Κειμενα

Κείμενα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεμπέρδεψε ποτέ με το παλιό. Είναι το παλιό!

Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018


Γράφει ο Σωτήρης Ζιώμας

Ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και άγριας καταστολής, ο ελληνικός λαός πέρασε σχεδόν από όλα τα συναισθηματικά στάδια: σοκ, τρόμος, οργή, αγανάκτηση, ελπίδα, αισιοδοξία, απογοήτευση, εξουθένωση, απάθεια. Όλα αυτά, με κοινό παρονομαστή τη λογική της ανάθεσης, ήρθαν αντιμέτωπα με ένα πολιτικό σύστημα πλήρως κατακερματισμένο, υποτακτικό και εθελόδουλο στις ορέξεις των ξένων και ντόπιων ολιγαρχών. Από τα αριστερά μέχρι τα δεξιά.

Μπαίνοντας πλέον στη μεταμνημονιακή εποχή υπό τους «εύθυμους» ήχους του αφηγήματος Τσίπρα περί εξόδου από τα μνημόνια, και μετρώντας σιγά-σιγά αντίστροφα για τις επερχόμενες τριπλές κάλπες που πιθανότατα θα στηθούν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλησε με όπλο το νέο ανασχηματισμό να δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που, αναγεννημένη από τις στάχτες της (κυριολεκτικές και μεταφορικές), θα εξαντλήσει χωρίς προβλήματα την τετραετία, ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες της σε κεντροαριστερά και κεντροδεξιά.

Βέβαια, το γεγονός ότι τα μνημόνια τελείωσαν δεν σημαίνει πως τελείωσαν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να τηρεί μία σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία υπό καθεστώς συνεχούς επιτήρησης, και με τριμηνιαίες αξιολογήσεις για το διάστημα 2018-2022 θα εφαρμόζει κατά γράμμα την ασφυκτική οικονομική της πολιτική, με τη μόνη διαφορά ότι οι δανειστές δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός του πρωθυπουργού όμως, αποκάλυψε κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, και το οποίο μπορεί να μας κάνει να βγάλουμε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Από το 2015 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε πως ως κόμμα εξουσίας, δεν ξεμπέρδεψε ποτέ, μα ποτέ με το παλιό. Αντιθέτως, το αξιοποίησε και με το παραπάνω προς εξυπηρέτηση των ιδιοτελών του συμφερόντων. Ονόματα όπως αυτά της πρώην υπουργού Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της επίσης πρώην υφυπουργού Υγείας της ΝΔ, Κατερίνας Παπακώστα, ή της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μυρσίνης Ζορμπά, αποδεικνύουν πως η εμμονή με το παρελθόν δεν λέει να αποκοπεί. Οι υπόλοιπες «νέες» προσθήκες του υπουργικού συμβουλίου είναι απλά για το θεαθήναι.

Από τον Ιανουάριο του '15, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τα κλειδιά του Στρατού (Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), της Αστυνομίας (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), της διπλωματίας (Υπουργείο Εξωτερικών), και της Δικαιοσύνης στα χέρια της καραμανλικής Δεξιάς και του λεγόμενου «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό είναι ότι από τις θέσεις αυτές πέρασαν ο Πάνος Καμμένος (ΝΔ/ΑΝΕΛ), ο Γιάννης Πανούσης (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ), ο Νίκος Τόσκας (ΠΑΣΟΚ/Κίνηση «Πράττω»), ο Νίκος Κοτζιάς (ΠΑΣΟΚ/Κίνηση «Πράττω») και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος (ΝΔ).

Επιπλέον, σε άλλα σημαντικά πόστα, υπουργοί με καταβολές από το ΠΑΣΟΚ έγιναν ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Δημήτρης Μάρδας, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Παναγιώτης Σγουρίδης ενώ υπουργοί με καταβολές από τη ΝΔ έγιναν η Έλενα Κουντουρά, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Τέρενς Κουίκ. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές με «πράσινες» και «γαλάζιες» καταβολές.

Τέλος, ο ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα φανέρωσε και κάτι ακόμα, το οποίο δεν πρέπει πλέον να μας ξαφνιάζει. Με την ένταξη των παλαιών μνημονιακών υπουργών στην «κολυμπήθρα του Σιλωάμ», ο πρωθυπουργός ετοιμάζει το έδαφος για μία πλατιά συγκυβέρνηση όλων όσων ασπάζονται το δόγμα «ευρώ πάση θυσία». Αυτά άλλωστε ψιθυρίζουν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και προς σ' αυτή την κατεύθυνση πιέζουν, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος. Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, όπως ο Νίκος Ξυδάκης και ο Νίκος Δένδιας, έχουν αρχίσει το τελευταίο διάστημα να καλλιεργούν ένα κλίμα συνεννόησης, διαλόγου και συμφιλίωσης, και να προκρίνουν τον εθνικό διάλογο σε μία περίοδο όπου το πολιτικό τοπίο θα πολωθεί ενόψει εκλογών.

Η επικράτηση του νέου ήταν ένα όνειρο θερινής νυχτός και η σύγκρουση με το παλιό, ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεμπέρδεψε και ούτε πρόκειται να ξεμπερδέψει με το παλιό γιατί πολύ απλά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το παλιό και αποτελεί μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ -νυν Κίνημα Αλλαγής (ΑΦΜ)-, την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος...
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo