ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Όλη η Ελλάδα μία στρατιωτική αποικία – Νέες αμερικανικές βάσεις προανήγγειλε ο Π. Καμμένος

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018


Νέες βάσεις σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και Τυμπάκι, προανήγγειλε στη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παραχωρώντας έτσι περισσότερες στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ.

Ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως διαβάζουμε, η Wall Street Journal έγραφε πως θα υπάρχει ποιοτική και αριθμητική αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αναφερόμενη και στην επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Τζόζεφ Ντάνφορντ, στη χώρα μας.

«Οι Έλληνες είναι ανοιχτοί στη διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Δεν ψάχνουμε για μεγάλες βάσεις, αλλά για εξυπηρετήσεις με ελαφρύ αποτύπωμα», δήλωνε o Ντάνφορντ στα αμερικανικά ΜΜΕ, ξεχωρίζοντας τη «νευραλγικής σημασίας» βάση της Σούδας καθώς και την Λάρισα.

Επίσης, έχει γραφτεί πως τα 2/3 της μεγάλης αμερικανικής βάσης στο Ιντσιρλίκ έχουν μεταφερθεί ήδη στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται 50 βόμβες υδρογόνου Β-61, τρομακτικής ισχύος, ενώ υπάρχει και προετοιμασία στη βάση του Άραξου για υποδοχή πυρηνικών όπλων. Αποκαλυπτικά για τους κινδύνους είναι όσα είχε πει ο Τζ. Ντάνφορντ στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ε. Αποστολάκη: «Αν δει κανείς τη γεωγραφία και τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις μας στη Λιβύη και τη Συρία και αναλογιστεί πιθανές άλλες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε η θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες που προσφέρονται εδώ είναι πολύ σημαντικές».

Οι Αμερικανοί χαρτογραφούν συστηματικά τη χώρα αναζητώντας τα κατάλληλα σημεία για την ανάπτυξη νέων βάσεων και την αξιοποίηση υποδομών. Όπως σημείωσε ο Πάνος Καμμένος στη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ: «Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ανταποκριθεί πλήρως στα προαπαιτούμενα για τη Συμμαχία και μάλιστα με τις νέες δυνατότητες που δίνονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με ανάπτυξη συμμαχικών δυνάμεων, όπως στο Βόλο, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα στην Καλαμάτα με το κέντρο εκπαίδευσης αεροσκαφών». 

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί το νέο αμερικανικό ειδύλλιο, που εκφράστηκε με επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, την Τετάρτη μαζί με τον πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, (ο οποίος έχει επίσης υπηρετήσει στην Ουκρανία και είναι εξειδικευμένος στις σχέσεις με την Ρωσία) και άλλους αμερικανούς διπλωμάτες. Σύμφωνα με τον Τζ. Πάιατ, η Αλεξανδρούπουλη συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ γιατί έχει θέση στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου, την υποστήριξη επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τους ενεργειακούς δρόμους στα Βαλκάνια. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να πάρει αμερικανική εταιρεία το μεγάλο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βγαίνει στο σφυρί τον επόμενο μήνα, με τον αμερικανό πρέσβη να δηλώνει πως «αναμένει με ανυπομονησία την οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων αναφοράς γι' αυτό το σχέδιο».

Ο Πάιατ μίλησε για «δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή», τη «στρατηγική σημασία του Έβρου», και εξέφρασε «ευγνωμοσύνη» για τη χρήση του λιμανιού «για να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις κάποιων τμημάτων των ενόπλων δυνάμεών μας». Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ θέλουν στην Αλεξανδρούπολη να δημιουργηθεί βάση ελικοπτέρων, όπου θα σταθμεύουν ή θα αποσυναρμολογούνται για να μεταφερθούν με πλοία. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια φορά αυτή η διαδικασία. Επίσης, οι ΗΠΑ θέλουν να δημιουργήσουν σταθμό επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα έρχεται από την Αμερική!

Η Λάρισα, με τις ισχυρές στρατιωτικές υποδομές στην 110 Πτέρυγα Μάχης, αποτελεί επίσης προτεραιότητα για τις ΗΠΑ. Ήδη έχουν εγκατασταθεί εκεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper (Θεριστής), τα οποία μπορούν να επιχειρούν κάνοντας συλλογή πληροφοριών από τη Βόρεια Αφρική και το Σουέζ μέχρι τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα. Μάλιστα, παρότι γίνεται λόγος για μη οπλισμένα αεροσκάφη, σύμφωνα με αποκάλυψη της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης, τα MQ-9 μπορούν να μεταφέρουν πυραύλους αέρος-εδάφους Hellfire και κατευθυνόμενες βόμβες ακριβείας GBU-12, GBU-38 και GBU-49. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει έγκριση για παραμονή των Θεριστών για ένα χρόνο, ενώ υπάρχει σκέψη για άφιξη ισχυρότερων αεροσκαφών, με μεγαλύτερες δυνατότητες μεταφοράς εξοπλισμού.

Οι Αμερικανοί έχουν ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες για την Λάρισα, καθώς έχουν βολιδοσκοπήσει την ελληνική κυβέρνηση για την πιθανότητα μεταφοράς εκεί τεσσάρων ή οκτώ ιπτάμενων τάνκερ, τα οποία χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

«Το βαθύτατο και τεράστιο λιμάνι της Σούδας, που με το κρηπίδωμα Κ-14 μπορεί να εξυπηρετεί και αεροπλανοφόρα, έχει ήδη διευρυνθεί προκειμένου να μπορεί να δεχθεί για επισκευή ακόμη και αντιτορπιλικά τύπου Arleigh Burke (μήκους 160 μ. πλάτους 20-22 μ. από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ). Επίσης, όλη η περιοχή μέχρι την αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι περιφράχθηκε, ώστε τα φορτία που φθάνουν από αέρος να μεταφέρονται με ασφάλεια στα πολεμικά πλοία». (Πηγή: Εφημερίδα «ΠΡΙΝ»)

Επιπλέον, το Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία υποδέχεται 40 αμερικανικά πολεμικά ελικόπτερα για την άσκηση «Combat Aviation Brigade», που θα διεξαχθεί Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τα ελικόπτερα με τα πληρώματα και τους τεχνικούς εδάφους αναμένεται να μείνουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, ίσως και περισσότερο.

Μια νέα βάση όμως αναζητούν οι ΗΠΑ και στην Κρήτη, αφού η εμβληματική και τόσο χρήσιμη Σούδα «βρίσκεται πια στα όριά της». Για το σκοπό αυτό, προωθείται η δημιουργία μιας ακόμα βάσης στο Τυμπάκι του νομού Ηρακλείου, στις νότιες ακτές της Κρήτης, όπου υπάρχει ήδη μεγάλο αεροδρόμιο. Η τοποθεσία βολεύει τους Αμερικανούς γιατί ελέγχει το Λιβυκό πέλαγος και μία ευρεία περιοχή στη βόρεια Αφρική, ενώ είναι κοντά και στη Μέση Ανατολή. Ήδη στο Τυμπάκι εμφανίστηκε ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο δηλώθηκε πως συνεργάζεται με την… FRONTEX και θεωρείται ευρέως πως λειτουργεί ως προπομπός της επικείμενης βάσης.

Από τον Π. Καμμένο είχε προσφερθεί στην Ουάσινγκτον για τη δημιουργία αεροπορικής βάσης και το νησί της Καρπάθου, που ελέγχει την «πύλη» του Αιγαίου προς τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το αμερικανικό Πεντάγωνο μπήκε φυσικά στη συζήτηση και ενδιαφέρεται για βάση προσγείωσης αεροσκαφών F-35 και F-22 RAPTOR, ό,τι πιο προηγμένο και φονικό έχει να επιδείξει η αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Στην Κάρπαθο πάντως αυτή την περίοδο υπάρχει επιτάχυνση υλοποίησης έργων υποδομής, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και από στρατιωτική βάση.

Ταυτόχρονα, όλες οι «παραδοσιακές» υποδομές που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, όπως τα αεροδρόμια στη Δυτική Ελλάδα (Άκτιο, Άραξος, Ανδραβίδα), βρίσκονται στη διάθεση των ΗΠΑ, όπως έγινε με την άσκηση Ηνίοχος 2018 στην Ανδραβίδα. Στην Καλαμάτα δημιουργείται εκπαιδευτικό κέντρο για την αεροπορία.

65 χρόνια ελευθέρας για τις βάσεις του θανάτου


Ήταν 12 Οκτωβρίου 1953, όταν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι σε Ουάσινγκτον και Αθήνα ανακοίνωναν ταυτόχρονα τη συμφωνία για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
Εις εκπλήρωσιν των εκ του άρθρου 3 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού απορρεουσών υποχρεώσεών των, η κυβέρνησις του Βασιλείου της Ελλάδος με την έγκρισιν της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως και η κυβέρνησις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέγραψαν σήμερον μίαν Διμερήν Συμφωνίαν, παρέχουσα εις τας Ηνωμένας Πολιτείας το δικαίωμα όπως βελτιώσωσιν και χρησιμοποιήσωσιν από κοινού μετά της ελληνικής κυβερνήσεως ορισμένα αεροδρόμια και ναυτικάς εγκαταστάσεις εν Ελλάδι. 

Είχε προηγηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, στις 18 Φεβρουαρίου 1952 επί «κεντρώας» κυβέρνησης Πλαστήρα, η οποία ξεκίνησε και τις συζητήσεις για τη συμφωνία για τις βάσεις, για να τις ολοκληρώσει η επόμενη κυβέρνηση Παπάγου (του δεξιού «Ελληνικού Συναγερμού»).


Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδοτεί την κυβέρνησιν των ΗΠΑ να χρησιμοποιή οδούς, σιδηροδρομικάς γραμμάς και χώρους και να κατασκευάζη, αναπτύσση, χρησιμοποιή και θέτη εν λειτουργία στρατιωτικά και βοηθητικά έργα εν Ελλάδι […] Αι ένοπλαι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και το υπό τον έλεγχόν των υλικόν δύνανται να εισέρχωνται, εξέρχωνται, κυκλοφορούν, υπερίπτανται ελευθέρως εν Ελλάδι και εις τα χωρικά της ύδατα. Αι ενέργειαι αύται απαλλάσσονται οιωνδήποτε τελών, δικαιωμάτων και φόρων. 

Τον Οκτώβρη του 1981 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με διακηρυγμένο στόχο την απομάκρυνση των βάσεων. Ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις, οι οποίες κατέληξαν σε συμφωνία στις 15 Ιούλη 1983. Ο Α. Παπανδρέου, μιλούσε για συμφωνία απομάκρυνσης των βάσεων, όμως το άρθρο 12 έλεγε: «Η συμφωνία αυτή μπορεί να τερματιστεί μετά από πέντε χρόνια με έγγραφη ειδοποίηση οποιουδήποτε των μερών». «Μπορεί να τερματιστεί» και όχι «τερματίζεται». Νέες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 1987 δεν ολοκληρώθηκαν. Ο Χάρρυ Κλυνν είχε προλάβει να τραγουδήσει «φεύγουν οι βάσεις που μένουν.

Την εκκρεμότητα ήρθε να κλείσει ο Κ. Μητσοτάκης, που πήρε την κυβέρνηση το 1990 (μετά το «ξέπλυμα» από τις κυβερνήσεις Τζαννετάκη-Ζολώτα). Τη νέα συμφωνία υπέγραψαν στις 8 Ιούλη 1990 ο Αντώνης Σαμαράς, ως υπουργός Εξωτερικών, και ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ως υπουργός Άμυνας. Νέο στοιχείο ήταν η ετήσια ανανέωση, που πραγματοποιείται τυπικά μέχρι και σήμερα.

Στις 13 Ιούνη 2001, ο τότε ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, υπέγραψε με τον ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ, τη «Συνολική Τεχνική Συμφωνία» με την οποία γενικεύθηκε το καθεστώς ετεροδικίας για όλους τους Αμερικανούς, ακόμα και για όσους περνούν με αποστολές.

Πληροφορίες από: prin.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo