με ειδικό αίτημα να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια του Ισραήλ στην Ουκρανία, λόγω του καθαρά ναζιστικού χαρακτήρα της οργάνωσης.

Απαντώντας στο αίτημά του, η Υπηρεσία Εξαγωγής Όπλων του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας εξήγησε ότι αδειοδοτεί τους εξαγωγείς όπλων «με ιδιαίτερη προσοχή» και «σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους δημόσιους φορείς», με τον Mack και μία ομάδα 35 ακτιβιστών να ανταπαντούν πως ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν όπλα κατασκευασμένα στο Ισραήλ, ενώ δέχονται και ειδική εκπαίδευση από τη χώρα.

Η ηγεσία της Υπηρεσίας Εξαγωγών Όπλων του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας δεν διέψευσε τα στοιχεία αυτά, ούτε συζήτησε το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αδειοδοτήσεις για λόγους ασφαλείας.

Νεοναζί που παρουσιάζει τα όπλα της «Azov» μέσα από βίντεο της οργάνωσης
Νεοναζί που παρουσιάζει τα όπλα της «Azov» μέσα από βίντεο της οργάνωσης

Η νεοναζιστική παραστρατιωτική οργάνωση «Azov Battalion», βρίσκεται σε ενεργό δράση από το 2014 και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου (όπως βασανιστήρια, σεξουαλική βία, στοχοποίηση κατοικιών κ.α.) εναντίον φιλορωσικών ομάδων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Ντονμπάς. Ο πρώτος αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο ακροδεξιός Andriy Biletsky, ιδρυτής πολλών νεοναζιστικών μορφωμάτων όπως οι οργανώσεις «Social-National Assembly» και «Patriot of Ukraine».

Στην ηγεσία της οργάνωσης σήμερα, βρίσκεται ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Arsen Avakov, ο οποίος σύμφωνα με το BBC, έχει ορίσει έναν από τους διοικητές της ομάδας του ως αναπληρωτή του, σε θέση που ελέγχει την αστυνομία της χώρας.

Ο Avakov είχε πραγματοποιήσει πέρυσι επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Aryeh Deri, με σκοπό να συζητήσουν για μια «επικερδή συνεργασία».

Πληροφορίες από: therealnews.com, electronicintifada.net και info-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo