ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Πολιτικά διαζύγια: Οι διασπάσεις του ΠΑΣΟΚ

Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2018


3 Σεπτεμβρίου 1974. Υπό το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση», ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Με συνθήματα όπως «Αλλαγή» και «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», το 1981 κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 48% και σχηματίζει την πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.

Με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, σημειώθηκαν μία πληθώρα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που δεν είχε επιχειρήσει ποτέ το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η επιβολή του διπόλου «Δεξιά-Αντιδεξιά» (αντί του διχαστικού «κομμουνιστές-εθνικόφρονες»), η κατάργηση της Χωροφυλακής, ο εκδημοκρατισμός των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνδικάτων, η ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και η ψήφος στα 18 έτη ήταν μερικές απ' αυτές.

Παράλληλα όμως, κατά την περίοδο της πρώτης τετραετίας του, το ΠΑΣΟΚ αθέτησε σημαντικές προεκλογικές υποσχέσεις κυρίως ως προς την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ («ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο», «Έξω οι βάσεις του θανάτου», «ΕΟΚ, ο λάκκος των λεόντων») ενώ αργότερα ενεπλάκη και σε κάποια από τα πιο πολύκροτα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, πηγαίνοντας νομοτελειακά όπως κάθε κόμμα εξουσίας προς τα δεξιά.

Στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ, υπήρχαν τρεις κατηγορίες στελεχών:

• οι αριστεροί ριζοσπάστες σοσιαλιστές, (η λεγόμενη «Αριστερά της Αριστεράς») που προέρχονταν κυρίως από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και το ΠΑΚ, όπως ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης,
• οι εκσυγχρονιστές-μεταρρυθμιστές σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Κώστας Σημίτης, και
• οι παλαιοί φιλελεύθεροι βενιζελικοί, όπως ο Μένιος Κουτσόγιωργας, που ήταν τόσο αντιδεξιοί όσο και αντικομμουνιστές.

Σήμερα, 44 χρόνια από την ίδρυσή του, το ΠΑΣΟΚ μετρά περίπου 20 διασπάσεις με άλλους να κινούνται στα αριστερά και άλλους να κάνουν στροφή προς την φιλελεύθερη και συντηρητική Δεξιά.


Σοσιαλιστική Πορεία – Νίκος ΚωνσταντόπουλοςΗ διάσπαση του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με το καλημέρα και πιο συγκεκριμένα λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του, το Μάρτιο του 1975. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Άγγελος Στάγκος, η Μελίνα Μερκούρη (μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ) και η Αγγέλα Κοκκόλα αποχωρούν από το κόμμα και ιδρύουν την «Σοσιαλιστική Πορεία» με Πρόεδρο το Νίκο Κωνσταντόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο του Συνασπισμού.

Στις εκλογές του 1977, κατεβαίνουν με τη «Συμμαχία Προοδευτικών και Αριστερών Δυνάμεων» που την αποτελούσαν η ΕΔΑ του Ηλία Ηλιού, το ΚΚΕ Εσωτερικού με γραμματέα τον Μπάμπη Δρακόπουλο, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία του Γεώργιου-Αλέξανδρου Μαγκάκη (μετέπειτα υπουργού του ΠΑΣΟΚ), η Χριστιανική Δημοκρατία του Νικόλαου Ψαρουδάκη και η Πρωτοβουλία για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό του Χαράλαμπου Πρωτόπαπα. Το ποσοστό που έλαβαν ήταν 2,7% και εξασφάλισαν 2 έδρες, καμία όμως για την Σοσιαλιστική Πορεία. Το 1979 το κόμμα εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη.

Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (Α.Σ.Κ.Ε.) – Νίκος ΚαργόπουλοςΤο 1984 ιδρύεται το «Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας» (Α.Σ.Κ.Ε.) από τον εκπαιδευτικό, Νίκο Καργόπουλο. Ο λόγος που στελέχη του αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ ήταν η αθέτηση των διακηρύξεών του, αφότου ανήλθε στην εξουσία το 1981.

Βασικές θέσεις του Α.Σ.Κ.Ε. ήταν η αποδέσμευση από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ, ο αγώνας για ανεξαρτησία από κάθε ξένο κέντρο εξουσίας και σοσιαλισμό ο οποίος θα βασίζεται στην αυτοδιαχείριση, τον πλήρη σεβασμό των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία. Τελευταία φορά που κατέβηκε στις εκλογές ήταν το 2014, συγκεντρώνοντας μόλις 0,06%, όπως σχεδόν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Νίκος Καργόπουλος, ο οποίος είχε υπάρξει μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και του Δ.Σ. Συλλόγου Φυλακισθέντων επί δικτατορίας, απεβίωσε το 2014.

Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας (Ε.Σ.Π.Ε.) – Στάθης ΠαναγούληςΛίγους μήνες μετά, έρχεται η σειρά ενός άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει. Ο Στάθης Παναγούλης, αδερφός του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέκου Παναγούλη, ιδρύει την «Ενιαία Σοσιαλιστική Παράταξη Ελλάδας» (Ε.Σ.Π.Ε.). Θα λάβει μέρος μόνο στις ευρωεκλογές του 1984 όπου συγκέντρωσε μόλις 0,14%, με αποτέλεσμα να συνεργαστεί αργότερα με το ΚΚΕ και να εκλεγεί το 1985 βουλευτής με τη διαδικασία της λίστας.

Στη συνέχεια, λόγω των εξελίξεων στο χώρο της Αριστεράς, θα κατέβει με τον Συνασπισμό αλλά για 4 φορές δεν θα καταφέρει να εκλεγεί. Τον Ιούνιο του 2012, θα εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, επίσης με τη διαδικασία της λίστας. Το 2015 θα διαγραφεί από την Κ.Ο. του κόμματος λόγω αποχής από κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.

Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.) – Γεράσιμος ΑρσένηςΤο 1987, την σκυτάλη παίρνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γεράσιμος Αρσένης. Εκφράζοντας την πιο αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και όντας δυσαρεστημένος από την οικονομική πολιτική του υπουργού, Κώστα Σημίτη, ίδρυσε το «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (Ε.Σ.Κ.).

Στις εκλογές του 1989, έλαβε 0,2% ενώ στις Ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την ίδια μέρα, συγκέντρωσε 0,6%. Το 1989 θα επιστρέψει στην παλιά του κομματική στέγη και θα γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και Παιδείας. Μάλιστα, εξαιτίας της εκπαιδευτικής του μεταρρύθμισης, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με το σύνθημα «Κάτσε καλά, κάτσε καλά Γεράσιμε» που τραγουδούσαν σε συλλαλητήρια οι «απληροφόρητοι» -όπως τους χαρακτήριζε- μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια. Ακόμα, στις πορείες ακουγόταν και το σύνθημα «Που είσαι Αρσένη να μας μετρήσεις και λέγε ό,τι θέλεις το βράδυ στις ειδήσεις».

Απεβίωσε το 2016, σε ηλικία 84 ετών. Ήταν σύζυγος της επίσης πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη.

Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα (Ε.Ρ.Κ.) – Αντώνης ΤρίτσηςΈνα άλλο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο που αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο αθλητής και πρώην υπουργός Χωροταξίας και μετέπειτα Παιδείας, Αντώνης Τρίτσης. Ο Τρίτσης ίδρυσε το 1989 το «Ελληνικό Ριζοσπαστικό Κίνημα» (Ε.Ρ.Κ.) λαμβάνοντας πολύ χαμηλά ποσοστά (0,07% στις βουλευτικές και 0,6% στις Ευρωεκλογές) ενώ το 1990 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων, αυτή τη φορά με την υποστήριξη της ΝΔ. Ήταν πρωτοποριακός στις ιδέες του, ανθρωπιστής και έμεινε χαραγμένος στη μνήμη όλων ως ο άνθρωπος που κυκλοφορούσε στην ύπαιθρο με το σακάκι στον ώμο.

Το 1992 θα φύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 55 ετών, ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη στο γραφείο του Δημαρχείου του.

Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) – Δημήτρης ΤσοβόλαςΤο μοναδικό κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και κατέγραψε μια αξιοπρεπή πορεία στο πολιτικό σκηνικό ήταν το «Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα» (ΔΗ.Κ.ΚΙ.) που ίδρυσε το 1995 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Τσοβόλας. 

Στις εκλογές του 1996, έλαβε 4,4% και 9 έδρες ενώ στις ευρωεκλογές έλαβε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό (6,8% και 2 έδρες). Στις επόμενες εκλογές όμως σημείωσε ραγδαία πτώση. Συγκεκριμένα, το 2000 συγκέντρωσε 2,6% και το 2004, 1,7%. Μετά και την αποτυχία του το 2004, αποφάσισε να διαλύσει το κόμμα και να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία τα λεφτά της κρατικής επιχορήγησης. Ωστόσο, κάποια στελέχη του επέμειναν να συνεχίσουν. Από το 2007 έως και το Γενάρη του 2015, το ΔΗΚΚΙ συνεργαζόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι που αποχώρησε και εντάχθηκε στη Λαϊκή Ενότητα.

Τέλος, ο Δ. Τσοβόλας έχει επικριθεί γιατί έμεινε στην ιστορία από το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Τσοβόλα, δώστα όλα» με τον ίδιο πάντως να απαντά πως όσοι τον κατακρίνουν, είναι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού και πολέμιοι του κρατισμού.

Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση – Μιχάλης ΧαραλαμπίδηςΣειρά να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ λόγω σοβαρών πολιτικών διαφωνιών, έχει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος το 1999 ίδρυσε το κόμμα, «Δημοκρατική Περιφερειακή Ένωση». Υπήρξε μέλος του ΠΑΚ κατά την περίοδο της Απριλιανής Δικτατορίας και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος συνυπογράφοντας την ιδρυτική διακήρυξη στο Μόναχο.

Στις εκλογές του 2000 έλαβε το πενιχρό 0,4% ενώ στις Ευρωεκλογές έλαβε 0,7%, οπότε και εξαφανίστηκε από τον πολιτικό χάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2010 έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ένα βίντεο από ομιλία του στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996 όπου αναφερόταν στην πιθανότητα έλευσης οικονομικής κρίσης το 2004 ή το 2010.

Δημοκρατική Αναγέννηση (ΔΗ.ΜΑΝ.) – Στέλιος ΠαπαθεμελήςΠερίεργη πορεία ακολούθησε το 2003 ο Στέλιος Παπαθεμελής. Ξεκίνησε ως βουλευτής το 1974 με την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, έπειτα μεταπήδησε στην ΕΔΗΚ το 1977 και αργότερα στο ΠΑΣΟΚ.

Οι θέσεις του κυρίως στα εθνικά θέματα ήταν ταυτόσημες με αυτές του Ανδρέα Παπανδρέου, όμως στα κοινωνικά θέματα είχε αρκετά συντηρητικές απόψεις. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το 1993-1995, δέχθηκε έντονη κριτική για το νόμο που υποχρέωνε τα νυχτερινά μαγαζιά να κλείνουν στις 02:00. Το 2003 ίδρυσε το κόμμα «Δημοκρατική Αναγέννηση» (ΔΗΜ.ΑΝ.) το οποίο κινήθηκε στο χώρο του Χριστιανικού Κέντρου και της Δεξιάς λόγω των ισχυρών δεσμών του με την Εκκλησία. Το 2004 δεν κατέβηκε με το κόμμα του στις εκλογές αλλά εξελέγη βουλευτής με τη ΝΔ.

Το 2007 επανενεργοποίησε το κόμμα του, δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το «Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο» μαζί με τον Κώστα Ζουράρι ενώ το 2012 συνεργάστηκε με το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη με την επωνυμία «ΟΧΙ», λαμβάνοντας 0,9%.

Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών – Γιάννης ΔημαράςΤο 2011 έχει υπογραφεί ήδη το 1ο μνημόνιο από το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ και πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος αρνούνται να το υπογράψουν. Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιάννης Δημαράς.

Έχοντας περάσει αρχικά από το ΔΗΚΚΙ, στη συνέχεια από το ΠΑΣΟΚ και μετά από τις αυτοδιοικητικές εκλογές με το Άρμα Πολιτών όπου έλαβε 16% καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, αποφάσισε να κάνει δικό του κόμμα, το «Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών». Τα περισσότερα στελέχη προέρχονταν από την ευρύτερη Αριστερά, το Κέντρο και τις κοινωνικά «ευαίσθητες» ομάδες της Δεξιάς. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όμως, διασπάστηκε με αποτέλεσμα να ιδρυθεί το κόμμα «Ελεύθεροι Πολίτες» από τον Βασίλη Οικονόμου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ. Το 2012 ανακοίνωσε την εκλογική συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκλέγοντας δύο βουλευτές.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 αποφάσισε να κατέλθει αυτόνομα αλλά τελικά δεν κατάφερε να κατέβει όπως και τον Σεπτέμβρη. Έκτοτε, η τύχη του είναι άγνωστη.

Ενωτικό Μέτωπο – Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΔιαφορετική στάση κράτησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού το 2010 υπερψήφισε ως μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ το 1ο μνημόνιο αλλά το 2011 διαγράφηκε επειδή καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο.

Το Νοέμβριο του ίδιου έτους ίδρυσε το «Ενωτικό Μέτωπο» μαζί με τον νυν υπουργό Νίκο Κοτζιά, τον δικηγόρο-εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο και άλλα στελέχη προερχόμενα από την Αριστερά. Το 2013 θα διαλύσει το κόμμα του προκειμένου να προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, πέρασε από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στη συνέχεια από το υπουργείο Ναυτιλίας. Σήμερα, βρίσκεται εκτός του κυβερνητικού σχήματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Να σημειωθεί ότι από το 1961 έχει χάσει την όρασή του λόγω έκρηξης γερμανικής χειροβομβίδας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Κοινωνικός Σύνδεσμος – Γιώργος ΦλωρίδηςΈνα ακόμη παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ θα υπογράψει το πολιτικό διαζύγιο με την Κεντροαριστερά. Ο επί χρόνια βουλευτής από το 1996 μέχρι το 2010, Γιώργος Φλωρίδης, αποχώρησε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ ιδρύοντας το 2011 το κόμμα, «Κοινωνικός Σύνδεσμος».

Το 2015 κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής με τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί. Δύο χρόνια αργότερα, θα αποτελέσει ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος, «Ώρα Αποφάσεων», το οποίο θα δούμε στη συνέχεια.

Κοινωνική Συμφωνία – Λούκα Κατσέλη, Χάρης ΚαστανίδηςΤην σκυτάλη πήραν το 2012 οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης ιδρύοντας την «Κοινωνική Συμφωνία».

Η Λούκα Κατσέλη, γνωστή για τον περίφημο Νόμο Κατσέλη (3816/2010) που αφορά τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, διεγράφη το 2011 από το ΠΑΣΟΚ επειδή αρνήθηκε να ψηφίσει το άρθρο 37, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων. Προτού όμως ιδρύσει το νέο κόμμα, λίγους μήνες πριν κατά την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, ψήφισε υπέρ και επανεντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του Μαΐου 2012 έλαβε 0,9% ενώ στις επαναληπτικές του Ιουνίου στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο και προσχώρησε. Από την άλλη, ο Χάρης Καστανίδης είναι σήμερα μέλος του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος του Γ. Παπανδρέου.

Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση 5 Αστέρων – Θεόδωρος ΚατσανέβαςΕπίσης, διαφορετική πορεία ακολούθησε και ο πρώην γαμπρός του Ανδρέα, Θεόδωρος Κατσανέβας. Έχοντας υπάρξει μέλος του ΠΑΚ, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόμματος το 1989, 1990, 1996 και 2004, αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη λόγω κωλύματος εκλογιμότητας, ίδρυσε το 2013 το κόμμα «Δραχμή, Δημοκρατική Κίνηση 5 Αστέρων», εμπνεόμενος από το «Κίνημα 5 Αστέρων» του Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία.

Το κόμμα Δραχμή 5 Αστέρων εκφράζει όπως αναφέρει τον «πατριωτικό σοσιαλισμό» και πρόσκειται στο χώρο της Κεντροδεξιάς. Τάσσεται υπέρ της εξόδου από το ευρώ αλλά υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. ενώ έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με το ακροδεξιό ξενοφοβικό κόμμα «AfD» (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Στις Ευρωεκλογές του 2014 συγκέντρωσε μόλις 0,1% (8.792 ψήφους).

Σοσιαλιστικό Κόμμα – Στέφανος ΤζουμάκαςΟ επί μακρόν βουλευτής (1981-2007) και υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, αποχωρεί από το κόμμα στο οποίο γαλουχήθηκε και ιδρύει το 2014 το «Σοσιαλιστικό Κόμμα».

Ωστόσο, το εγχείρημα αποδείχθηκε ατελέσφορο αφού στις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους έλαβε το απογοητευτικό 0,1%.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.) – Γιώργος ΠαπανδρέουΊσως η πιο σημαντική και πολύκροτη διάσπαση στο χώρο της προοδευτικής παράταξης. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Εξωτερικών και πρωθυπουργός που έφερε την τρόικα στην Ελλάδα το 2010, Γιώργος Παπανδρέου, ιδρύει τον Ιανουάριο του 2015 το «Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.).

Στις εκλογές του Γενάρη 2015 έμεινε εκτός Βουλής λαμβάνοντας 2,5% ενώ σε εκείνες του Σεπτέμβρη δεν συμμετείχε λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το 2017, έπειτα από συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά, θα ενταχθεί ως συνιστώσα στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Τον Οκτώβριο του 2011 είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης, το οποίο βέβαια είχε ως συνέπεια την παραίτησή του και τον ερχομό του δοτού πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Δημοκρατική Ευθύνη – Αλέκος ΠαπαδόπουλοςΤο 2016 ιδρύεται άλλο ένα κεντρώο σοσιαλφιλελεύθερο κόμμα που πρόεκυψε από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για το κόμμα «Δημοκρατική Ευθύνη» του για χρόνια βουλευτή και πρώην υπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Αλέκου Παπαδόπουλου.

Συνιδρυτής της παράταξης ήταν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και βουλευτής του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος λίγους μήνες μετά αποχώρησε λόγω διαφωνιών στην πολιτική συμμαχιών.

Ώρα Αποφάσεων – Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος ΦλωρίδηςΤέλος, το 2017 ιδρύθηκε ένα ακόμη κόμμα από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για την «Ώρα Αποφάσεων». Το κόμμα καλύπτει το χώρο της κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, με ανοίγματα και στη (νεο)φιλελεύθερη Δεξιά.

Ιδρυτικά του μέλη αποτελούν η πρώην υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης ενώ μαζί στη νέα αυτή πρωτοβουλία βρέθηκε και ο πρώην υποψήφιος στις εκλογές του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Ραγκούσης.Ανακεφαλαιώνοντας όλα τα παραπάνω, διαπιστώνεται πως από τα 17 αυτά κόμματα που διασπάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ -ίσως και 20 χοντρικά εάν συμπεριλάβουμε κάποια μορφώματα όπως την «Πρωτοβουλία των 58», τους «Νέους Μεταρρυθμιστές», την «Κίνηση Πολιτεία 2012» ή και την «ΕΔΕΜ» που συμμετείχε στις εκλογές της Κεντροαριστεράς- μόνο το ΔΗ.Κ.ΚΙ. του Δημήτρη Τσοβόλα στάθηκε διαχρονικά στο ύψος των περιστάσεων και λιγότερο το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. του Γιώργου Παπανδρέου.

Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ μετά την αθέτηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία, έψαχνε ξανά την παλιά του ταυτότητα, κάτι που κάνει μέχρι και σήμερα, αυτή τη φορά όμως στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού και του συντηρητικού φιλελευθερισμού.

Για την έρευνα αντλήθηκαν πληροφορίες από:

• «Οι διαδοχικές διασπάσεις του κραταιού ΠΑΣΟΚ», του Αντώνη Γ.Χ. Χιώτη, Εφημερίδα Πολιτικά
• «Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ», του Παρασκευά Περάκη, Εφημερίδα Χανιώτικα Νέα
• «Τα ελληνικά κόμματα μετά την Μεταπολίτευση», του Χριστόφορου Βερναρδάκη, Σημειώσεις Ακαδημαϊκού Έτους 2007-08, vernardakis.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo