Κειμενα

Κείμενα

Το ΚΚΕ και η... αλληλεγγύη του στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018

Το ΚΚΕ και η... αλληλεγγύη του στα «Κίτρινα Γιλέκα»

Δύο μέρες πριν, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του εξέφραζε την αλληλεγγύη του «στις μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών και άλλων λαϊκών δυνάμεων, των τελευταίων βδομάδων, στη Γαλλία, ενάντια στην πολιτική των πανάκριβων καυσίμων και της άγριας φορολόγησής τους».

Διαβάζοντας μάλιστα ολόκληρη την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του κόμματος, θα συμπέραινε κανείς ότι ο Περισσός πράγματι στηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων». Όπως προσθέτει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του:


Πρόκειται για ένα μέρος μόνο της σκληρής ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής του "οραματιστή" Μακρόν -στενού εταίρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ- και αποτελούν τελευταία λέξη των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Αποκαλύπτεται ότι όποιος και να είναι ο διαχειριστής μιας οικονομίας που έχει στρατηγική την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, προωθεί σκληρά αντεργατικά μέτρα και στο όνομα της "πράσινης οικονομίας".

Το ΚΚΕ καταδικάζει την άγρια καταστολή, την αστυνομοκρατία σε βάρος των διαδηλωτών, την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης, συνολικά των λαϊκών ελευθεριών από την κυβέρνηση Μακρόν.

Ο γαλλικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα σήμερα να βγάλουν συμπεράσματα. Η εργατική τάξη, ο λαός μπορούν σε κάθε χώρα να ενισχύσουν τον αντικαπιταλιστικό αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό της πάλης τους και με τη δική τους κοινωνική συμμαχία να προσπεράσουν τους ελιγμούς κυβερνήσεων, καθώς και δυνάμεις που επιχειρούν να καναλιζάρουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε εφήμερη εκτόνωση, ανώδυνη για το καπιταλιστικό σύστημα. Να απομονώσουν μηχανισμούς που επωάζουν το αυγό του φιδιού και αποτελούν έδαφος για κάθε είδους προβοκάτσια και συκοφάντηση του κινήματος.

Η πορεία ανασύνταξης και χειραφέτησης του εργατικού κινήματος, η ενίσχυση του βαθμού οργάνωσης των εργατών στα συνδικάτα, το δυνάμωμα του ταξικού προσανατολισμού τους, αποτελούν εγγύηση ότι η φωνή των εργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορεί να δυναμώσει και να αντιμετωπίσει κάθε είδους διαστρέβλωση και παραμορφωτικό φακό του εκμεταλλευτικού συστήματος, ανοίγοντας δρόμο στην πάλη για εξουσία και οικονομία που να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα

Ωστόσο, την ίδια μέρα σε ολοσέλιδο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στις 8-9 Δεκεμβρίου με τα αρχικά Α.Μ. και τίτλο «Για ποιον φωσφορίζουν τα "κίτρινα γιλέκα"», ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» φαίνεται πως αποδομεί πλήρως το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», παραλληλίζοντάς το με το κίνημα των «Αγανακτισμένων» αλλά και συνδέοντάς το με ακροδεξιούς και νεοναζιστικούς κύκλους όπως της Λεπέν και των «ταγμάτων εφόδου», «Les Idemtitaires» («Οι έχοντες ταυτότητα»).

Η ακροδεξιά ηγέτης του «Εθνικού Συναγερμού» όμως, ενώ στην αρχή είχε πράγματι εκφράσει την στήριξή της στα «Κίτρινα Γιλέκα», στην πορεία αναδιπλώθηκε όταν είδε το κίνημα να ριζοσπαστικοποιείται και να παίρνει χαρακτηριστικά εξεγερτικού χαρακτήρα που ενδεχομένως να κληθεί να τα αντιμετωπίσει και η ίδια, εάν αργότερα βρεθεί στην εξουσία, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στην παραδοσιακή γραμμή του «νόμου και της τάξης».

Επομένως, η στάση του ΚΚΕ απέναντι στα «Κίτρινα Γιλέκα» κάθε άλλο παρά αλληλέγγυα είναι καθώς επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά η άποψη πως ό,τι δεν ελέγχεται από το κόμμα του Περισσού, θεωρείται αυτομάτως οπορτουνιστικό, καιροσκοπικό και επικίνδυνο για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Πληροφορίες από: thepressproject.gr, iskra.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo