Αποψεις

απόψεις

Ο ανεκδιήγητος κύριος Τέλλογλου

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2018


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

«Ο Τάσος Τέλλογλου είναι καλός ερευνητής δημοσιογράφος. Μερικά από τα ρεπορτάζ του θα μπορούσαν να διδάσκονται σε μια αντίστοιχη σχολή για την ενδελεχή τους τεκμηρίωση...», έγραφε κάποτε πολύ σωστά σε άρθρο του στο «The Press Project» ο αείμνηστος, Κώστας Εφήμερος. Βέβαια, η συνέχεια του άρθρου του δεν θα λέγαμε πως ήταν αρκετά κολακευτική για το πρόσωπο του εν λόγω δημοσιογράφου αφού ο πρόλογός του έκλεινε με τη φράση: «Επίσης ο Τάσος Τέλογλου είναι μαλάκας».

Ενδεχομένως, ο χαρακτηρισμός του αυτός να μην ήταν και ο καταλληλότερος, αφού στη θέση του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα τόσα συναφή επίθετα που να προσδιορίζουν τη δημοσιογραφική του «ανωμαλία».

Πρόσφατα ο κ. Τέλλογλου, σχολιάζοντας τα γεγονότα από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υποστήριξε πως επειδή δεν υπήρξαν νεκροί πυροσβέστες, σημαίνει πως... δεν βρίσκονταν κοντά στη φωτιά! Η δήλωσή του αυτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση τόσο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.), όσο και της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου (Ε.Υ.Π.Σ.Π.Η.), η οποία μάλιστα έστειλε και γραπτή επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεπιθύμητο πρόσωπο».

Επίσης, πριν από περίπου ένα μήνα, θέλοντας να επικροτήσει την υφιστάμενη πολιτική λιτότητας είχε γράψει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter πως «Οι συντάξεις πρέπει να κοπούν για να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να αυξηθούν τα εισοδήματα των νεότερων. Εμείς ζήσαμε καλά αρκετά χρόνια. Ας γυρίσουν και αυτοί από εκεί που είναι και ας ζήσουν. Τους το χρωστάμε

Πώς τώρα ένας υπέρμαχος της ελεύθερης οικονομίας που πολεμά τον κρατισμό, ζητάει από το ίδιο το κράτος να κλέψει τα λεφτά των πολιτών, αυτό είναι ένα από τα πολλοστά παραδείγματα στη χώρα μας, των συνεπειών του νεοφιλελευθερισμού.

Ο Τάσος Τέλλογλου όμως, φημίζεται και για άλλες καινοτόμες απόψεις που έχει εκφράσει κατά το παρελθόν. Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου στο Star με θέμα το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα λουκέτα που ολοένα και αυξάνονται, είχε δηλώσει το εξής ανήκουστο πως «Σαν επαγγελματίας έχεις κι άλλες επιλογές από το να έχεις δικιά σου επιχείρηση. Να είσαι υπάλληλος σε μια επιχείρηση», ενώ ως απάντηση στην ερώτηση «με πόσα χρήματα;», ανέφερε «με όσα διαπραγματεύεσαι»!

Ακόμη, σε παλαιότερό του κείμενο που δημοσιεύθηκε την 1/11/2015 στον ιστότοπο protagon.gr, έφτανε στο σημείο να επιχειρηματολογεί υπέρ της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης» -μολονότι ο όρος αυτός δεν υφίσταται νομικά (έχουμε γράψει και εκτενές άρθρο πάνω σ' αυτό, εδώ)-, και να κάνει διάκριση ανάμεσα στους «λαθραίους» πρόσφυγες και τους «λαθρομετανάστες» επειδή πολλοί άνθρωποι από τη Συρία που ισχυρίζεται ότι συνάντησε, έφυγαν «γιατί δεν είχαν να πληρώσουν το ρεύμα ή την τροφή τους». Έτσι, χωρίς καμία περαιτέρω ανάλυση

Το κερασάκι στην τούρτα ωστόσο για το ποιες είναι οι απόψεις του καλού ερευνητή -κατά τα άλλα- Τάσου Τέλλογλου, είναι ένα αρκετά παλιό του άρθρο που γράφτηκε τον Απρίλη του 2010 στο προσωπικό του ιστολόγιο, μόλις λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του 1ου μνημονίου, προκαλώντας εντονότατες αντιδράσεις. Σε αυτό το άρθρο, καταγράφοντας τις σκέψεις του -ή και τις συστάσεις του- προς το πολιτικό σύστημα για το πως να κινηθεί μετά την υπερψήφιση των μέτρων, ανέφερε επί λέξει τα εξής:

Να κάνουμε εκλογές; Δεν είμαστε αυτόχειρες. Άρα τι μένει; Μια κυβέρνηση σαν εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να «βγουν» εκτός ή να ερμηνευθούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς [...]. Στο Βέλγιο πριν μερικά χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ένα διάστημα [...]»...

Ο Τάσος Τέλλογλου λοιπόν, είναι ένας αμφίσημος δημοσιογράφος. Είναι θα λέγαμε, το «σημείο αντιλεγόμενο» της δημοσιογραφίας. Εργατικός, αλλά προκλητικός. Ωμός, αλλά άθλιος. Έγκριτος, αλλά ανεκδιήγητος. Και δυστυχώς, δημοσιογράφοι τέτοιας «πάστας» εισπράττουν συνήθως την οργή των πολιτών, άσχημα, όπως την έχει βιώσει και ο ίδιος στην έναρξη της μνημονιακής εποχής.
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo