Κειμενα

Κείμενα

Βουλγαρία: Οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου, Βικτόρια Μαρίνοβα

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018


Σε εξέλιξη βρίσκονται οι αποκαλύψεις για την αποτρόπαια δολοφονία της 30χρονης δημοσιογράφου, Βικτόρια Μαρίνοβα, που βρέθηκε νεκρή έπειτα από βιασμό σε πάρκο της πόλης Ρούσε της βόρειας Βουλγαρίας.

Στο Twitter, πλήθος δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της διαφθοράς συνδέουν ευθέως την είδηση της δολοφονίας της δημοσιογράφου με την έρευνα για το σκάνδαλο «GPGate», την υπόθεση που ερευνούσε μία μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Βουλγαρία η οποία αποκάλυπτε την κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων της Ε.Ε. από εταιρείες συμβούλων που εμπλέκονταν σε δημόσιες συμβάσεις.

Πρόκειται για μία υπόθεση διαφθοράς που έλαβε τεράστια έκταση καθώς η δημοσιογραφική έρευνα έφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ήταν αναμεμιγμένοι γνωστοί επαγγελματίες εργολάβοι, εταιρείες κατασκευών και πολιτικοί, γνωστοί στη δημόσιο βίο της χώρας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, το «GPGate» ήρθε στο φως και από την 30χρονη Μαρίνοβα στο τηλεοπτικό δίκτυο «TVN Ruse», όπου μεταδόθηκε συζήτηση με δύο δημοσιογράφους που ερευνούσαν την υπόθεση και είχαν συλληφθεί για την έρευνά τους προκαλώντας διεθνή κατακραυγή, τον βούλγαρο, Ντίμιταρ Στογιάνοφ και τον ρουμάνο, Ατίλα Μπίρο.

Οι λεπτομέρειες της διαφθοράς


Στις αποκαλύψεις του «GPGate» εμφανίζονται τα αποδεικτικά στοιχεία της εκτεταμένης διαφθοράς στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.).

Αυτά προκύπτουν από τα μυστικά βιβλία λογιστικής κατάστασης ενός δικτύου συμβούλων επιχειρήσεων που συνδέονται με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Το Bivol, το site των ερευνητών δημοσιογράφων που είχε καλέσει στην εκπομπή της η Βικτόρια Μαρίνοβα, έχει στη διάθεση του έγγραφα για δεκάδες έργα συνολικού ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων. Αυτά περιλαμβάνουν τα αρχεία λογιστικής διαχείρισης όπου υπάρχουν ενδείξεις για επιλεγμένες δωροδοκίες μεταξύ αυτών και πολιτικών.

Οι αποκαλύψεις περιλαμβάνουν έργα στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΠΠΑ), των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Προγράμματος Ενεργειακής Απόδοσης. Οι σύμβουλοι επωφελούνται άμεσα από τα λεγόμενα «soft projects», που αφορούν την εξωτερική τεχνική βοήθεια στα πλαίσια επιχειρησιακών προγραμμάτων, τη διαχείριση έργων και υποβολή εκθέσεων, την παροχή συμβουλών, την λεγόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, την έρευνα και εκτίμηση των επιπτώσεων, τη δημοσιότητα που συμφωνείται να δοθεί με δημοσιεύσεις στον τύπο κλπ. Κατά κανόνα, πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από αρκετές δεκάδες ως αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ακολουθούν τα «hard projects» που αφορούν στην κατασκευή κτιρίων, δρόμων, αγωγών ύδρευσης, χώρων υγειονομικής ταφής, ανακαίνισης κτιρίων κλπ. Εδώ τα ποσά αφορούν εκατομμύρια και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο δίκτυο συμβουλευτικών εταιρειών ασχολείται επίσης με συμβάσεις δημόσιων προμηθειών για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, χειρίζεται τεκμηρίωση και προκαθορίζει τα αποτελέσματα μέσω των «ανθρώπων» τους, στις επιτροπές αξιολόγησης.

Αρκετά ολοκληρωμένα έργα που σχετίζονται με την εταιρεία «GP Group» αποκαλύπτουν πώς πραγματοποιείται η κλοπή από τα έργα. Υπάρχουν παράλληλοι λογαριασμοί, γίνονται λιγότερες εργασίες από το προγραμματισμένο, χρησιμοποιούνται λιγότερα υλικά, αλλά όλα υπερτιμολογούνται στον φορέα πληρωμής (κάποιο από τα ταμεία της Ε.Ε.) σύμφωνα με την εντολή και οι εταιρείες λαμβάνουν το πλήρες ποσό.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Όπως υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», η Βικτόρια Μαρίνοβα είναι το τρίτο κατά σειρά θύμα στο χώρο της ερευνητικής δημοσιογραφίας για τη διαφθορά σε χώρα της Ε.Ε. σε διάστημα ενός έτους. Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Φεβρουάριο ο σλοβάκος δημοσιογράφος, Γιαν Κούτσιακ.

Η 53χρονη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, δημοσιογράφος και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, εντόπιζε τις παράνομες και προσοδοφόρες μεταφορές και τα φορολογικά οφέλη για τις ξένες εταιρείες σε ένα νησί που φιλοξενεί περίπου 70.000 εταιρείες offshore και τις έδρες των μεγαλύτερων τυχερών παιχνιδιών. Με θέματα διαφθοράς και οικονομικών σκανδάλων είχε εμπλακεί και ο Σλοβάκος, Γιαν Κούτσιακ.


Στην κατάταξη της οργάνωσης για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση -η χειρότερη στην Ευρώπη- μεταξύ 180 χωρών (η Ελλάδα βρίσκεται στην 74η θέση), ενώ η χώρα καταγγέλλεται συστηματικά για ένα διεφθαρμένο περιβάλλον Τύπου που πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης.

Για το θέμα τώρα της δολοφονίας της δημοσιογράφου στη Βουλγαρία έχει ζητηθεί να συγκληθεί επειγόντως η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ προφορικές και γραπτές ερωτήσεις έχουν ήδη καταθέσει ευρωβουλευτές όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μάλιστα ζητά την παρέμβαση της OLAF, του ευρωπαϊκού Οργανισμού για την αντιμετώπιση της απάτης.Η Βικτόρια Μαρίνοβα ήταν παντρεμένη και είχε δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.

Πληροφορίες από: cnn.gr, neaselida.gr, rsf.org
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo