Κειμενα

Κείμενα

Θύμα των hoaxes και ο Δημήτρης Καζάκης;

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2018

Θύμα των hoaxes και ο Δημήτρης Καζάκης;

Μεγάλη έκταση έλαβε τις τελευταίες μέρες η είδηση ότι η Αμερικανική Πρεσβεία απέστειλε μαζικά email σε πολίτες των ΗΠΑ προκειμένου να απομακρυνθούν από τα σημεία των πυρκαγιών το μεσημέρι της Δευτέρας 23 Ιουλίου, και συγκεκριμένα τρεις ώρες πριν ξεσπάσει η φωτιά στην Ανατολική Αττική.

Αρχική πηγή αυτής της πληροφορίας, φαίνεται πως ήταν μια ανάρτηση στο προσωπικό ιστολόγιο του οικονομολόγου και προέδρου του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Καζάκη, την οποία αναδημοσίευσαν και άλλες ιστοσελίδες όπως το thecaller.gr

Η αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα «thecaller.gr» (28/7/2018)

Έπειτα και από συνέντευξη που παραχώρησε στο achaianews.gr, ο Δ. Καζάκης υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η Αμερικανική Πρεσβεία έστειλε emails την πρώτη μέρα της πυρκαγιάς (δηλαδή Δευτέρα 23/7, ώρα 14:00) σε αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να την εκκενώσουν έγκαιρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η ώρα έναρξης της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ήταν 16:57. Αυτό το στοιχείο και μόνο, αναιρεί τον ισχυρισμό του κ. Καζάκη για μαζικές αποστολές email από την πρεσβεία, τρεις ώρες πριν το ξέσπασμα της φωτιάς.

Το δημοσίευμα του «achaianews.gr» με τη συνέντευξη του Δ. Καζάκη

Ακόμη, τα επίμαχα email τα οποία παρουσίασε ο Δ. Καζάκης στην ιστοσελίδα του «Achaia News» και δημοσιεύθηκαν σε εικόνες χαμηλής ανάλυσης (εδώ και εδώ), δεν αποτελούν προσωπικά email σε επιμέρους αμερικανούς πολίτες αλλά είναι η ενημέρωση ασφαλείας της Αμερικανικής Πρεσβείας προς πολίτες των ΗΠΑ, με ημερομηνία δημοσίευσης την 24/7/2018, δηλαδή τη δεύτερη ημέρα των πυρκαγιών. Μάλιστα, το «email» της πρώτης εικόνας δεν είναι τίποτε άλλο από το εργαλείο «Πληροφορίες σελίδας» (Page info), που εμφανίζεται σε όσους χρησιμοποιούν τον φυλλομετρητή Firefox και μπορούν να το δουν πατώντας το i (info), μέσα στον κύκλο.

Παράλληλα με την παραπάνω ανακοίνωση (security alert), η πρεσβεία έστειλε και προωθημένα email. Και αυτά, στάλθηκαν με ημερομηνία 24/7 και όχι 23/7. 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καζάκης, σε σχετική ερώτηση αναγνώστη του ιστολογίου του για τον ισχυρισμό περί ειδοποιήσεων από την Αμερικανική Πρεσβεία, απάντησε πως «μίλησε εξαρχής για προσωπικά email alert προς Αμερικανούς πολίτες», κατηγορώντας το site ellinikahoaxes.gr που δημοσίευσε την ψεύτικη είδηση ως «σάιτ των τζανακόπουλων», ενώ αναρωτήθηκε «αν θέλουν να δημοσιοποιούμε τις πηγές των καταγγελιών, για να μπορεί το παρακράτος να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολα».

Η απάντηση του Δ. Καζάκη στο σχόλιο αναγνώστη στην ανάρτηση που δημοσίευσε στις 28/7/2018

Προφανώς λοιπόν, ο ισχυρισμός αυτός εντάσσεται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας και των fake news. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει βέβαια, είναι για ποιο λόγο ο κ. Καζάκης δεν δημοσίευσε (έστω και με θόλωση των ονομάτων) τις πηγές των καταγγελιών;

Όπως και να 'χει πάντως, πρόκειται για μια είδηση που, βάσει των ίδιων των στοιχείων, μας βάζει σε προβληματισμούς για την εγκυρότητά της. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του...

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo