Κειμενα

Κείμενα

Παραδοχή ΔΝΤ: «Δημοσιονομική ψευδαίσθηση» οι ιδιωτικοποιήσεις

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018


Την αναπάντεχη εκτίμησή του ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν «δημοσιονομική ψευδαίσθηση» που βλάπτει την οικονομία εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του στο πλαίσιο του «Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου».

Το «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» του ΔΝΤ, που δημοσιεύεται δύο φορές το χρόνο (Απρίλιο και Οκτώβριο) και εκθέτει τις προβλέψεις του Ταμείου για τις οικονομίες πολλών κρατών, άλλαξε τη μεθοδολογία του λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις οφειλές των κρατών αλλά και τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η δικαιολογία για αυτή την αλλαγή έγκειται στο γεγονός ότι «οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσέχουν ολοένα και περισσότερο ολόκληρο τον ισολογισμό της κυβέρνησης και οι ισχυροί ισολογισμοί ενισχύουν την οικονομική ανθεκτικότητα».

Φέτος το ΔΝΤ έδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία δύο φορές απανωτά, αναβαθμίζοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας, ώστε σήμερα να είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις 69 χώρες που αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ –η Νορβηγία κατέχει την πρώτη θέση ανθεκτικότητας και η Ελλάδα την τελευταία– το Ταμείο προβλέπει ρεκόρ πρωτογενή πλεονάσματα στην περίπτωση της Ελλάδας. Η πρόβλεψη πλεονάσματος 1,7% του ΑΕΠ για το 2017 (Οκτώβριος 2017) αναβαθμίστηκε στο 3,7% (Απρίλιος 2018) και στο 4,2% (Οκτώβριος 2018), ενώ το αντίστοιχο προβλεπόμενο πλεόνασμα για την πιο «ανθεκτική» Νορβηγία είναι μόλις 1,9%.

Το ΔΝΤ δεν αποφάσισε ξαφνικά να καταδικάσει το νεοφιλελεύθερο τέχνασμα της μετάβασης της κρατικής περιουσίας σε ιδιωτικές εταιρείες ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, το οποίο ανέκαθεν υποστήριζε. Απλώς εφηύρε έναν τρόπο ώστε οι προοπτικές της οικονομίας καταχρεωμένων κρατών με αξιόλογη περιουσία, όπως της Ιαπωνίας (το 2016, οι οφειλές της αντιστοιχούσαν στο 238% του ΑΕΠ της, και τα περιουσιακά της στοιχεία στο 220%) να φαίνονται πολύ πιο ρόδινες. Αντίστοιχα, οι οικονομίες χωρών που έχουν ιδιωτικοποιήσει (δηλαδή έχουν ξεπουλήσει σε εξευτελιστικές τιμές) πολλά περιουσιακά τους στοιχεία, βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση.

Ωστόσο, μολονότι το Ταμείο επιβάλλει ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα και απαιτεί δημοσιονομική προσαρμογή με νεοφιλελεύθερες προδιαγραφές, παραδόξως χαρακτηρίζει τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ως «δημοσιονομική ψευδαίσθηση», καθώς «αυξάνει τα έσοδα και μειώνει τα ελλείμματα, αλλά μειώνει και τα έσοδα από κρατικά περιουσιακά στοιχεία».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι δηλώσεις του Ταμείου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζει ανά τον κόσμο. Το 2016, το ΔΝΤ εξέφραζε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ανισότητα στον κόσμο, το 2017 πρότεινε μείωση της ανισότητας μέσω αύξησης της φορολογίας των πλουσίων, κατοχύρωσης βασικού εισοδήματος για όλους, και βελτίωσης της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών υγείας για τους φτωχότερους πολίτες, ενώ τον περασμένο Απρίλιο προωθούσε την κρατική αποταμίευση.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo