Κειμενα

Κείμενα

Η ελευθερία του λόγου κινδυνεύει από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018


Σε ένα ζήτημα που λίγα ΜΜΕ έχουν θίξει εφιστά την προσοχή των πολιτών, των κομμάτων και των ευρωβουλευτών το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας.

Πρόκειται για την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και ειδικότερα το άρθρο 13 για την πνευματική ιδιοκτησία- η υπερψήφιση του οποίου θα δώσει υπερεξουσίες στις εταιρείες παροχής περιεχομένου όπως το YouTube, το Facebook, το Soundcloud, το Snapchat ή το Reddit, λογοκρίνοντας κάθε ανάρτηση υλικού στο διαδίκτυο και στραγγαλίζοντας την ελευθερία του λόγου.

Όπως τονίζει το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας στην ανακοίνωσή του, «πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται των δημοκρατικών μας θεσμών και της ελευθερίας του λόγου. Ένα θέμα που αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα περιορίσει τις ελευθερίες της δικής μας και των επόμενων γενεών».

«Η προτεινόμενη οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία της Ε.Ε., σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τους παραδοσιακούς εκδότες και τα έσοδά τους από τις μεγάλες πλατφόρμες διαδικτύου», εξηγούν οι Πειρατές. «Ωστόσο, οι συνέπειες της μεταρρύθμισης υπερβαίνουν τα επιχειρηματικά μοντέλα ή τα έσοδα από τις διαφημίσεις. Με την παράδοση του ελέγχου των πληροφοριών σε μία μη δοκιμασμένη τεχνολογία που ανήκει αποκλειστικά στους γίγαντες του διαδικτύου, οι νομοθέτες ανοίγουν την κερκόπορτα στον εταιρικό έλεγχο των επικοινωνιών στο διαδίκτυο».

«Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 της οδηγίας, καθιστά τους παρόχους περιεχομένου υπεύθυνους για το περιεχόμενο που ανεβάζει κάποιος χρήστης. Μέχρι σήμερα η διαδικασία αφαίρεσης περιεχομένου που παραβιάζει πνευματική ιδιοκτησία ήταν ευθύνη του χρήστη που το ανέβασε και του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πλατφόρμα απλά έπρεπε να έχει μία διαδικασία ελέγχου των αιτημάτων και να αφαιρεί το περιεχόμενο όταν πράγματι είχε διαπιστωθεί παράβαση. Αν όμως περάσει το άρθρο 13 ως έχει, τότε οι εταιρείες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα, δηλαδή ειδικό λογισμικό, που αναγνωρίζει περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα και απαγορεύει την δημοσίευσή του», αναφέρουν στην ανακοίνωσή του οι Πειρατές.

«Τα φίλτρα όμως αυτά, εξηγούν οι Πειρατές, δεν έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν νόμιμη χρήση περιεχομένου με πνευματικά δικαιώματα και είναι εύκολο να κάνουν σφάλματα. Ακόμα και με 99% ορθή λειτουργία τους, εκατοντάδες χιλιάδες ώρες περιεχομένου που ανεβαίνει καθημερινά, καθώς και εκατομμύρια φωτογραφίες θα θεωρούνται λανθασμένα ότι παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Όμως, τα πιο εξελιγμένα φίλτρα έχουν πολύ χαμηλότερη πιστότητα από το 99% και φυσικά κοστίζουν τεράστια ποσά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι οι μικρές εταιρείες περιεχομένου να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες όταν αυτές θα έχουν ήδη εδραιωθεί. Θα πρέπει μόλις περάσουν ένα μέγεθος που καθορίζεται από την νομοθεσία να αγοράσουν ή να αναπτύξουν αντίστοιχη τεχνολογία, αλλιώς κινδυνεύουν με μηνύσεις για οτιδήποτε ανεβάζουν οι χρήστες τους!».

Όσον αφορά το αποτέλεσμα αυτής της εφαρμογής φίλτρων, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προειδοποιεί πως «θα εξαφανιστούν οι μικρές εταιρείες καθώς δεν θα μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φίλτρα. Θα μειωθεί δραματικά ο όγκος περιεχομένου που γίνεται διαθέσιμος από τους χρήστες, ειδικά όταν αφορά νόμιμη χρήση υλικού με πνευματικά δικαιώματα όπως παρωδίες, κριτικές, υλικό για άτομα με ειδικές ανάγκες, meme και πολλά άλλα».

«Η λογοκρισία πλέον θα είναι ένα απλό θέμα για τις εταιρίες. Αφού θα μπορούν να καταχωρήσουν κάτι, ως πνευματική τους ιδιοκτησία σε αυτά φίλτρα και επειδή οι διαδικασίες φιλτραρίσματος είναι αυτόματες, ενώ οι διαδικασίες ενστάσεων χρονοβόρες, στην ουσία θα έχουν την δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να αφαιρούν οποιοδήποτε περιεχόμενο δεν τους αρέσει. Δηλαδή, αυτό που ρώτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, προς τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα, "υπάρχει τρόπος να μπλοκέρνουμε αυτόματα στο facebook και στο internet;", πλέον θα είναι εφικτό, με τρομακτικές συνέπειες για την ελευθερία του λόγου», τονίζεται στην ανακοίνωσή τους.

Τέλος, καλώντας τους πολίτες να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές τους, έστω την ύστατη ώρα, το Κόμμα Πειρατών καταλήγει λέγοντας «όχι στην παραβίαση των δικαιωμάτων μας και στην παράδοση, στην ουσία, της ίδιας της δημοκρατίας σε εταιρίες. Το διαδίκτυο δεν είναι μία μόδα, ούτε απλά ένα εργαλείο. Είναι μία βασική επέκταση του φυσικού κόσμου που είναι πλέον απαραίτητο για την συνέχιση της προόδου της ανθρωπότητας».

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo