Κειμενα

Κείμενα

Φρίντριχ Νίτσε: Ο υπαρξιστής φιλόσοφος του μηδενισμού και του Υπερανθρώπου

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018


Γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1844 και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους, ποιητές, και φιλολόγους όλων των εποχών.

Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Νίτσε, ήταν αρνητής των παραδοσιακών θεωριών και συστημάτων. Έγραψε κριτικά δοκίμια εντρυφώντας σε θέματα όπως της θρησκείας, της ηθικής, της φιλοσοφίας, και του πολιτισμού, ενώ στο ευρύτερο κοινό έγινε γνωστός για το έργο του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», στο οποίο μιλούσε για το θάνατο του Θεού και την ανάγκη γέννησης του Υπερανθρώπου, που θα χαρακτηριζόταν από δημιουργικότητα, θάρρος, αυτοπεποίθηση, και δύναμη της θέλησης.

Ως φιλόσοφος, παρεξηγήθηκε όσο λίγοι καθώς μετά το θάνατό του, οι ιδέες του έγιναν συνώνυμο του ναζισμού. Ωστόσο, η θεωρία αυτή πόρρω απέχει από την πραγματικότητα αφού η αδερφή του, Ελίζαμπεθ Φούρστερ-Νίτσε, που είχε αναλάβει χρέη εκδότριας των χειρογράφων του και ήταν παντρεμένη με το εξέχον στέλεχος του γερμανικού αντισημιτικού μετώπου, Μπέρναρντ Φούρστερ, είχε αποφασίσει για χάρη του συζύγου της να τα «μπολιάσει» με απόψεις που αντίκειντο στις θέσεις του γερμανού φιλοσόφου, με αποτέλεσμα να παρερμηνευθούν.

Ο Νίτσε πέθανε στις 25 Αυγούστου 1900 στη Βαϊμάρη και έμεινε στην ιστορία ως ο υπαρξιστής φιλόσοφος του μηδενισμού και του Υπερανθρώπου.


Οι 10 κορυφαίες ρήσεις του

1. Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό.

2. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι.

3. Ξεχνάει κανείς τα λάθη του, όταν τα εξομολογείται σε κάποιον άλλον. Ο άλλος, όμως, δεν τα ξεχνάει.

4. Η εμμονή του χριστιανισμού να βρίσκει τον κόσμο άσχημο και κακό έχει κάνει τον κόσμο άσχημο και κακό.

5. Ελευθερία είναι η θέληση να είναι κανείς υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του.


6Το να μη μιλάει κανείς ποτέ για τον εαυτό του είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη μορφή υποκρισίας.

7. Όσο πιο ψηλά πετάμε, τόσο πιο μικροί φαινόμαστε σ' αυτούς που δεν μπορούν να πετάξουν.

8. Δύο πράγματα θέλει ο άντρας, κινδύνους και παιχνίδια. Γι' αυτό ζητάει τη γυναίκα, γιατί είναι το πιο επικίνδυνο παιχνίδι.

9. Η παράνοια σε άτομα είναι σχετικά σπάνια. Όμως σε ομάδες, κόμματα, έθνη, και εποχές είναι μάλλον ο κανόνας.

10. Ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε ένα κομμάτι ελληνικής ζωής, για να φωτιστεί αμέσως άπλετα.

Πληροφορίες από: mentality10.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo