Κειμενα

Κείμενα

Σουηδία: Πύρρειος νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες, συγκρατημένη άνοδος της ακροδεξιάς – Οι συμμαχίες, τα αποτελέσματα και η επόμενη μέρα

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018


Μπορεί το κεντροαριστερό κόμμα των σοσιαλδημοκρατών να αναδείχθηκε νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ωστόσο το πολιτικό σκηνικό εισέρχεται σε μία περίοδο αβεβαιότητας καθώς όπως εκτιμά η εφημερίδα «Svenska Dagbladet», «θα χρειαστεί πολλή φαντασία για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης».

Με σχεδόν όλες τις εκλογικές περιφέρειες να έχουν ενσωματωθεί, η κεντροαριστερή συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς συγκεντρώνουν 40,6% των ψήφων έναντι της κεντροδεξιάς συμμαχίας των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών που συγκεντρώνουν 40,3%. Η διαφορά των δύο συνασπισμών ήταν μόλις 30.000 ψήφοι.

Ειδικότερα, το «Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» του Στέφαν Λεβέν συγκέντρωσε 28,4%, σε σχέση με το 31% των προηγούμενων εκλογών του 2014, καταγράφοντας τη χειρότερή του επίδοση στις εκλογές εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Το κεντροδεξιό κόμμα των «Μετριοπαθών» του Ουλφ Κριστερσόν έλαβε 19,8% χάνοντας 3,5 μονάδες, ενώ το αντιμεταναστευτικό-ακροδεξιό κόμμα των «Σουηδών Δημοκρατών» ενισχύθηκε περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα συγκεντρώνοντας 17,6%, ποσοστό όμως μικρότερο απ' όσο αναμενόταν.

Από την άλλη, το κόμμα του «Κέντρου» κατέγραψε ποσοστό 8,6%, το «Αριστερό Κόμμα» 7,9%, οι «Χριστιανοδημοκράτες» 6,4%, οι «Φιλελεύθεροι» 5,5%, και το κόμμα των «Πρασίνων» 4,3%.

Τα αποτελέσματα:

«Σοσιαλδημοκράτες» και «Πράσινοι» έχασαν 2,6 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2014, ενώ οι κεντροδεξιοί «Μετριοπαθείς» 3,5 μονάδες. Οι ακροδεξιοί «Σουηδοί Δημοκράτες» ενισχύθηκαν κατά 4,7 μονάδες.

Η κεντροαριστερή συμμαχία συγκεντρώνει 40,6% και 144 έδρες ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία, 40,3% και 143 έδρες. Οι «Σουηδοί Δημοκράτες» καταλαμβάνουν 62 έδρες, 13 περισσότερες από το 2014. (Πηγή φωτογραφίας: CNN.com)

Οι συμμαχίες και η επόμενη μέρα


Μολονότι παραδέχθηκε ότι επιθυμούσε «ένα καλύτερο αποτέλεσμα», ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι είναι «το μεγαλύτερο κόμμα της Σουηδίας» και υπογράμμισε πως δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, παρά τις φωνές των ηγετών της κεντροδεξιάς.

Η τετρακομματική κεντροδεξιά συμμαχία (Μετριοπαθείς-Κεντρώοι-Φιλελεύθεροι-Χριστιανοδημοκράτες) υποστηρίζει πως «αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της» και απαιτεί από τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Η κεντροαριστερά από την άλλη, ελπίζει σε μία νέα τετραετή θητεία, αλλά το ερώτημα είναι με ποιον θα συνεργαστεί.

Ο Λεβέν ενδέχεται να συγκροτήσει μία κυβέρνηση, όπως αυτή του 2014, με τη συμμετοχή των Πρασίνων και του κόμματος της Αριστεράς, ωστόσο θα βρίσκεται υπό μόνιμη απειλή από την αντιπολίτευση η οποία σε κάθε περίπτωση θα στήνει ενέδρες και θα τον πιέζει προς παραίτηση, όπως για παράδειγμα στην κατάθεση του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού, αξιοποιώντας και τις ψήφους τις ακροδεξιών «Σουηδών Δημοκρατών».

Επίσης, είναι πιθανόν οι σοσιαλδημοκράτες να κάνουν άνοιγμα στους Φιλελεύθερους και τους Κεντρώους, αλλά ακόμα και με αυτό το σενάριο, δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Όπως τόνισε και ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Μίκαελ Γκίλιαμ, «μολονότι ο συνδυασμός αριστεράς-πρασίνων είναι μεγαλύτερος, οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι είναι το κλειδί, και όχι (ο ηγέτης της ακροδεξιάς) Τζίμι Οκεσόν».

Ο Στέφαν Λεβέν, ο Ουλφ Κριστερσόν και ο Τζίμι Οκεσόν

Αυτό πάντως, φαντάζει σενάριο πολιτικής φαντασίας αφού οι Κεντρώοι και οι Φιλελεύθεροι ανήκουν στην κεντροδεξιά συμμαχία με τους συντηρητικούς «Μετριοπαθείς» και τους Χριστιανοδημοκράτες που θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, υπό τον Κριστερσόν.

Από την πλευρά του, ο Τζίμι Οκεσόν που υποστηρίζει πως «οι Σουηδοί Δημοκράτες είναι οι νικητές των εκλογών», απηύθυνε έκκληση-τελεσίγραφο προς τη Δεξιά με το ερώτημα: «Κριστερσόν, με ποιον θες να διαπραγματευτείς; Με τον Στέφαν Λεβέν ή τον Τζίμι Οκεσόν;». Απαντώντας στον ηγέτη της ακροδεξιάς, ο Κριστερσόν ξεκαθάρισε πως «η κεντροδεξιά συμμαχία δεν θα κυβερνήσει, ούτε θα συζητήσει για το πως θα σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σουηδούς Δημοκράτες».

Η Δεξιά λοιπόν βρίσκεται σε δυσμενή θέση, και παρότι απέρριψε την πρόταση του ηγέτη της ακροδεξιάς για συγκυβέρνηση, η ανησυχία στις Βρυξέλλες αναμένεται να ενταθεί μιας και η Ε.Ε. μπαίνει σε προεκλογική τροχιά.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo