Κειμενα

Κείμενα

Γιούργκεν Κλοπ: Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω Δεξιά

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018


Η κλήρωση των «16» του Champions League δεν «έβγαλε» μόνο μία σπουδαία αναμέτρηση, αυτή της Λίβερπουλ με την Μπάγερν, αλλά ανέδειξε και ένα ιδιαίτερο ραντεβού με πολιτικές προεκτάσεις.

Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις από τη βιογραφία του δημοσιογράφου, Ράφαελ Χόνιγκσταιν, για τον γερμανό τεχνικό των «Κόκκινων», Γιούργκεν Κλοπ, είναι ενδεικτικές:

«Είμαι αριστερός βέβαια. Περισσότερο αριστερός παρά κεντρώος. Πιστεύω στο κράτος πρόνοιας. Δεν είμαι ιδιωτικά ασφαλισμένος. Ποτέ δεν θα ψηφίσω για ένα κόμμα επειδή υποσχέθηκαν να μειώσουν τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Η πολιτική μου κατανόηση είναι αυτή: Εάν εγώ πηγαίνω καλά, θέλω και άλλοι να πηγαίνουν καλά. Αν υπάρχει κάτι που δεν θα κάνω ποτέ στη ζωή μου, είναι να ψηφίσω δεξιά», αναφέρει ο Κλοπ σε ένα απόσπασμα του βιβλίου.

Πριν από τους «Κόκκινους», ο γερμανός προπονητής είχε αρνηθεί αρκετές προτάσεις από ομάδες της Premier League, και οι Άγγλοι θυμίζουν ότι η επιλογή της Λίβερπουλ από τον Κλοπ δεν ήταν τυχαία.

«Η Λίβερπουλ ήταν πάντα ένας σύλλογος που δεν μπορείς να διαχωρίσεις πλήρως από την πολιτική. Η Ιστορία της πόλης ως προπύργιο της εργατικής τάξης, των συνδικάτων και του αντι-τρομοκρατικού συναισθήματος που κορυφώθηκε κατά τα χρόνια της Θάτσερ και παρέμεινε δυνατός από τότε. Η ομάδα, με τη σύγχρονη μορφή της, δημιουργήθηκε από τον Μπιλ Σάνκλι, έναν άνθρωπο που δεν φοβόταν να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις ή να βλέπει το επιτυχημένο ποδόσφαιρο ως κάτι που, ιδανικά, θα κτιζόταν στη βάση του κοινωνικού σοσιαλισμού. Ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του: «Ο σοσιαλισμός δεν είναι πραγματικά πολιτική. Είναι ένας τρόπος ζωής. Είναι η ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να ζήσεις και να γίνεις πραγματικά επιτυχής είναι με συλλογική προσπάθεια, με όσους εργάζονται ο ένας για τον άλλον, ο καθένας να βοηθά ο ένας τον άλλο και όλοι να έχουν μερίδιο των ανταμοιβών στο τέλος της ημέρας. Είναι ο τρόπος που βλέπω το ποδόσφαιρο και τον τρόπο που βλέπω τη ζωή». Ο ύμνος της ομάδας, μάλιστα, μοιάζει να μιλάει με την κοινοτική νοοτροπία που ενσωματώνει αυτές οι πεποιθήσεις», αναφέρει το Liverpool Echo.

Ο Γιούργκεν Κλοπ απέρριψε άλλους συλλόγους με περισσότερα χρήματα και πιο πρόσφατες επιτυχίες ή που βρίσκονται σε πιο γνωστές τοποθεσίες. Παρόλ' αυτά, αισθάνθηκε μία σχέση που τον οδήγησε στο σύλλογο, μία σύνδεση βασισμένη, τουλάχιστον εν μέρει, στο ήθος και την Ιστορία της ομάδας και στην πολιτική της πόλης. Με λίγα λόγια, τα ίδια στοιχεία που προσελκύουν τόσους πολλούς στο σύλλογο του μεγάλου λιμανιού.

Και μπορεί ο Κλοπ να μην έχει πλησιάσει τις επιτυχίες του Σάνκλι στο γήπεδο, ωστόσο φαίνεται ότι είναι πολιτικά συνεπής με τον πιο θρυλικό προκάτοχό του.

Πληροφορίες από: documentonews.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo