Κειμενα

Κείμενα

Περιοδικό «Focus»: Μέσα στο ευρώ η Ελλάδα θα χρωστάει για πάντα

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2018


Ιδιαίτερα επικριτικό για την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης εμφανίζεται σε εκτενές του δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό «Focus».

«Όσο η Ελλάδα χρησιμοποιεί το ευρώ δεν θα κατορθώσει ποτέ να ξεπεράσει την κρίση αλλά θα συνεχίσει να στηρίζεται στην "καλή διάθεση" των Ευρωπαίων εταίρων της. Μόλις ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαλαρώσει, η χώρα θα χρειαστεί ένα κεφάλαια», σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και χωρίς ελπίδα. Ο μύθος ότι η διάσωσή της ήταν μία καλή συμφωνία για τη Γερμανία, καθώς κέρδισε το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ, είναι εντελώς λάθος. Το ευρώ είναι και θα παραμείνει πολύ ισχυρό νόμισμα για την Ελλάδα», προσθέτει το περιοδικό και συμπληρώνει πως «Η χρεοκοπία συνεχίζεται και την πληρώνουν οι πολίτες. Η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αποπληρώσει τα χρέη της ποτέ. Έχει ανάγκη από ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους της (κούρεμα) και πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη».

«Εάν πραγματικά θέλουμε να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή ιδέα ζωντανή, τότε θα πρέπει να προσφέρουμε στην Ελλάδα ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως συνέβη με τη Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι το βασικό συμπέρασμα των δύο αρθρογράφων.


Οι λανθασμένοι πανηγυρισμοί


Αφού υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία, με τη βοήθεια της Goldman Sachs, της οποίας τότε αντιπρόεδρος ήταν ο Mario Draghi, οι δύο οικονομικοί συντάκτες του περιοδικού αναφέρουν πως οι πανηγυρισμοί των Ευρωπαίων είναι εντελώς λανθασμένοι, καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει στο μέλλον, μιας και δεν έχει τη δυνατότητα να επιτύχει τόσο υψηλά πλεονάσματα για όσα χρόνια έχει δεσμευτεί να το πράξει. Οι μόνοι που «πανηγύρισαν» την έξοδο από το μνημόνιο, πέραν των Ευρωπαίων, ήταν ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί, σημειώνεται.

Ακόμη, οι δύο αρθρογράφοι δεν διστάζουν να επιτεθούν και στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι είναι ψεύτης, καθώς υποσχέθηκε στους πολίτες και στους βουλευτές της χώρας του ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι το οποίο τελικά, δεν συνέβη ποτέ.

Η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια 274 δισ. ευρώ και εξ αυτού του ποσού έχει αποπληρώσει μόλις 49 δισ. ευρώ.


Πόσο θα αντέξουν οι πολίτες;


Παρακάτω, σημειώνεται ότι η οικονομία της χώρας έχει, όντως, ανακάμψει με την ανάπτυξη να φθάνει στο 1,7% το 2017 και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,8%. Η Ελλάδα έχει έσοδα από την αύξηση των φόρων και την πώληση κρατικής περιουσίας, ωστόσο οι συνταξιούχοι έχουν δει τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 60% και στις αρχές του 2019 θα υπάρξει νέα μείωση.

Οι δύο δημοσιογράφοι αναρωτιούνται «τι θα είχε συμβεί στη Γερμανία εάν είχαν υποστεί κάτι τέτοιο» ενώ ειδική μνεία γίνεται και για το τραπεζικό σύστημα, καθώς επισημαίνεται πως κατά μέσο όρο τα 48,5% των δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία να φτάνει μόλις το 2,5%.


Ούτε καν η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της


Τέλος, το άρθρο καταλήγει πως «Καλό θα είναι να ξεχάσουμε τη φαντασίωση ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Καμία χώρα δεν το έχει πράξει ποτέ, και πρωταθλήτρια μη αποπληρωμής είναι φυσικά η Γερμανία. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το γερμανικό χρέος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, είναι γιατί το κράτος δανείζεται πολύ φθηνά».

Πληροφορίες από: focus.de, iskra.gr (μετάφραση)
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo