Κειμενα

Κείμενα

Ουγγαρία: «Νόμος σκλάβων» και ελεγχόμενα δικαστήρια από την κυβέρνηση Ορμπάν

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018


Εν μέσω έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας το νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε από τα εργατικά συνδικάτα ως «ο νόμος των σκλάβων».

Το νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν εργαζόμενους για 400 ώρες εκτός του κανονικού ωραρίου, από 250 που προβλέπεται σήμερα, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν σχεδόν δύο έξτρα ώρες την ημέρα ή διαφορετικά μία επιπλέον μέρα τη βδομάδα.


Ο νέος νόμος ψηφίστηκε από την ουγγρική κυβέρνηση Ορμπάν η οποία διαθέτει τα 2/3 του σώματος στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης» του Εργατικού Δικαίου.

Η κυβέρνηση, που είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να αυξήσει τις υπερωρίες και το 2017, υποστηρίζει ότι το κανονικό ωράριο θα παραμείνει στις 40 ώρες την εβδομάδα και ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται για τις υπερωρίες τους, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ως «ευκαιρία για όποιον θέλει να δουλέψει και να κερδίσει περισσότερα».

Ωστόσο, τα συνδικάτα απαντούν πως μία νέα αύξηση θα οδηγήσει πρακτικά σε ως και 800 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον προγραμματισμό της ζωής, αλλά ακόμα και την υγεία των εργαζομένων, ενώ καταγγέλλουν ότι ήδη οι περιπτώσεις απλήρωτων υπερωριών στη βιομηχανία και στο εμπόριο είναι πάρα πολλές.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους New York Times, οι ώρες υπερωριακής εργασίας δε θα υπολογίζονται πλέον εντός ενός έτους, αλλά εντός τριών, ενώ οι αμοιβές για τις υπερωρίες θα συμφωνούνται μόνο μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου, ακυρώνοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Την ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου, περίπου 2000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το ουγγρικό κοινοβούλιο, ενώ κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.


Παράλληλα όμως, η κυβέρνηση του εθνικιστή Ορμπάν ενέκρινε και δεύτερο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση διοικητικών δικαστηρίων, με δικαστές που θα επιλέγονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και θα αναλαμβάνουν υποθέσεις που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Οι καινούργιες έδρες θα εκδικάζουν κυρίως διαφορές ανάμεσα στους πολίτες και στο Δημόσιο, όπως συμβάσεις προμηθειών, με τους επικριτές του νέου νόμου να καταγγέλλουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη κυβερνητική αυθαιρεσία καταστρατήγηση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, υποστηρίζει πως κατ' αυτόν τον τρόπο το δικαστικό σύστημα θα γίνει αποτελεσματικότερο, ενώ η κυβέρνησή του έχει υποστηρίζει ότι η Δικαιοσύνη θα παραμείνει «ανεξάρτητη», και το νέο πλαίσιο είναι σύμφωνο με αυτό της Ε.Ε.

Το νέο σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως το 2020.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo