Κειμενα

Κείμενα

«Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό»... στην Παλαιστίνη!

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018


Η εικόνα του νεαρού Παλαιστινίου ο οποίος διαδήλωσε την περασμένη Δευτέρα στη Γάζα κάνει τα τελευταία 24ωρα το γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας παραλληλισμούς με το διάσημο πίνακα του γάλλου ζωγράφου, Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Al Jazeera που αναμεταδίδει το BBC, στην φωτογραφία εμφανίζεται ο 20χρονος, Αεντ Αμπου Αμρο, ενώ τη σκηνή απαθανάτισε στις 22 Οκτωβρίου ο φωτορεπόρτερ του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, Μουσταφά Χασούνα.

Ο Αμρο, ο οποίος συμμετείχε στις καθιερωμένες εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις των συμπατριωτών του ενάντια στον δολοφονικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, υποστηρίζει πως διαδηλώνει κάθε δύο φορές τη βδομάδα. «Η σημαία που κρατούσα είναι η ίδια που κρατάω πάντα σε όλες τις διαδηλώσεις, αν και οι φίλοι μου με πειράζουν, μου λένε ότι είναι ευκολότερο να πετάμε πέτρες στον ισραηλινό στρατό αν δεν κρατάμε σημαίες. Αν σκοτωθώ, θέλω να με σκεπάσουν με αυτήν τη σημαία».

Αρκετοί σχολίασαν από την πρώτη στιγμή την ομοιότητα στην στάση του γυμνόστηθου Παλαιστίνιου με την γυμνόστηθη γυναίκα που συμβολίζει την ελευθερία στον πίνακα του Ντελακρουά.

Η Λάλεχ Χαλίλι, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών SOAS του Λονδίνου, ήταν ο άνθρωπος που διέδωσε τη φωτογραφία μέσω Twitter συγκρίνοντάς την με το έργο του Ντελακρουά, ενώ ο ακαδημαϊκός και ακτιβιστής, Γιουσέφ Μουναγιέρ, σημείωσε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα «όταν ο ένας Μιχαήλ Άγγελος με φωτογραφική μηχανή απαθανατίζει τον Δαυίδ ενώ μάχεται τον Γολιάθ».Από το Μάρτιο, τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής έχουν εκτελέσει 205 Παλαιστίνιους (συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και νοσηλευτών) που διαδήλωναν ζητώντας το δικαίωμα της επιστροφής στα εδάφη τους.

Πληροφορίες από: protagon.grinfo-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo