Κειμενα

Κείμενα

Άριελ Ντόρφμαν: Ο Τζορτζ Χ.Γ. Μπους είναι ζωντανός σε όλα τα θύματά του ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου κι εμού

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018


Ο Τζορτζ Χ.Γ. Μπους (ο πρεσβύτερος) ήταν ο μοναδικός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που διετέλεσε διευθυντής της CIA, ένας ρόλος που θα ερχόταν να καθορίσει την πολιτική και την μετέπειτα καριέρα του. Κάποτε, είχε περιγράψει τη μυστική υπηρεσία πληροφοριών σαν «κομμάτι της καρδιάς του». Ο Μπους βρέθηκε στο τιμόνι της CIA από τον Ιανουάριο του 1976 έως τον Ιανουάριο του 1977.

Το αμερικανικό δίκτυο «Democracy Now» μίλησε με τον Άριελ Ντόρφμαν, κορυφαίο συγγραφέα, δραματουργό, ποιητή και ακτιβιστή που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Duke. Το 1973, υπηρέτησε ως πολιτιστικός σύμβουλος στο πολιτικό γραφείο του χιλιανού προέδρου, Σαλβαδόρ Αλιέντε. Ο Τζορτζ Χ.Γ. Μπους προέδρευε της CIA όταν ο δικτάτορας της Χιλής, Πινοσέτ, είχε ανοικτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και βασάνιζε ή εκτελούσε κόσμο.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε τέτοια απελπισία εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ που υπάρχει μία τάση να λέμε "Ω, Θεέ μου, εάν ήταν επικεφαλής ο Μπους ο πρεσβύτερος, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά". Επομένως, υπάρχει ένα είδος βδελυρής νοσταλγίας στο παρελθόν, που καταλήγει να πάσχει από αμνησία σχετικά με το παρελθόν...», αναφέρει ο Ντόρφμαν.

Παρακάτω, ο ακτιβιστής συγγραφέας εξιστορεί κάποιες προσωπικές εμπειρίες που είχε με τον Τζορτζ Γ.Χ. Μπους:

Η αναμέτρησή μου με τον Μπους τον πρεσβύτερο είναι ιδιαίτερη, καθώς είχα μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία, για την οποία μιλάω και στο άρθρο μου στον "Guardian". Αποδείχθηκε ότι ξόδεψα, μαζί με τη γυναίκα μου, Αντζέλικα, δύο νύχτες σε πολύ κοντινή απόσταση -στην πραγματικότητα ένα τοίχο μακριά- από 'κει που κοιμόταν ο πρώην πρόεδρος Μπους (ο πρεσβύτερος). Ήμουν στο Σίδνεϋ, στην Αυστραλία, στα τέλη του Οκτώβρη του 2001, έξι βδομάδες πιο μετά, από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Έδινα την εκατοστή διάλεξή μου εκεί, οπότε μας φιλοξενούσαν προσωρινά μέσα σε σύγχυση: μας είχαν δώσει το καλύτερο δωμάτιο στο Park Hyatt με θέα τον κόλπο, που κοιτάζει στην Opera House. Και μία μέρα μετά, αφότου φτάσαμε, ρωτηθήκαμε αν θα μας πείραζε να αλλάξουμε να αλλάξουμε το δωμάτιό μας για λόγους ασφαλείας. Και απαντήσαμε "Όχι, έχουμε το καλύτερο δωμάτιο. Γιατί να το εγκαταλείπαμε;"».

«Και τότε αποδείχθηκε ότι εκεί ήταν ο Τζορτζ Γ. Μπους -εννοώ τον Τζορτζ Χ. Γ. Μπους, τον πρεσβύτερο- ο οποίος ήταν εκεί για το «Carlyle Group», τον τεράστιο όμιλο του διεθνούς κεφαλαίου, όπου εκεί γινόταν μία συνάντηση για να διώξουν στην πραγματικότητα τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την οικογένειά του. Αυτό θα το συνειδητοποιούσαμε αργότερα. Αλλά όταν ακούσαμε ότι ο Τζορτζ Χ.Γ. Μπους ήταν αυτός που προσπαθούσε να πάρει το δωμάτιό μας, εγώ και η σύζυγός μου αγαλλιάσαμε».

Αλλά είχαμε λόγους για τους οποίους τον απεχθανόμασταν, και συγκεκριμένα εξαιτίας της σύνδεσής μας με τη Χιλή, σκεφτήκαμε ότι είναι λίγο ειρωνική ιστορία. Γιατί είναι ο άνθρωπος που από το 1976 μέχρι το '77, ήταν επικεφαλής της CIA την ώρα που συνέβαιναν τα ακόλουθα: η Επιχιείρηση Condor, που στην ουσία ήταν μία σειρά από εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά πρόεδρευε της CIA όταν ο Πινοσέτ, ο δικτάτορας της Χιλής, είχε ανοικτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Βασάνιζαν ανθρώπους. Εκτελούσαν ανθρώπους. Παρενοχλούσαν ανθρώπους. Και σκότωναν ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο.

Και συνεχίζει: «Ένας απ' αυτούς ήταν στην Ουάσινγκτον, ο Orlando Letelier, και η Ronni Moffitt, που εκτελέστηκαν από Χιλιανούς στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και αποδεικνύεται ότι ο Μπους ο πρεσβύτερος, αυτός για τον οποίο μιλάμε, ήταν συνένοχος στο να διαρρέουν πληροφορίες στον Τύπο ότι ο Αουγκούστο Πινοσέτ, ο δικτάτορας της Χιλής, δεν είχε καμία σχέση μ' αυτά. Και όχι μόνο ήταν συνένοχος, αλλά ήταν συνεργός του Χένρι Κίσινγκερ προσπαθώντας να κατευθύνει τον Τύπο μακριά από τους Χιλιανούς που είχαν διαπράξει αυτή την τρομοκρατική ενέργεια στην Ουάσινγκτον D.C., κατηγορώντας τους Κουβανούς ότι εκτέλεσαν τον Letelier.

Κατόπιν, ο Άριελ Ντόρφμαν αφηγείται και μία ανέκδοτη προσωπική του ιστορία:

[...] Την επόμενη μέρα, τον είδα να περπατά κατά μήκος της μαρίνας. [...] Ήταν πολύ νωρίς το πρωί και αγνάντευα τον κόλπο... Ξαφνικά, εμφανίζεται με μία κουστωδία ανθρώπων γύρω του, να τον περιστοιχίζει... Δεν φορούσε γραβάτα ή κάτι τέτοιο. Και ξαφνικά, κάνει μία χειρονομία χτυπώντας τα δάκτυλά του στον αέρα... Ένας από τους αστυνομικούς, του δίνει λίγη κρέμα και εκείνος, αφού καθαρίζει τα χέρια του, του την επιστρέφει χωρίς να του πει "ευχαριστώ" ή κάτι τέτοιο [...] Έχω στοιχειωθεί απ' αυτή την χειρονομία, την αυτοκρατορική χειρονομία, αυτή την αίσθηση της αριστοκρατικής αλαζονείας, την αίσθηση του τύπου «Εγώ κατέχω τον κόσμο, και ξέρεις κάτι; Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω [...] Ο κόσμος είναι δικός μου. Κάνω ό,τι θέλω. Θα "στύβω" τον Παναμά όπως στύβω αυτό. Θα "στύβω" τη Χιλή όπως στύβω αυτό. Με άλλα λόγια, "εγώ κατέχω τον κόσμο".

Η δημοσιογράφος, Amy Goodman, μίλησε ακόμα με τον Greg Grandin, βραβευμένο συγγραφέα και καθηγητή Λατινοαμερικανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, και τον José Luis Morín, καθηγητή στο Κολέγιο Ποινικής Δικαιοσύνης John Jay.
Πληροφορίες από: democracynow.org
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo