Κειμενα

Κείμενα

Το Al Jazeera στο κολαστήριο της Μόριας – Βία, αυτοκτονίες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018


Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά χιλιάδες πρόσφυγες στους καταυλισμούς της Μόριας στη Λέσβο, κατέγραψε με το φωτογραφικό φακό το αραβικό δίκτυο, Al Jazeera.

Σε ένα χώρο όπου στοιβάζονται περίπου 9.000 άνθρωποι, την στιγμή που έχει σχεδιαστεί για 2.000, τα περιστατικά βίας ολοένα και αυξάνονται, πρόσφυγες αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν ενώ μικρά παιδιά έως και 5 χρονών πέφτουν συχνά θύματα βιασμού.

Στα κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί και μπορούν να ζήσουν μέχρι και 20 άτομα, 72 άνθρωποι μοιράζονται την ίδια τουαλέτα και 84 άνθρωποι την ίδια ντουζιέρα. Οι αρρώστιες δε, θερίζουν και μόνο από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των hot spot.

Μιλώντας στα αραβικά, ένας πρόσφυγας εξηγεί πως «εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μία τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις μισή ώρα μέχρι να έρθει η σειρά σου».

Κάποιοι από τους πρόσφυγες αναγκάζονται να ζήσουν στα γύρω χωράφια, εκτός του καταυλισμού, εκεί όπου αν είσαι «τυχερός» στρώνεις τη δική σου σκηνή για να ξαπλώσεις.

Εξαιτίας της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία ενώ λόγω έλλειψης χωρητικότητας, δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε στην ηπειρωτική Ελλάδα.


Πληροφορίες από: spasmenoparathyro.me
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo