Κειμενα

Κείμενα

Βραζιλία: Εκεί που η πολιτική θυμίζει... καρναβάλι

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018


Δύο βδομάδες απομένουν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου στη Βραζιλία, και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της, Ζαΐχ Μπολσονάρου, διατηρεί σταθερό προβάδισμα με 28,2% έναντι του υποψηφίου του «Κόμματος των Εργατών», Φερνάντο Χαντάντ, που τον ακολουθεί με 17,6%.

Και ενώ η Βραζιλία κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ο γνωστός αμερικανός δημοσιογράφος, Glenn Greenwald, παρατηρεί κάτι ασυνήθιστο για τα παγκόσμια πολιτικά δρώμενα⸱ πολλά από τα ονόματα των πολιτικών κομμάτων της Βραζιλίας δεν συμβαδίζουν με την πολιτική τους και εκφράζουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να είναι πραγματικά.

Στο Κογκρέσο, εκπροσωπούνται αυτή τη στιγμή 26 πολιτικά κόμματα, και ο Greenwald παραθέτει έξι από αυτά.

Κόμμα των Προοδευτικών (PP): Ακροδεξιοί εξτρεμιστές

Κόμμα των Γυναικών (PMB): Κόμμα που τάσσεται κατά των εκτρώσεων⸱ Το 2015 εκπροσωπούνταν στο Κογκρέσο από 21 μέλη. Όλοι, εκτός από δύο, ήταν άνδρες!

Νέο Κόμμα (NOVO): Φέτος έχει υποψηφίους που υποστηρίζουν το Πραξικόπημα του 1964 και απειλούν με βία εναντίον της Αριστεράς. Ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε από ολιγάρχες σε μία χώρα όπου για χρόνια κυριαρχούσαν οι τραπεζίτες και οι ολιγάρχες.

Κόμμα του Δημοκρατικού Κινήματος της Βραζιλίας (PMDB): Τα ηγετικά του μέλη είναι στη φυλακή λόγω διαφθοράς. Μαζεύουν ψήφους δωροδοκώντας συμμορίες ναρκωτικών και παραστρατιωτικές ομάδες. Αυτοί ξεκίνησαν την εκστρατεία εναντίον της πρώην προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, με σκοπό να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία.

Φιλελεύθερο Κόμμα (PSL): Ηγέτης του είναι ένας πραγματικός φασίστας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο Μπολσονάρου χαιρετίζει τους βασανιστές της δικτατορίας, βρίζει με τους πιο χυδαίους χαρακτηρισμούς τους ομοφυλόφιλους, λέει στις γυναίκες ότι παραείναι άσχημες για να αξίζουν να τις βιάσει κανείς και συμβαδίζει με κάθε πτυχή του κοινωνικού συντηρητισμού.

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSDB): Το κόμμα των τραπεζών, των εταιρειών και του οικονομικού κατεστημένου. Εστιάζει στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς, την περικοπή των κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους πλούσιους.

Πληροφορίες από: infowar.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo