Κειμενα

Κείμενα

Αυτές είναι οι 10 εταιρείες τροφίμων και ποτών που ελέγχουν ό,τι αγοράζουμε

Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018


Μόλις δέκα εταιρείες ελέγχουν κάθε μεγάλη μάρκα τροφίμων και ποτών στον κόσμο ενώ καθεμία απ' αυτές, απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και κάνει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Σε μία προσπάθεια να ωθήσει τις εταιρείες αυτές να κάνουν θετικές αλλαγές αλλά και να προβληματίσει τους καταναλωτές σχετικά με το ποιοι ελέγχουν τα προϊόντα που αγοράζουμε, η μη κερδοσκοπική οργάνωση, Oxfam, που μάχεται για την καταπολέμηση της φτώχειας, έφτιαξε ένα εντυπωσιακό γράφημα που αποδεικνύει πόσο άρρηκτα συνδεδεμένες είναι οι καταναλωτικές μάρκες που αγοράζουμε καθημερινά.

Σύμφωνα λοιπόν με την Oxfam, οι 10 εταιρείες οι οποίες ελέγχουν ό,τι καταναλώνουμε είναι οι: Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg's, Mars, Associated British Foods, και Mondelez.
Το infographic της Oxfam με τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες (Πηγή φωτογραφίας: The Independent)

Αναλυτικά τα έσοδα αλλά και τα προϊόντα των 10 αυτών εταιρειών:

Kellogg's


Έσοδα (2015): 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια

Εκτός από τα δημητριακά (Choco Krispies, Frosted Flakes, Froot Loops κ.α.), η Kellogg's έχει ακόμα στην κατοχή της μάρκες όπως τις: Eggo, Pringles, και Cheez-It.

Associated British Foods


Έσοδα (2015): 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η βρετανική εταιρεία κατέχει μάρκες όπως τις: Dorset Cereals, και Twinings Tea, καθώς επίσης και τα καταστήματα Primark.

General MillsΈσοδα (2015): 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η General Mills είναι γνωστή για τις μάρκες δημητριακών, Cheerios και Chex, αλλά έχει ακόμη στην κατοχή της μάρκες όπως τις: Yoplait, Hamburger Helper, Haagen-Dazs, και Betty Crocker.

Danone


Έσοδα (2015): 24,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Περισσότερο γνωστή για τις μάρκες γιαουρτιών Activia, Yocrunch, και Oikos, η Danone πουλάει επίσης προϊόντα ιατρικής διατροφής και εμφιαλωμένα νερά.

Mondelez


Έσοδα (2015): 29,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυτή η εταιρεία σνακ περιλαμβάνει πολύ γνωστές μάρκες όπως: Oreo, Trident, και Sour Patch Kids.

Mars


Έσοδα (2015): 33 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Mars είναι περισσότερο γνωστή για τις μάρκες σοκολάτας M&M's, αλλά κατέχει ακόμη τη μάρκα ρυζιού Uncle Ben's, και τις τσίχλες Starburst, και Orbit.

Coca-Cola


Έσοδα (2015): 44,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Coca-Cola, πέρα από τα γνωστά αναψυκτικά Coca-Cola, Sprite, και Fanta, περιλαμβάνει και μάρκες αφεψημάτων όπως τις: Dazani, Fuse, και Honest Tea.

Unilever


Έσοδα (2015): 59,1 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Unilever περιλαμβάνει μία πληθώρα μαρκών όπως τα αποσμητικά σπρέι Axe, τα Lipton Tea, τα παγωτά Magnum και Ben & Jerry's, τους διάσημους κύβους Knorr, καθώς και τις μαγιονέζες Hellmann's.

PepsiCoΈσοδα (2015): 63 δισεκατομμύρια δολάρια

Πέρα από τα γνωστά αναψυκτικά Pepsi και 7 Up, η PepsiCo περιλαμβάνει μάρκες όπως τις: Quaker Oatmeal, Cheetos, και Tropicana.

NestléΈσοδα (2015): 87 δισεκατομμύρια δολάρια

Μάρκες που πιθανόν να μην γνωρίζουμε ότι ανήκουν στην Nestlé είναι οι τροφές για μωρά Gerber, οι σόδες Perrier, οι πίτσες DiGiorno, τα σάντουιτς Hot Pockets, καθώς και οι μπάρες σοκολάτας Butterfinger, και KitKat.

Με πληροφορίες από: independent.co.uk
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo