Κειμενα

Κείμενα

ΗΠΑ: Το 51% των νέων προτιμούν τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό

Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2018

ΗΠΑ: Το 51% των νέων προτιμούν τον σοσιαλισμό από τον καπιταλισμό

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Gallup» στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στο προπύργιο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπου κατά την περίοδο του Μακαρθισμού και έπειτα, οι σοσιαλιστικές και κομμουνιστικές ιδέες θεωρούνταν από εγκληματικές έως ξενοκίνητες και καταδιώκονταν, οι νέοι φαίνεται πως εκφράζουν έναν έντονο «σκεπτικισμό» προς τον καπιταλισμό και ταυτόχρονα μία αναπάντεχη προτίμηση στο σοσιαλισμό.

Στη χώρα λοιπόν, όπου η λέξη «σοσιαλισμός» διαχρονικά φάνταζε εφιάλτης, το 51% των νέων Αμερικανών ηλικίας 18-29 ετών, δηλώνουν θετικοί προς τον σοσιαλισμό, ενώ μόλις το 45% των νέων βλέπουν θετικά τον καπιταλισμό, την στιγμή μάλιστα που το 2010, το ποσοστό άγγιζε το 68%!

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συνάρτηση με τα ευρήματα συνεχών νέων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία, περίπου το 45% των νέων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν έναν σοσιαλιστή, ενώ ένα 21% θα ψήφιζε κομμουνιστή!

Εκείνο που παρατηρείται βέβαια, είναι το γεγονός ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των Αμερικανών, τόσο μειώνεται η δημοτικότητα του σοσιαλισμού και αυξάνεται η δημοτικότητα του καπιταλισμού. Συγκεκριμένα, το 58% των Αμερικανών ηλικίας 30-49 ετών, είναι πιο θετικοί προς στον καπιταλισμό, αν και το ποσοστό εκείνων που βλέπουν θετικά τον σοσιαλισμό έχει αυξηθεί από το 36%, που ήταν το 2010, στο 41%.

Όσον αφορά τους ηλικιωμένους Αμερικανούς, το 60% έχουν θετικότερη γνώμη για τον καπιταλισμό απ' ότι για τον σοσιαλισμό, που το ποσοστό κυμαίνεται στο 28-30%.

Οι απόψεις των Αμερικανών για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, ανάλογα με την ηλικία (Πηγή: Gallup)
Οι απόψεις των Αμερικανών για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό, ανάλογα με την ηλικία (Πηγή: Gallup)

Αντίστοιχα αποτελέσματα που καταγράφουν προτίμηση στον σοσιαλισμό, ανακαλύπτει κανείς και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Το μορφωμένο τμήμα της νεολαίας είναι αυτό που επιλέγει την Αριστερά για να εκφράσει τη δυσφορία ή και την απέχθειά του προς την καθεστηκυία τάξη και όταν φτάσει μπροστά στην κάλπη, ψηφίζει τον Σάντερς στις ΗΠΑ, τον Κόρμπιν στη Μ. Βρετανία, τον Μελανσόν στη Γαλλία ή τους Ποδέμος στην Ισπανία.

Αντίθετα, οι περισσότερο οξύθυμοι και λιγότερο μορφωμένοι νέοι, κυρίως της εργατικής τάξης, δείχνουν να γοητεύονται από τη ρητορική της «αντισυστημικής» Άκρας Δεξιάς όπως του Τραμπ στην Αμερική, της Λεπέν στη Γαλλία ή του Φάρατζ στη Μ. Βρετανία. Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο σχήμα, η «ριζοσπαστική Αριστερά» και η «ριζοσπαστική Δεξιά», παρά τις χαώδεις διαφορές τους, να εκφράζουν την ίδια αντισυστημική προδιάθεση, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως ταυτίζονται, δεδομένου ότι δίνουν εντελώς διαφορετικές απαντήσεις ως προς το ιδεολογικο-πολιτικό στίγμα.

Συνεπώς, οι «πολιτικώς ορθοί» αναλυτές που αρέσκονται στο να ερμηνεύουν τέτοιου είδους δημοσκοπικά αποτελέσματα ως μία μορφή έξαρσης του λαϊκισμού ή μία παροδική αρρώστια που με λίγη υπομονή θα περάσει, θα ήταν ορθό να μην τα παραβλέπουν, διότι ως γνωστόν, η νεολαία είναι εκείνη που χαράσσει τους δρόμους του μέλλοντος.

Με πληροφορίες από την προσωπική ιστοσελίδα του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου (εδώ) και (εδώ) και το news.gallup.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo