Κειμενα

Κείμενα

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018

Ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου

Τι είναι η 28η Οκτωβρίου και γιατί ως έθνος γιορτάζουμε την έναρξη ενός πολέμου αντί να γιορτάζουμε την απελευθέρωσή μας από τους κατακτητές;

Ο Μάνος Χατζιδάκις δίνει μέσω ενός ραδιοφωνικού σχολίου μία διαφορετική εκδοχή για το περιεχόμενο της επετείου μέσα σε 76 δευτερόλεπτα.


Γιατί είπε το «Όχι» ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κλπ. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Και αν λέγαμε ναι; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία - μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; - και ύστερα μέσα στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Άσε και εκείνη την μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις ότι ήμασταν και οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον καταραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκιδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και οι Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου.


Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo