Κειμενα

Κείμενα

Δισεκατομμυριούχος γιος τραπεζίτη των Ναζί χρηματοδότης του ακροδεξιού «ΑfD»

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018

banker von-finck

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σκάνδαλο γύρω από τις πηγές χρηματοδότησης του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «AfD» («Εναλλακτική για τη Γερμανία»), που έφεραν στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό «Der Spiegel» και η ελβετική εβδομαδιαία εφημερίδα «WOZ».

Όπως αποκάλυψε η έρευνα του γερμανικού περιοδικού, ο γερμανός δισεκατομμυριούχος Άουγκουστο φον Φινκ, κάτοικος Ελβετίας, στήριξε μέσω αντιπροσώπων του το «AfD» και συμμετείχε στη δημιουργία της προσκείμενης σε αυτό εφημερίδας «Γερμανικός Κήρυκας».

Ο Άουγκουστ φον Φινκ, νούμερο 138 στη λίστα του περιοδικού «Forbes», δεν είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας για τη «γενναιοδωρία» του σε πολιτικά κόμματα. Εδώ και δεκαετίες υπήρξε χρηματοδότης των Χριστιανοκοινωνιστών, από την εποχή που στην ηγεσία τους ήταν ο Φραντς Γιόζεφ Στράους (1961-1988), ενώ το 2010 δημιουργήθηκε σκάνδαλο σε βάρος του Φιλελεύθερου Κόμματος, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε λάβει μεγάλη δωρεά από τον Φινκ, το διάστημα που υπήρξε βασική δύναμη προώθησης της μείωσης του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, κλάδος όπου μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοποιείται και ο Φινκ.

Ο Φινκ υπήρξε επίσης από τις αρχές της δεκαετίας του '90 χρηματοδότης σειράς ευρωσκεπτικιστικών κινήσεων, ενώ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» το όνομά του ακουγόνταν μεταξύ των χρηματοδοτών, είναι όμως η πρώτη φορά που η σύνδεσή του με φασίζον μόρφωμα γίνεται χειροπιαστή.

Σύμφωνα με την έρευνα, στενός συνεργάτης του Φινκ συναντήθηκε το Μάρτη του 2017 με εκδότη στο Μόναχο για να συζητήσουν το σχέδιο έκδοσης μιας εφημερίδας που θα πρόβαλε τις απόψεις του «AfD»O εκδότης επιβεβαίωσε την πληροφορία, ενώ ο συνεργάτης του επιχειρηματία αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ ασαφείς απαντήσεις για το ρόλο του Φινκ και των συνεργατών στην εφημερίδα έδωσε ο αρχισυντάκτης του «Γερμανικού Κήρυκα», Ντάβιντ Μπέντελς.

Επίσης, φαίνεται ότι τουλάχιστον μέσα στο 2013, ο Φινκ μέσω συνδεόμενης με αυτόν εταιρείας δημοσίων σχέσεων, χρηματοδότησε σειρά εκδηλώσεων του κόμματος, ύψους 120.000 ευρώ. Πέραν αυτού, ο Φινκ μέσω της εταιρείας «Degussa» φαίνεται να επιδόθηκε και σε επικερδές εμπόριο χρυσού, το οποίο με τη σειρά του υπήρξε βασική πηγή χρηματοδότηση του «AfD» στα πρώτα του βήματα.

Η σύνδεση κεφαλαίου και φασισμού φυσικά δεν είναι καθόλου καινούργια ιστορία. Η περίπτωση Φινκ μάλιστα είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική, καθώς η οικογένεια διαθέτει παράδοση στη στήριξη του ναζισμού. Ο πατέρας του, ο τραπεζίτης επίσης Άουγκουστ φον Φινκ, υπήρξε από το 1931 τουλάχιστον βασικός υποστηρικτής του Χίτλερ και από το 1933 μέλος του ναζιστικού κόμματος, ενώ τα επόμενα χρόνια επωφελήθηκε από την «αρειοποίηση» εβραϊκών τραπεζών, ανάμεσά τους κι εκείνης των Ρότσιλντ μετά την προσάρτηση της Αυστρίας το 1938.

Πληροφορίες από: katiousa.gr, spiegel.de
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo