Κειμενα

Κείμενα

Ποιος Μπουτάρης; Ο Μεταξάς!

Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018


Στις 10 Νοεμβρίου 1938 στην Κωνσταντινούπολη, άφηνε την τελευταία του πνοή ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Η είδηση αυτή προκάλεσε τη βαθύτατη θλίψη τού τότε έλληνα πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά, ο οποίος στο συλληπητήριο τηλεγράφημά του προς την τουρκική ηγεσία, είχε γράψει τα εξής:

Αποτίουσα φόρον τιμής εις την μνήμην του περιφανούς αρχηγού, του γενναίου στρατιώτου, του πεφωτισμένου αναμορφωτού της Τουρκίας, η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήσει ότι ο πρόεδρος Κεμάλ Αττατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως και ότι σφυρηλάτησε τους δεσμούς της αδιαλύτου φιλίας, ήτις ενώνει τις δύο χώρες μας εν τω κοινώ ιδεώδες της ειρηνικής συνεργασίας. Θα διατηρήσει πιστώς την συγκινημένης ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος, του οποίου το κραταιόν έργον θα κατευθύνη δια παντός τα τύχας του ευγενικού τουρκικού έθνους.

Ωστόσο, μετά το θάνατο του Κεμάλ, ο Μεταξάς θέλησε να προχωρήσει σε μία ακόμη ευγενική χειρονομία απέναντι στον τούρκο ηγέτη. Προς τιμήν λοιπόν του Μουσταφά Κεμάλ, -που είχε ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο «Ατατούρκ», δηλαδή «πατέρας των Τούρκων»- μετονόμασε την οδό Αποστόλου Παύλου στη Θεσσαλονίκη σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ.

Την ονομασία είχαν αποδεκτεί και σεβαστεί όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις, εμφυλιακές και μετεμφυλιακές. Μετά τα Σεπτεμβριανά του 1955, όταν το τουρκικό βαθύ κράτος οργάνωσε το πογκρόμ κατά της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, η οδός Ατατούρκ πήρε ξανά το παλιό της όνομα. Τη μετονομασία της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ, είχε ζητήσει στο παρελθόν και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις ακροδεξιών κύκλων.

Το συλληπητήριο τηλεγράφημα Μεταξά και η είδηση της μετονομασίας της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό Κεμάλ Ατατούρκ (Ελεύθερον Βήμα, 12/11/1938, Πηγή φωτογραφίας: SPY. JUNGLE-Report)

Το παράλογο στην όλη ιστορία όμως, είναι το γεγονός ότι ενώ οι νοσταλγοί του δικτάτορα Μεταξά με ευκολία καθυβρίζουν για τις δηλώσεις του τον Γιάννη Μπουτάρη ως «φιλότουρκο» και «εθνοπροδότη», δεν κάνουν το ίδιο και για το... πρότυπο ηγέτη τους, που επέτρεψε πρώτος να πάρει η οδός της Θεσσαλονίκης, το όνομα του πρωτεργάτη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Μ. Ασίας, και των Αρμενίων.

*Η κύρια φωτογραφία του Μεταξά είναι από την κηδεία του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ»

Πληροφορίες από: newsfish.gr, hellasjournal.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo