Αποψεις

απόψεις

Τα κόμματα που ψήφισαν τα μνημόνια και η μετέπειτα πορεία τους

Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018


«Το μνημόνιο είναι ευκαιρία για τον τόπο, είναι ευτυχία για τον τόπο» δήλωνε κάποτε ο εμπνευστής του περίφημου «Μαζί τα φάγαμε», Θεόδωρος Πάγκαλος, εξυμνώντας τα μέτρα υποδούλωσης ενός ολόκληρου λαού. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας λέγοντας πως «το μνημόνιο είναι το μόνο σοβαρό κείμενο στη χώρα».

Επειδή όμως και τα ψέματα έχουν και τα όριά τους, είναι καιρός να πούμε επιτέλους την αλήθεια. Το μνημόνιο όχι μόνο δεν ήταν ευλογία για την Ελλάδα αλλά αντιθέτως συνετέλεσε στην ολοκληρωτική της καταστροφή. Ο αντίκτυπος μάλιστα δεν επηρέασε μονάχα το σύνολο της κοινωνίας αλλά και τα ίδια τα κόμματα, αφού όσα απ' αυτά τόλμησαν να βάλουν την υπογραφή τους έστω και σε ένα μνημόνιο, είδαν τα ποσοστά τους να συρρικνώνονται κατακόρυφα και να καταρρέουν. Τα παραδείγματα είναι αρκετά.


ΠΑΣΟΚ


Για το πάλαι ποτέ ισχυρό σοσιαλιστικό κίνημα που επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου συγκέντρωνε ποσοστά πάνω από 38% με μεγαλύτερο αυτό του 1981 όταν έφτασε στο 48,1%, θα ταίριαζε το εξής παραφρασμένο σύνθημα: «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο ΔΝΤ». Η κεντροαριστερά παράταξη που πλέον έχει χάσει κάθε επαφή με τις αρχικές της ιδεολογικές ρίζες, ήταν ο βασικός υπεύθυνος που έδεσε την Ελλάδα χειροπόδαρα βάζοντάς την στο Μηχανισμό Στήριξης, τη λεγόμενη Τρόικα του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, ψηφίζοντας όλα τα μνημόνια.

Από τότε, πολλοί βουλευτές της παραιτούνταν ενώ άλλοι δεν είχαν το θάρρος μετά την υπογραφή τους να αντικρίσουν στα μάτια τους συμπολίτες τους με συνέπεια να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν ξεπερνούν το 6% και αποδεικνύουν περίτρανα πως η σωτηρία της χώρας μεταφράζεται διαφορετικά από τη Χαριλάου Τρικούπη και διαφορετικά από το λαό.


ΛΑΟΣ


Κατά την ψήφιση του 1ου μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν μόνο του. Το δεύτερο κόμμα το οποίο έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του για την εφαρμογή σκληρών μέτρων λιτότητας ήταν ο ΛΑ.Ο.Σ. Το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη από το 5,6% στις εθνικές εκλογές του 2009 αλλά και το 7,1% των Ευρωεκλογών του ίδιου έτους, μετά την ψήφιση του μνημονίου και την στήριξη που παρείχε στον Λουκά Παπαδήμο ως συνεταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, κατέληξε στις επαναληπτικές εκλογές του 2012 να λάβει ποσοστό 1,5%, μένοντας εκτός Βουλής.

Όταν ήρθε στη Βουλή προς ψήφιση το 2ο μνημόνιο, όλοι οι βουλευτές του κόμματος, πλην του Γεωργιάδη και του Βορίδη που ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα και πήραν μεταγραφή στη ΝΔ, ήταν απόντες.


ΔΗΜΑΡ


Το 2010, το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, ιδρύει τη «Δημοκρατική Αριστερά». Το κόμμα αυτοπροσδιοριζόταν ως «αριστερό» και «ριζοσπαστικό», ενώ βασική του θέση ήταν η «απαγκίστρωση» από τα μνημόνια. Παράλληλα. υποσχόταν πως δεν θα συνεργαζόταν σε καμία περίπτωση με τους υπαίτιους της καταστροφής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Στις εθνικές εκλογές, καθώς και στις επαναληπτικές, έλαβε ποσοστό 6,2%.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα οι υποσχέσεις πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων αφού αποφάσισε να μετέχει του συνασπισμού των δύο αυτών κομμάτων, δηλώνοντας «παρών» στα πακέτα λιτότητας και παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 2013 στην εξουσία, μέχρι που εξέφρασε την αντίθεσή του για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Έκτοτε, στις Ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε 1,2% ενώ στις πρώτες εθνικές εκλογές του 2015 έλαβε 0,4% σε συνεργασία με τους Πράσινους. Στις δεύτερες εκλογές του Σεπτέμβρη, δεδομένου ότι το κόμμα βρισκόταν ένα βήμα πριν τη διάλυση, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνοντας 6,2%, αποτελώντας μέχρι σήμερα μια αποδεκατισμένη συνιστώσα του σοσιαλδημοκρατικού χώρου.


ΝΔ


Η Νέα Δημοκρατία φυσικά δεν ήταν δυνατόν να λείπει από το κάδρο των κομμάτων που ψήφισαν και στήριξαν το μνημόνιο. Με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά, στην ψήφιση του 1ου μνημονίου σύσσωμη η τότε αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε ΟΧΙ, πλην της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία ίδρυσε αργότερα δικό της κόμμα που διαλύθηκε πολύ σύντομα. Μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην κεντροδεξιά παράταξη αλλά εξαπατήθηκαν για ακόμα μια φορά από τα ψέματα του προέδρου της.

Παρά τα 18 σημεία που υποσχόταν στα περιβόητα «Ζάππεια» όπου περιελάμβαναν μεταξύ άλλων αύξηση χαμηλών συντάξεων, τέλος στο χαράτσι, και καμία μείωση μισθών, ψήφισε εν τέλει το 2ο μνημόνιο. Από τότε έχασε την εμπιστοσύνη του λαού λαμβάνοντας στις επαναληπτικές εκλογές του 2012, 18,8% ενώ στις εκλογές του 2015, έλαβε 28%, ποσοστό όμως πολύ χαμηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι επί εποχής Κωνσταντίνου και Κώστα Καραμανλή, συγκέντρωνε μ.ο. 45%.


ΑΝΕΛ


Το 2012 ιδρύονται οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» από τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, Πάνο Καμμένο. Το κόμμα του τότε «αντάρτη» Πάνου Καμμένου ασκούσε δριμύτατη κριτική κατά του μνημονίου με αποτέλεσμα να συσπειρώσει ανθρώπους από την κομμουνιστική Αριστερά, το λεγόμενο Κέντρο, και τη συντηρητική Δεξιά και να δημιουργήσει ένα «πολυσυλλεκτικό» κόμμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές του 2012 έλαβε 10,6% και στις επαναληπτικές, 7,5%.

Ωστόσο οι συνεχείς βερμπαλισμοί, οι απανωτές αποχωρήσεις στελεχών, και οι καταγγελίες στο πρόσωπο του αρχηγού των ΑΝΕΛ, έφθειραν σταδιακά το κόμμα ώσπου τον Ιούλιο του 2015, ψήφισε και αυτό το 3ο μνημόνιο, κάνοντας λόγο για «αναγκαία συνθηκολόγηση».

Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, έλαβε  ποσοστό 3,6%. Ωστόσο, με δεδομένες τις εξελίξεις γύρω από το Μακεδονικό αλλά και την τρέχουσα οικονομική πολιτική, είναι πολύ πιθανό το άλλοτε «αντιμνημονιακό» κόμμα να μείνει εκτός Βουλής και να βρεθεί προ της διάλυσής του.


Το Ποτάμι


Στις αρχές του 2014, γεννήθηκε «Το Ποτάμι» από τον δημοσιογράφο, Σταύρο Θεοδωράκη. Ο τότε παρουσιαστής της εκπομπής «Πρωταγωνιστές», θέλησε να γίνει πρωταγωνιστής και στην πολιτική δημιουργώντας ένα «καθαρό» και «καινοτόμο» κόμμα, όπως θα έλεγε, διαφορετικό από τα άλλα.

Ο λαός, όντας απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα τον εμπιστεύτηκε με αποτέλεσμα να του «δώσει» τόσο στις Ευρωεκλογές του 2014 όσο και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ποσοστό 6%. Όμως, στις επόμενες εκλογές οι πολίτες του γύρισαν την πλάτη. Το «Ποτάμι» έλαβε 4% μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου με πολλά από τα στελέχη του να διαφωνούν καθώς το κόμμα λειτουργούσε ως ένα συνονθύλευμα σοσιαλδημοκρατών, φιλελεύθερων, και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

Αργότερα, πήρε μέρος δια του προέδρου του στην πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, συμμαχώντας με το ΠΑΣΟΚ στη «Δημοκρατική Συμπράταξη» και «Κίνημα Αλλαγής». Ωστόσο, οι μεταξύ τους δρόμοι χώρισαν και το «Ποτάμι» ακολουθεί πλέον μοναχική πορεία. Όσο για το μέλλον του, κρίνεται αβέβαιο και εξαιρετικά δυσοίωνο.


ΣΥΡΙΖΑ


Τέλος, φτάσαμε στο «φαινόμενο» της Μεταπολίτευσης που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ. Ο άλλοτε Συνασπισμός που από το 2004 αποτέλεσε μια εκλογική συμμαχία αριστερών οργανώσεων, ήταν ένα περιθωριακό κόμμα που δεν ξεπερνούσε το 3-4%.

Μετά τη χαοτική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το 2012, ο ελληνικός λαός είδε στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, το αποκούμπι πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί για την έξοδο από τα μνημόνια. Ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ενιαίο κόμμα πια, να εκτοξευθεί στο 36%. Παρόλ' αυτά, οι προεκλογικές εξαγγελίες αποδείχθηκαν εξίσου κάλπικες, και με την υπογραφή του στο 3ο μνημόνιο ταυτίστηκε με μία από τις μεγαλύτερες απάτες της πολιτικής ιστορίας της χώρας. Η διάσπασή του ήταν αναπόφευκτη με την πλειοψηφία του τότε ΣΥΝ να προσχωρεί στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Το βέβαιο στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εντός ολίγων μηνών θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση όπως άλλωστε όλα τα κόμματα που υιοθέτησαν μνημονιακές πολιτικές.

Συνεπώς, το μνημόνιο δεν είναι ούτε ευλογία ούτε το πιο σοβαρό κείμενο στη χώρα. Το μνημόνιο σκοτώνει.

Για την έρευνα αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo