Κειμενα

Κείμενα

Πολιτικά διαζύγια: Οι διασπάσεις του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

Πολιτικά διαζύγια: Οι διασπάσεις του ΠΑΣΟΚ

3 Σεπτεμβρίου 1974. Υπό το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).

Με συνθήματα όπως «Αλλαγή» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», το ΠΑΣΟΚ  κερδίζει τις εκλογές το 1981 με ποσοστό 48%, και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, θα σημειωθούν μία πληθώρα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η επιβολή του διπόλου «Δεξιά-Αντιδεξιά» (αντί του διχαστικού «κομμουνιστές-εθνικόφρονες»), η κατάργηση της Χωροφυλακής, ο εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνδικάτων, η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και η ψήφος στα 18 έτη, ήταν μερικές απ' αυτές.


Παράλληλα όμως, κατά την περίοδο της πρώτης τετραετίας του, το ΠΑΣΟΚ αθέτησε σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις και συνθήματα -κυρίως ως προς την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ- («
ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «ΕΟΚ, ο λάκκος των λεόντων»), με αποτέλεσμα να κινηθεί νομοτελειακά, όπως κάθε κόμμα εξουσίας προς τα δεξιά.

Λίγο αργότερα, το ΠΑΣΟΚ θα εμπλακεί και σε πολλά από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης
, όπως το σκάνδαλο του καλαμποκιού, το σκάνδαλο Κοσκωτά, το σκάνδαλο των υποβρυχίων, το σκάνδαλο Siemens και το σκάνδαλο Χρηματιστηρίου, με υπουργούς και στελέχη του να οδηγούνται στη φυλακή.

Στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν τρεις κατηγορίες στελεχών:
  • οι αριστεροί ριζοσπάστες σοσιαλιστές, (η λεγόμενη «Αριστερά της Αριστεράς») που προέρχονταν κυρίως από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και το ΠΑΚ, όπως ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης,
  • οι εκσυγχρονιστές-μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Κώστας Σημίτης, και
  • οι παλαιοί φιλελεύθεροι βενιζελικοί, όπως ο Μένιος Κουτσόγιωργας, που ήταν τόσο αντιδεξιοί όσο και αντικομμουνιστές.


Σήμερα, 45 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ μετρά περίπου συνολικά 20 διασπάσεις, με άλλα στελέχη του να κινούνται στα αριστερά και άλλα να κάνουν στροφή προς την φιλελεύθερη και συντηρητική Δεξιά.


Σοσιαλιστική Πορεία – Νίκος Κωνσταντόπουλος


Η Μελίνα Μερκούρη, ο Άγγελος Στάγκος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Σάκης Καράγιωργας και η Αγγέλα Κοκκόλα

Η διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με το καλημέρα, λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του, το Μάρτιο του 1975. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Άγγελος Στάγκος, η Μελίνα Μερκούρη και η Αγγέλα Κοκκόλα αποχωρούν από το κόμμα και ιδρύουν την «Σοσιαλιστική Πορεία» με πρόεδρο το Νίκο Κωνσταντόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο του Συνασπισμού.

Στις εκλογές του 1977, κατεβαίνουν με τη «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» που την αποτελούσαν η ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού, το ΚΚΕ Εσωτερικού με γραμματέα τον Μπάμπη Δρακόπουλο, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη (μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ), η Χριστιανική Δημοκρατία του Νικόλαου Ψαρουδάκη και η Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό του Χαράλαμπου Πρωτόπαπα.

Το ποσοστό που λαμβάνουν ως συμμαχία αγγίζει το 2,7%, με αποτέλεσμα να κερδίσουν δύο έδρες. Καμία όμως για την Σοσιαλιστική Πορεία. Το 1979, το κόμμα θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.

Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) – Νίκος Καργόπουλος


Ο Νίκος Καργόπουλος

Το 1984 ιδρύεται το «Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας» (Α.Σ.Κ.Ε.) από τον εκπαιδευτικό, Νίκο Καργόπουλο. Ο λόγος που στελέχη του αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, ήταν η αθέτηση των διακηρύξεών του, αφότου ανήλθε στην εξουσία το 1981.

Βασικές θέσεις του Α.Σ.Κ.Ε. ήταν η αποδέσμευση από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, ο αγώνας για ανεξαρτησία από κάθε ξένο κέντρο εξουσίας και σοσιαλισμό, ο οποίος θα βασίζεται στην αυτοδιαχείριση, τον πλήρη σεβασμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία. Την τελευταία φορά που το ΑΣΚΕ θα κατέβει στις εκλογές, είναι το 2014, συγκεντρώνοντας μόλις 0,06%, όπως σχεδόν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Νίκος Καργόπουλος είχε υπάρξει μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και του Δ.Σ. Συλλόγου Φυλακισθέντων επί δικτατορίας, ενώ απεβίωσε το 2014.

Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Ε.) – Στάθης Παναγούλης


Ο Στάθης Παναγούλης

Λίγους μήνες μετά, έρχεται η σειρά ενός άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει. Ο Στάθης Παναγούλης, αδερφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη, ιδρύει την «Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας» (Ε.Σ.Π.Ε.). Θα λάβει μέρος μόνο στις ευρωεκλογές του 1984, όπου θα συγκεντρώσει μόλις 0,14%, με αποτέλεσμα αργότερα να συνεργαστεί με το ΚΚΕ και να εκλεγεί το 1985 βουλευτής με τη διαδικασία της λίστας.

Στη συνέχεια, λόγω των εξελίξεων στο χώρο της Αριστεράς, θα κατέβει με τον Συνασπισμό αλλά για 4 φορές δεν θα καταφέρει να εκλεγεί. Τον Ιούνιο του 2012, θα εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με τη διαδικασία της λίστας, ενώ το 2015 θα διαγραφεί από την Κ.Ο. του κόμματος λόγω αποχής από κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) – Γεράσιμος Αρσένης


Ο Γεράσιμος Αρσένης

Το 1987, την σκυτάλη παίρνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γεράσιμος Αρσένης. Εκφράζοντας την πιο αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, και όντας δυσαρεστημένος από την οικονομική πολιτική του υπουργού, Κώστα Σημίτη, ιδρύει το «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (Ε.Σ.Κ.).

Στις εκλογές του 1989, θα λάβει ποσοστό 0,2% ενώ στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια μέρα, θα λάβει 0,6%. Το 1989, θα επιστρέψει στην παλιά του κομματική στέγη και θα γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και Παιδείας. Μάλιστα, εξαιτίας της εκπαιδευτικής του μεταρρύθμισης, θα γίνει γνωστός στο πανελλήνιο με το σύνθημα «Κάτσε καλά, κάτσε καλά Γεράσιμε» που τραγουδούσαν σε συλλαλητήρια οι «απληροφόρητοι» -όπως τους χαρακτήριζε- μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια.

Υπήρξε σύζυγος της επίσης πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη, ενώ απεβίωσε το 2016, σε ηλικία 84 ετών. 

Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα (Ε.Ρ.Κ.) – Αντώνης Τρίτσης


Ο Αντώνης Τρίτσης

Ένα ακόμα σημαντικό πολιτικό πρόσωπο που αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, είναι ο αθλητής και πρώην υπουργός Χωροταξίας και μετέπειτα Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης. Ο Τρίτσης θα ιδρύσει το 1989 το «Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα» (Ε.Ρ.Κ.) λαμβάνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά (0,07% στις βουλευτικές και 0,6% στις Ευρωεκλογές), ενώ το 1990, θα εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων, αυτή τη φορά με την υποστήριξη της ΝΔ. Πρωτοποριακός στις ιδέες του και ανθρωπιστής, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην ύπαιθρο με το σακάκι στον ώμο.

Το 1992 θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 55 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο γραφείο του Δημαρχείου του.

Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) – Δημήτρης Τσοβόλας


Ο Δημήτρης Τσοβόλας

Το μοναδικό κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και κατέγραψε μία αξιοπρεπή πορεία στο πολιτικό σκηνικό, ήταν το «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα» (ΔΗ.Κ.ΚΙ.), που ίδρυσε το 1995 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας. 

Στις εκλογές του 1996, το ΔΗΚΚΙ θα λάβει 4,4% και 9 έδρες, ενώ στις ευρωεκλογές θα συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (6,8% και 2 έδρες). Ωστόσο, στις επόμενες εκλογές θα σημειώσει ραγδαία πτώση. Το 2000, θα λάβει ποσοστό 2,6% και το 2004, 1,7%. Μετά και την αποτυχία του το 2004, θα αποφασίσει να διαλυθεί ως κόμμα και να επιστρέψει 
τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης στα δημόσια ταμεία. Κάποια στελέχη του βέβαια, επέμειναν να συνεχίσουν. Από το 2007 έως και το Γενάρη του 2015, το ΔΗΚΚΙ θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο μετά το καλοκαίρι του ίδιου έτους, θα προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα.

Ο Δ. Τσοβόλας έχει επικριθεί από πολλούς για το σύνθημα του Α. Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώστα όλα». Ο ίδιος πάντως απαντά πως όσοι τον κατακρίνουν, είναι όλοι εκείνοι οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και πολέμιοι του κρατισμού που οδήγησαν την Ελλάδα στο σημερινό αδιέξοδο.

Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση – Μιχάλης Χαραλαμπίδης


Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Σειρά να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών, έχει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος το 1999 θα ιδρύσει το κόμμα «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». 

Στις εκλογές του 2000, θα λάβει το πενιχρό 0,4%, ενώ στις Ευρωεκλογές θα συγκεντρώσει ποσοστό 0,7%, οπότε και θα εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010, έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ένα βίντεο από ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης το 2004 ή το 2010.

Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ κατά την περίοδο της Απριλιανής Δικτατορίας και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος συνυπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη στο Μόναχο.

Δημοκρατική Αναγέννηση (ΔΗ.ΜΑΝ.) – Στέλιος Παπαθεμελής


Ο Στέλιος Παπαθεμελής

Περίεργη πορεία θα ακολουθήσει το 2003, ο πρώην βουλευτής με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις (1974), και αργότερα στέλεχος της ΕΔΗΚ (1977) και του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής.

Οι θέσεις του -κυρίως στα εθνικά θέματα- θα είναι ταυτόσημες με αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως στα κοινωνικά θέματα θα αναπτύξει αρκετά συντηρητικές απόψεις. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το 1993-1995, θα δεχθεί έντονη κριτική για το νόμο που υποχρέωνε τα νυχτερινά μαγαζιά να κλείνουν στις 02:00. Το 2003, θα ιδρύσει το κόμμα «Δημοκρατική Αναγέννηση» (ΔΗΜ.ΑΝ.), ένα κόμμα που θα κινηθεί στο χώρο του Χριστιανικού Κέντρου και της Δεξιάς, λόγω των ισχυρών δεσμών του με την Εκκλησία. Το 2004, δεν θα κατέβει με το κόμμα του στις εκλογές αλλά θα εκλεγεί βουλευτής με τη ΝΔ.

Το 2007 θα επανενεργοποιήσει το κόμμα του, ενώ δύο χρόνια αργότερα θα ιδρύσει το «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» μαζί με τον Κώστα Ζουράρι.

Τέλος, στις εκλογές του 2012, θα συνεργαστεί με το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη με την επωνυμία «ΟΧΙ», λαμβάνοντας 0,9%.

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – Γιάννης Δημαράς


Ο Γιάννης Δημαράς

Το 2011, έχει υπογραφεί ήδη το 1ο μνημόνιο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αρνούνται να το υπογράψουν. Ένας από αυτούς, θα είναι και ο Γιάννης Δημαράς.

Έχοντας περάσει αρχικά από το ΔΗΚΚΙ, στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ και μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το Άρμα Πολιτών όπου έλαβε 16% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, θα αποφασίσει να κάνει δικό του κόμμα, το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών». Τα περισσότερα στελέχη του προέρχονται  από την ευρύτερη Αριστερά, το Κέντρο και τις κοινωνικά «ευαίσθητες» ομάδες της Δεξιάς. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όμως, θα διασπαστεί με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το κόμμα «Ελεύθεροι Πολίτες» από τον Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ. Το 2012, θα ανακοινώσει την εκλογική συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εκλέγοντας δύο βουλευτές.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, θα αποφασίσει να κατέλθει αυτόνομα αλλά τελικά δεν θα καταφέρει να κατέβει όπως και τον Σεπτέμβρη. Στις Ευρωεκλογές του 2019, θα κατέβει συνεργαζόμενο με το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα και το ΕΠΟΣ αλλά θα λάβει μόλις 0,1, ενώ τις εθνικές εκλογές του ίδιου χρόνου, ο Γ. Δημαράς θα κατέβει -ως συνεργαζόμενος- υποψήφιος βουλευτής με την Ένωση Κεντρώων.

Ενωτικό Μέτωπο – Παναγιώτης Κουρουμπλής


Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Διαφορετική στάση θα κρατήσει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αφού το 2010 μπορεί να υπερψήφισε ως μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ το 1ο μνημόνιο, αλλά το 2011 διαγράφηκε επειδή καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, θα ιδρύσει το «Ενωτικό Μέτωπο» μαζί με τον μετέπειτα υπουργό, Νίκο Κοτζιά, τον δικηγόρο-εργατολόγο, Αλέξη Μητρόπουλο και άλλα στελέχη προερχόμενα από την Αριστερά. Το 2013, θα διαλύσει το κόμμα του προκειμένου να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, θα περάσει από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Από το 1961, έχει χάσει την όρασή του λόγω έκρηξης γερμανικής χειροβομβίδας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κοινωνικός Σύνδεσμος – Γιώργος Φλωρίδης


Ο Γιώργος Φλωρίδης

Ένα ακόμη παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα υπογράψει το πολιτικό διαζύγιο με την Κεντροαριστερά. Ο επί χρόνια βουλευτής από το 1996 μέχρι το 2010, Γιώργος Φλωρίδης, θα αποχωρήσει από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ιδρύοντας το 2011 το κόμμα «Κοινωνικός Σύνδεσμος».

Το 2015, θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» αλλά δεν θα καταφέρει να εκλεγεί. Δύο χρόνια αργότερα, θα αποτελέσει μαζί με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιάννη Ραγκούση, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος «Ώρα Αποφάσεων».

Κοινωνική Συμφωνία – Λούκα Κατσέλη, Χάρης Καστανίδης


Η Λούκα Κατσέλη

Την σκυτάλη θα πάρουν το 2012 οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης, ιδρύοντας την «Κοινωνική Συμφωνία».

Η Λούκα Κατσέλη, γνωστή για τον περίφημο Νόμο Κατσέλη (3816/2010) που αφορά τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, θα διαγραφεί το 2011 από το ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Προτού όμως ιδρύσει το νέο κόμμα, λίγους μήνες πριν κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, θα ψηφίσει υπέρ και θα επανενταχτεί στο ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του Μαΐου 2012,  θα λάβει ποσοστό 0,9%, ενώ στις επαναληπτικές του Ιουνίου θα στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο και θα προσχωρήσει αργότερα.

Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση 5 Αστέρων – Θεόδωρος Κατσανέβας


Ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Διαφορετική πορεία ακολούθησε και ο πρώην γαμπρός του Ανδρέα, Θεόδωρος Κατσανέβας. Έχοντας υπάρξει μέλος του ΠΑΚ, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόμματος το 1989, 1990, 1996 και 2004, αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη λόγω κωλύματος εκλογιμότητας, θα ιδρύσει το 2013 το κόμμα «Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση 5 Αστέρων», εμπνεόμενος από το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Το κόμμα Δραχμή 5 Αστέρων θα εκφράσει -όπως αναφέρει- τον «πατριωτικό σοσιαλισμό» και θα κινηθεί στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Θα ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ, ενώ θα αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με το ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα «AfD» (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Στις Ευρωεκλογές του 2014 θα συγκεντρώσει μόλις 0,1% (8.792 ψήφους). Το 2019, θα γίνει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Λύσης. Μετά τις Ευρωεκλογές, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στη Β' Αθήνας, η οποία όμως θα ακυρωθεί αμέσως μετά από τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Σοσιαλιστικό Κόμμα – Στέφανος Τζουμάκας


Ο Στέφανος Τζουμάκας

Ο επί μακρόν βουλευτής (1981-2007) και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, θα αποχωρήσει από το κόμμα στο οποίο γαλουχήθηκε και θα ιδρύσει το 2014 το «Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Ωστόσο, το εγχείρημα θα αποδειχθεί ατελέσφορο αφού στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους, θα λάβει το πενιχρό 0,1%. Στις εκλογές του 2019, θα κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) – Γιώργος Παπανδρέου


Ο Γιώργος Παπανδρέου

Ίσως η πιο σημαντική και πολύκροτη διάσπαση στο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Εξωτερικών και πρωθυπουργός που έφερε την τρόικα στην Ελλάδα το 2010, Γιώργος Παπανδρέου, θα ιδρύσει τον Ιανουάριο του 2015 το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.).

Στις εκλογές του Γενάρη 2015, θα μείνει εκτός Βουλής λαμβάνοντας 2,5%,  ενώ σε εκείνες του Σεπτέμβρη δεν θα συμμετέχει λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το 2017, έπειτα από συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, θα ενταχθεί ως συνιστώσα στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Τον Οκτώβριο του 2011, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης, το οποίο βέβαια είχε ως συνέπεια την παραίτησή του και τον ερχομό του δοτού πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Δημοκρατική Ευθύνη – Αλέκος Παπαδόπουλος


Ο Αλέκος Παπαδόπουλος

Το 2016 ιδρύεται άλλο ένα κεντρώο σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα που πρόεκυψε από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το κόμμα «Δημοκρατική Ευθύνη», του για χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου.

Συνιδρυτής της παράταξης θα είναι και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και μετέπειτα βουλευτής του Ποταμιού και της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος λίγους μήνες μετά θα αποχωρήσει λόγω διαφωνιών στην πολιτική συμμαχιών. Στις Ευρωεκλογές του 2019, θα κατέλθει αυτόνομα λαμβάνοντας 0,2%.

Ώρα Αποφάσεων – Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης


Η Άννα Διαμαντοπούλου

Τέλος, το 2017 θα ιδρυθεί ένα ακόμη κόμμα από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η «Ώρα Αποφάσεων». Το κόμμα θα καλύπτει το χώρο της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με ανοίγματα  όμως και στη (νεο)φιλελεύθερη Δεξιά.

Ιδρυτικά του μέλη αποτελούν η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ενώ μαζί στη νέα αυτή πρωτοβουλία θα βρεθεί και ο πρώην υποψήφιος στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης.Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται πως από τα 17 αυτά κόμματα που διασπάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ -ίσως και 20 χοντρικά εάν συμπεριλάβουμε κάποια μορφώματα όπως την «Πρωτοβουλία των 58», τους «Νέους Μεταρρυθμιστές», την «Κίνηση Πολιτεία 2012» ή και την «ΕΔΕΜ» που συμμετείχε στις εκλογές της Κεντροαριστεράς- μόνο το ΔΗ.Κ.ΚΙ. του Δημήτρη Τσοβόλα στάθηκε διαχρονικά στο ύψος των περιστάσεων και λιγότερο το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου.

Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ μετά την αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία, έψαχνε ξανά την παλιά του ταυτότητα, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα, αυτή τη φορά όμως στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και του συντηρητικού φιλελευθερισμού.

Για την έρευνα αντλήθηκαν πληροφορίες από:

• «Οι διαδοχικές διασπάσεις του κραταιού ΠΑΣΟΚ», του Αντώνη Γ.Χ. Χιώτη, Εφημερίδα Πολιτικά
• «Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ», του Παρασκευά Περάκη, Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
• «Τα ελληνικά κόμματα μετά την Μεταπολίτευση», του Χριστόφορου Βερναρδάκη, Σημειώσεις Ακαδημαϊκού Έτους 2007-08, vernardakis.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo