Κειμενα

Κείμενα

Στα 32.700 ευρώ το μήνα ο μισθός των ανώτερων αξιωματούχων της Ε.Ε.

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018


Περισσότερα από 20.000 ευρώ μηνιαία αποζημίωση θα λαμβάνει, για πρώτη φορά, η ανώτερη κλίμακα των αξιωματούχων της Ε.Ε. μετά την αύξηση που αποφασίστηκε να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, όπως αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες της η βρετανική «Telegraph».

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα λαμβάνουν μισθούς αυξημένους κατά 550 ευρώ, με τον μηνιαίο τους μισθό να κυμαίνεται στα 32.700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μόνο η αύξησή τους αντιστοιχεί σε ένα ποσό λίγο πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό, όταν κανείς απασχολείται με πλήρες ωράριο.

Η Κομισιόν βέβαια, υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή ήταν αναγκαία λόγω του ετήσιου πληθωρισμού σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο, ώστε η αμοιβή των αξιωματούχων να ανταποκρίνεται στο κόστος ζωής. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε πως αυτή η αύξηση ανταποκρίνεται μόνο εν μέρει στην αύξηση του κόστους ζωής στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, όπου διαμένει το 80% των υπαλλήλων της Ε.Ε. 


«Με δεδομένο τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,1% στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο, όπου διαμένει το 80% των αξιωματούχων της Ε.Ε, αυτή η ονομαστική αύξηση του 1,5% στην πραγματικότητα θα σημαίνει μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 0,6%. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει αύξηση αυτό το έτος», ήταν η δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν.


Ωστόσο, στο άρθρο 12 στο Πρωτόκολλο αρ. 7 «ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ», αναφέρεται ότι: «Οι υπάλληλοι και το λοιπό προσωπικό απαλλάσσονται από την επιβολή εσωτερικών φόρων επί των αποδοχών, μισθών και λοιπών αμοιβών, που καταβάλλονται από την Ένωση». Καταβάλλεται φόρος υπέρ της Ένωσης «σύμφωνα με τους όρους και τη διαδικασία που καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο». Για τους φόρους αυτούς αναφέρεται ότι δεν είναι βεβαίως μηδενικοί, όπως λέγεται κάποιες φορές, αλλά είναι πάντως χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους εθνικούς φόρους.

Δεδομένου όμως ότι πρόκειται για μισθούς που κυμαίνονται από 2.400-2.700 για γραμματειακές θέσεις, 4.500 για διοικητικές θέσεις, 7.300 για διευθυντές μεσαίας κλίμακας, 18.000 για διευθυντές και 20.000 για επιτρόπους, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σύγκριση είναι μάλλον προκλητική.

Όσο λοιπόν λαμβάνονται οικονομικές αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες, τότε οι φωνές της κριτικής για την ανισότητα δικαιολογημένα θα αυξάνονται.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo