Κειμενα

Κείμενα

Το 1% των φορολογουμένων χρωστά το 90% του συνολικού χρέους

Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2018


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διάρθρωση του χρέους των φορολογουμένων προς το κράτος, καθώς κάτι λίγο πάνω από το 1% των οφειλετών χρωστά το 90% του συνόλου του χρέους.

Πιο συγκεκριμένα, 41.232 οφειλέτες ευθύνονται σχεδόν για το 90% των οφειλών στην εφορία, αφού χρωστούν συνολικό ποσό μεγαλύτερο των 91 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα 3,6 εκατομμύρια πολίτες οφείλουν μόλις 3,7 δισ. ευρώ -δηλαδή ποσά μικρότερα των 10.000 ευρώ- του συνολικού χρέους που φτάνει τα 101,58 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τη «Ναυτεμπορική», το συνολικό χρέος φτάνει τα 182 δισ. ευρώ εάν συνυπολογιστούν και τα ποσά των προσαυξήσεων, των τόκων, και των λοιπών συνεισπραττόμενων πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Όπως εξηγεί η ΑΑΔΕ στην απάντησή της στη Βουλή, «τα διάφορα συνεισπραττόμενα (προσαυξήσεις, τόκοι, τέλη, λοιπά συνεισπραττόμενα) δεν καταγράφονται σε κάποιου είδους έγγραφα ή αρχεία, αλλά υπολογίζονται κάθε φορά κατά την στιγμή της πληρωμής και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Επιπλέον σημειώνεται πως ένα σημαντικό μέρος του χρέους αφορά πτωχευμένες ή προβληματικές επιχειρήσεις που σήμερα δεν υφίστανται, με συνέπεια τα ποσά αυτά να μην εισπραχθούν ποτέ.

O πίνακας οφειλετών ανά κατηγορίες χρεών (Πίνακας εφ. «Καθημερινή»)

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό για τον χρωστούμενο ΦΠΑ ξεπερνά τα 22 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο για τον φόρο εισοδήματος φτάνει τα 18,5 δισ. ευρώ, τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια ανέρχονται σε 10,9 δισ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες, στις 31 Ιουλίου το συνολικό χρέος από επιστροφές φόρων έφτανε μόλις τα 1,8 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo