Κειμενα

Κείμενα

Ναόμι Κλάιν: Έχουμε μπει σε μία τρομακτική νέα εποχή του καπιταλισμού

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018


Όταν η Νίκι Χέιλι παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες από τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, φαινομενικά το πρώτο δημοσιογραφικό ερώτημα που θα προέκυπτε θα ήταν εάν ο Τραμπ θα κατονόμαζε την κόρη του, Ιβάνκα, ως την αντικαταστάτριά της.

Ο Τραμπ βεβαίως, έκανε τα πάντα για να μην αποτρέψει αυτή την εικασία. «Δεν έχει να κάνει με το νεποτισμό», είπε στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, κρύβοντας μετά βίας το χαμόγελό του. «Αλλά θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι που γνωρίζουν, ξέρουν ότι η Ιβάνκα θα ήταν άπαιχτη».

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγγραφέα των βιβλίων «Το Δόγμα του Σοκ» και «Το Όχι δεν είναι αρκετό», Ναόμι Κλάιν, έχουμε μπει πλέον σε μία τρομακτική νέα εποχή του καπιταλισμού – όπου το 1% έχει κυριαρχήσει τόσο πολύ στους θεσμούς ώστε να θεωρεί ότι η πολιτική εξουσία εκλαμβάνεται ως μία φυσική πατρογονική κληρονομιά.

Σε ένα μακροσκελές της άρθρο στην ιστοσελίδα «The Intercept», αποδίδει στο φαινόμενο αυτό τον τίτλο «Η εποχή των κακομαθημένων πριγκιπόπουλων» και κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο πως μεγιστάνες όπως οι Koch Brothers -των οποίων ο πατέρας έχτισε την περιουσία του κατασκευάζοντας διυλιστήρια για τον Στάλιν και τον Χίτλερ-, ή ο Ρούπερτ Μέρντοχ, κληρονόμησαν τεράστιες περιουσίες, γράφει μεταξύ άλλων για τον Ντόναλντ Τραμπ:


Ισχυρίζεσαι ότι είσαι δημιουργός του πλούτου, σωστά. Αλλά επειδή δεν δημιούργησες ακριβώς εσύ τον πλούτο – τον κληρονόμησες – άλλοι είναι οι απαιτούμενοι λόγοι για τους οποίους δικαιούσαι ακόμα περισσότερα, ενώ άλλοι πρέπει να αποκτούν πολύ λιγότερα. Και εκεί είναι που μπαίνουν οι πιο άσχημες ιδέες, σχετικά με την έμφυτη ανωτερότητα κάποιου, την μεγαλύτερη δικαιωματική αξία που πηγάζει από το να είσαι μέλος μιας καλής οικογένειας, με καλύτερες αρχές, καλύτερη ανατροφή, μία καλύτερη θρησκεία ή όπως ο Τραμπ αποκαλεί συχνά «καλά γονίδια».

Και συμπληρώνει:

Και φυσικά, η ακόμα πιο σκοτεινή πλευρά είναι η συχνή σιωπηρή πεποίθηση ότι τα άτομα που δεν μοιράζονται αυτού του είδους την καλή περιουσία, πρέπει να κατέχουν τα αντίθετα χαρακτηριστικά – πρέπει να είναι ελαττωματικά τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Εκεί ακριβώς είναι που οι όλο και περισσότερο άγριες ρατσιστικές και σεξιστικές πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενώνονται με το οικονομικό σχέδιο του άκρατου πλουτισμού... Πεπεισμένο ότι τα άτομα αυτά ανήκουν σε αυτή την οικονομική και κοινωνική σκάλα, το κόμμα μπορεί να εξακολουθεί να αναδιανέμει ανοδικά τον πλούτο στις... οικογένειες που το χρηματοδοτούν, κλωτσώντας παράλληλα την σκάλα για όσους φθάνουν στα χαμηλότερα σκαλοπάτια.

Τέλος, η διάσημη καναδή συγγραφέας συμπεραίνει πως «δεν φαίνεται ότι πρόκειται για μία αντίφαση: Απλά υπάρχουν δύο τάξεις – εμείς και αυτοί, οι νικητές και οι ηττημένοι, τα άτομα που αξίζουν δικαιώματα και όλοι οι άλλοι» και καταλήγει λέγοντας πως η πρώτη συνέντευξη του δισεκατομμυριούχου Προέδρου μετά τη νίκη του στις εκλογές στην εκπομπή «60 Minutes», «έπρεπε να είναι η πρώτη ένδειξη ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός έμπαινε σε ένα νέο στάδιο: την Εποχή των Κακομαθημένων Πριγκιπόπουλων».

Πληροφορίες από: truthdig.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo