Κειμενα

Κείμενα

Έρευνα RISJ: Οι φτωχοί «καταναλώνουν» λιγότερες ειδήσεις από τους πλούσιους

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2018


Ενώ συχνά γίνεται λόγος για την ανισότητα μεταξύ των εισοδημάτων, σπάνια οι αναλυτές εστιάζουν στην εξίσου σημαντική ανισότητα της ενημέρωσης. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters Institute for the Study of Journalism με θέμα «Κοινωνικές ανισότητες στην κατανάλωση των ειδήσεων» που διεξήχθη στη Μεγάλη Βρετανία, η ανισότητα μεταξύ των κοινωνικών στρωμάτων στην πρόσβαση στην ενημέρωση είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανισότητα των εισοδημάτων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ειδήσεις διαμοιράζονται με ακόμη πιο άνισο τρόπο από ό,τι τα εισοδήματα, καθώς τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα «καταναλώνουν» αισθητά λιγότερες ειδήσεις και θέματα σχετικά με την επικαιρότητα σε σύγκριση με τα πλουσιότερα κοινωνικά στρώματα.

Σύμφωνα με τον Ο.Ο.Σ.Α., ο δείκτης ανισότητας για τα εισοδήματα στη Μ. Βρετανία για το 2015 ήταν 0,36. Η έρευνα του Reuters Institute υπολόγισε το δείκτη ανισότητας για την πρόσβαση στην ενημέρωση σε 0,45, ενώ ο δείκτης για την πρόσβαση στη διαδικτυακή ενημέρωση είναι ακόμα πιο μεγάλος, σε 0,55.

(Αριστερά) Ο μέσος όρος πηγών που χρησιμοποιήθηκαν ανά κοινωνική τάξη (μέσα σε μία εβδομάδα) για ενημέρωση εκτός διαδικτύου (Δεξιά) Ο μέσος όρος πηγών ανά κοινωνική τάξη εντός διαδικτύου 

Οι άνθρωποι των χαμηλών κοινωνικών τάξεων λοιπόν έχουν την τάση να μην κατευθύνονται αμέσως στις πηγές ειδήσεων, δηλαδή σε ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης, σε αντίθεση με τους χρήστες του διαδικτύου από υψηλότερες κοινωνικές τάξεις.

Η ανισότητα στην χρήση διαδικτυακών πηγών για ενημέρωση είναι ακόμα πιο μεγάλη σε σχέση με αυτή των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό σημαίνει ότι όσο η ενημέρωση μεταφέρεται προς το ψηφιακό περιβάλλον, η ανισότητα στην ενημέρωση θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Πληροφορίες από: info-war.gr/Μυρτώ Συμεωνίδου
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo