Κειμενα

Κείμενα

Washington Post: Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επίπεδα 2008... το 2030

Δευτέρα, 6 Αυγούστου 2018

Source photo: Washington Post/washingtonpost.com

«Μόνο τέσσερις οικονομίες έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από αυτή της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία. Οι δύο εξ αυτών έχουν βρεθεί σε εμφύλιο πόλεμο και οι άλλες δύο είναι διεφθαρμένες δικτατορίες βασισμένες στα πετροδολάρια», επισημαίνει σε άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», η οποία βλέπει ακόμα τέσσερις δεκαετίες λιτότητας στη χώρα μας.

Το άρθρο ξεκινά υπογραμμίζοντας τα καλά νέα, ότι δηλαδή «ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονίων, η ελληνική οικονομία είναι και πάλι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, και οδεύει προς την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, χωρίς να χρειαστεί νέα βοήθεια». Ωστόσο τα κακά νέα, είναι πως «το χρέος εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλό, η ανάπτυξη ανεπαρκής, και ο ιδιωτικός τομέας υπερβολικά εύθραστος».

«Και έτσι ερχόμαστε στα χειρότερα νέα όλων: Η Ευρώπη μπορεί να πανηγυρίζει πως πρόκειται για success story, αλλά η Ελλάδα υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές αποτυχίες, που έχει δει κανείς, εάν εξαιρέσει περιπτώσεις πολέμου ή επανάστασης», προσθέτει η Washington Post.

«Στην πραγματικότητα, αποκλείοντας μικρά κράτη όπως το Σαν Μαρίνο, οι τέσσερις χώρες που είδαν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται περισσότερο από το ελληνικό, είναι η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα και η Γουινέα (το ΔΝΤ δεν έχει στοιχεία για τη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου, διαφορετικά θα ήταν επίσης στη λίστα).

Πίνακας με τα ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ από το 2008, σύμφωνα με το ΔΝΤ (Πηγή φωτογραφίας: The Washington Post)

«Ακόμα και η Ουκρανία, που ήταν μία από τις οικονομίες, που επλήγησαν σοβαρά το 2009 και βρίσκεται σε διαμεσολαβητικό πόλεμο με τη Ρωσία από το 2014, τα έχει καταφέρει καλύτερα από την Ελλάδα σε αυτό το διάστημα», σημειώνει η εφημερίδα.

Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, ωστόσο χρειάζονται ακόμη τέσσερις δεκαετίες λιτότητας για να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% έως το 2060.

«Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς, γιατί η ελληνική οικονομία ενδέχεται να μην επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από την κρίση έως το 2030», καταλήγει το άρθρο της Washington Post.

Πληροφορίες από: naftemporiki.gr, washingtonpost.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo