Κειμενα

Κείμενα

Πόσες αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει στη Λατινική Αμερική;

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019

Πόσες αμερικανικές στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν γίνει στη Λατινική Αμερική;

Και ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κλιμακώνουν την αντιπαράθεση με τη Βενεζουέλα, απειλώντας με ένα ακόμα πραξικόπημα ή ακόμη και στρατιωτική εισβολή, το LiberationNews.org θυμίζει με γράφημά του σε πόσες στρατιωτικές επεμβάσεις έχουν προβεί οι ΗΠΑ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής από το 1890 μέχρι σήμερα.

Οι στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Νότια Αμερική φτάνουν συνολικά τις 56, με τον αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα να δηλώνει το συνολικό αριθμό των επεμβάσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι ΗΠΑ στη χώρα αυτή.

Στις χώρες που έχουν το σύμβολο του τανκ βρίσκονται αμερικανικές βάσεις, ενώ στις χώρες με τον στρατιώτη βρίσκονται ακόμη και σήμερα αμερικανικά στρατεύματα.

Οι 56 αμερικανικές επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική (Πηγή φωτογραφίας: LiberationNews.org)

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις στη Λατινική Αμερική:

Πουέρτο Ρίκο 1950
Το γεγονός ότι το νησί είναι αποικία των ΗΠΑ από το 1898 βοηθά στο να κατασταλεί η εξέγερση διεκδίκησης της ανεξαρτησίας.

Γουατεμάλα 1954
Η CIA δίνει εντολή για βομβαρδισμό, εισβολή και πραξικόπημα, όταν η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εθνικοποιεί την United Fruit Company. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι σκοτώνονται.

Κούβα 1961
Η CIA ηγείται της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων για να ανατρέψει την επανάσταση, αλλά ηττάται από τους Κουβανούς.

Δομινικανή Δημοκρατία 1965
Βομβαρδισμός και εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια των εκλογών, με σκοπό να αποτραπεί η εκλογή του αριστερού ηγέτη.

Χιλή 1973
Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ απομακρύνει τον δημοφιλή και δημοκρατικά εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο, Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Νικαράγουα 1981-90
Η CIA χρηματοδοτεί και καθοδηγεί τα τάγματα θανάτου, Contras, που δρουν ενάντια στο λαϊκό κίνημα, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και καταστρέφοντας το κίνημα.

Ελ Σαλβαδόρ 1981-92
Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν και καθοδηγούν τάγματα θανάτου για να χτυπήσουν το μαζικό λαϊκό κίνημα. Σκοτώνουν περισσότερους από 75.000 και καταστέλλουν το κίνημα.

Γρενάδα 1983-84
Βομβαρδισμός και εισβολή έπειτα από λαϊκή επανάσταση.

Παναμάς 1989
Η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και οι βομβαρδισμοί οδηγούν στην αλλαγή του καθεστώτος. Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι σκοτώνονται.

Βενεζουέλα 2002
Πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ: Οι πραξικοπηματίες σκοτώνουν πολίτες και απαγάγουν τον πρόεδρο, Ούγκο Τσάβες, προτού ο λαός της Βενεζουέλας απαιτήσει την επιστροφή του.

Αϊτή 2004
Αμερικανικά στρατεύματα απομακρύνουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αριστερό πρόεδρο, Aristide, και καταλαμβάνουν τη χώρα.

Ονδούρα 2009
Το πραξικόπημα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ απομακρύνει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο.

Πληροφορίες από: info-war.gr

Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo