Κειμενα

Κείμενα

Remember, remember, the 5th of November: Η πραγματική ιστορία πίσω από το V for Vendetta

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018


Ήταν 5 Νοεμβρίου 1605, όταν μία ομάδα φανατικών Καθολικών αποπειράθηκε να δολοφονήσει στο Λονδίνο το βασιλιά της Αγγλίας, Ιάκωβο Α'. Η απόπειρα αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Συνωμοσία της Πυρίτιδας» («Gunpowder Plot») και ενέπνευσε το κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λόιντ, «V for Vendetta», το οποίο στη συνέχεια μετατράπηκε στην ομώνυμη ταινία των αδελφών Γουατσόφσκι, το 2005.

Το 1603, η άνοδος στο θρόνο του σκληροπυρηνικού προτεστάντη βασιλιά, Ιάκωβου Α', ανησύχησε τους Καθολικούς της Αγγλίας οι οποίοι αργότερα θα υφίσταντο μαζικές εκτελέσεις, κατασχέσεις περιουσιών και εκδιώξεις από τα αξιώματα. Τον επόμενο χρόνο ένας δυναμικός Καθολικός, ο Ρόμπερτ Κέιτσμπι, διαπιστώνοντας ότι οι Καθολικοί κινδυνεύουν να γίνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ίδια τους τη χώρα, άρχισε να επεξεργάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανατροπή του βασιλιά. Το επιχειρησιακό σκέλος του σχεδίου θα αναλάμβανε ένας από τους πολλούς πρώην στρατιωτικούς που στρατολογήθηκαν για αυτό τον σκοπό, ο στρατιώτης από το Γιορκ, Γκάι Φοκς.

Ο Φοκς, θα ανατίναζε τη Βουλή των Λόρδων, την στιγμή που ο βασιλιάς θα απηύθυνε χαιρετισμό προς τη βασιλική οικογένεια, τους βουλευτές και όσα μέλη της αριστοκρατίας και της Προτεσταντικής Εκκλησίας βρίσκονταν εκεί, και στη συνέχεια θα προκαλούσε λαϊκή εξέγερση και ανεβάζοντας παράλληλα στο θρόνο την 9χρονη κόρη του Ιάκωβου, Ελισάβετ, που ήταν Καθολική. Τότε, το Δεκέμβριο του 1604, ο Φοκς και οι συνωμότες νοίκιασαν ένα κελάρι που έφτανε μέχρι το υπόγειο της Βουλής και άρχισαν να το γεμίζουν με βαρέλια γεμάτα μπαρούτι, τα οποία έκρυβαν κάτω από σωρούς από κάρβουνα. Μέχρι το Μάρτιο του επόμενου έτους, το κελάρι είχε μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη, αριθμώντας 36 βαρέλια με πυρίτιδα.


Ωστόσο, η συνωμοσία αποκαλύφθηκε όταν στις 26 Οκτωβρίου 1605, ένας καθολικός ιερέας, ο Φράνσις Τρίσμαν, έστειλε μία ανώνυμη επιστολή στον καθολικό βουλευτή και γαμπρό του, Λόρδο Μόντιγκλ. Ο Λόρδος ενημέρωσε αμέσως την κυβέρνηση ενώ λέγεται πως για τις υπηρεσίες του στο Στέμμα, έλαβε αργότερα 700 χρυσές λίρες! Οι αρχές άρχισαν αμέσως τις έρευνες και στις 4 Νοεμβρίου συνέλαβαν επ' αυτοφόρω τον Φοκς στο υπόγειο της Βουλής δίπλα σε 36 βαρέλια με πυρίτιδα, ικανά να ισοπεδώσουν το κτίριο.

Μόλις έμαθαν για την αποκάλυψη του σχεδίου και τη σύλληψη του Φοκς, οι υπόλοιποι συνωμότες αναχώρησαν εσπευσμένα από το Λονδίνο. Καταδιώχθηκαν, όμως, από απόσπασμα του σερίφη του Γουόρσεστερ και ο μεν Κέιτσμπι σκοτώθηκε κατά την ανταλλαγή πυρών, ενώ οι υπόλοιποι συνελήφθησαν. Από την άλλη, ο Φοκς βασανίστηκε σκληρά για να μαρτυρήσει τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών. Σε ένα από τα βασανιστήρια μάλιστα, τον είχαν δέσει χειροπόδαρα σε ένα κρεβάτι με δερμάτινα λουριά και τον τραβούσαν μέχρι να κοπούν οι μύες και να εξαρθρωθούν τα άκρα του! Αρχικά, ο Φοκς απάντησε με ένα πλατύ χαμόγελο, όπως και η λευκή μάσκα που τον απεικονίζει μέχρι σήμερα. Όμως στη συνέχεια, «λύγισε».

Στις 27 Ιανουαρίου 1606, οι οκτώ επιζώντες της συνωμοσίας, ανάμεσά τους και ο Φοκς, οδηγήθηκαν σε δίκη για τη «Συνωμοσία της Πυρίτιδας». Την ίδια ημέρα, απέναντι από το κτίριο που θα ανατίναζαν, στήθηκε μία εξέδρα και ένας, ένας απαγχονίζονταν ή διαμελίζονταν. Μετά το περιστατικό, ο Ιάκωβος έλαβε σκληρά μέτρα κατά των Καθολικών, αν και πολλοί σημαίνοντες Καθολικοί διορίσθηκαν σε σημαντικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού.

Σε ανάμνηση της αποτυχημένης «Συνωμοσίας της Πυρίτιδας», από τότε και μέχρι σήμερα διοργανώνονται λαϊκές γιορτές με την ονομασία «Νύχτα του Γκάι Φοκς», με σαφές αντι-Παπικό περιεχόμενο, τουλάχιστον τα παλαιότερα χρόνια, και μικροί και μεγάλοι φορώντας τη φάσκα με τη μορφή του Φοκς κυκλοφορούν φωνάζοντας τους στίχους:


Remember, remember, the 5th of November
The Gunpowder treason and plot!
For I see no reason
Why the gunpowder treason
Should be ever forgot!


Σήμερα, η μορφή του Γκάι Φοκς δεν σημαίνει τον προδότη, κατηγορία που το αποδόθηκε στα πρώτα χρόνια της αποτυχημένης απόπειρας κατά της Μοναρχίας, αλλά αποτελεί σύμβολο επαναστατικότητας εναντίον κάθε μορφής εξουσίας. Στην Αθήνα, σε κάθε πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ακούγεται το σύνθημα «Remember, remember, the 6th of November», που ήταν η ημερομηνία δολοφονίας του.

Πληροφορίες από: mixanitouxronou.grsansimera.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo