Κειμενα

Κείμενα

Το Νησί των Χριστουγέννων: Η «χώρα υποδοχής» των κόκκινων καβουριών

Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018


Το Νησί του Πάσχα το ξέρουμε. Ανακαλύφθηκε το Πάσχα του 1722, θεωρείται το πιο απομονωμένο νησί σε όλο τον κόσμο και φημίζεται για τα γιγαντιαία λίθινα αγάλματά του. Εκείνο όμως που δεν γνωρίζουμε είναι πως υπάρχει και ένα άλλο ξεχωριστό νησί, αυτό των Χριστουγέννων.

Η Νήσος των Χριστουγέννων, όπως ονομάζεται επίσημα, είναι μία ημιαυτόνομη κτήση της Αγγλίας που παραχωρήθηκε στους Αυστραλούς και ανακαλύφθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1643 από τον καπετάνιο, Γουίλιαμ Μάινορς. Βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, έχει έκταση μόλις 135 τ.χλμ. και πληθυσμό 2072 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2011.


Πρωτεύουσά του νησιού είναι το «Φλάινγκ Φις Κόουβ» (Flying Fish Cove, ελλ. Λιμανάκι του Ιπτάμενου Ψαριού), ονομασία προς τιμήν του βρετανικού ερευνητικού πλοίου «Flying Fish», αν και οι περισσότεροι χάρτες την ονομάζουν «Δε Σέτλμεντ» (The Settlement, ελλ. Ο οικισμός).
Περίπου το 60% του πληθυσμού είναι Κινέζοι ενώ το 20% έχει καταγωγή από τη Μαλαισία.

Η σημαία της Νήσου των Χριστουγέννων

Το Νησί των Χριστουγέννων φημίζεται για τη μαζική μετανάστευση των κόκκινων καβουριών. Κάθε χρόνο πάνω από 100 εκατομμύρια καβούρια μεταναστεύουν κυρίως από τον Νοέμβρη για αναπαραγωγή και κατακλύζουν δρόμους και ακτές.

Τα κόκκινα καβούρια, με την επιστημονική ονομασία «Gecarcoidea natalis», ζουν μόνο στο Νησί των Χριστουγέννων και το Νησί Κόκος ή Κήλινγκ, που επίσης βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό. Τρέφονται ως επί το πλείστον με πεσμένα φύλλα και λουλούδια ενώ αφού ζευγαρώσουν και γεννήσουν τα αυγά τους στη θάλασσα, περπατάνε πίσω στο σπίτι τους στο δάσος.


Πολύ πριν αρχίσει η μετανάστευση των κόκκινων καβουριών, οι ντόπιοι δασοφύλακες λαμβάνουν τα μέτρα τους τοποθετώντας φράγματα μήκους έως και 20 χιλιομέτρων, μόνιμους φράχτες που οδηγούν σε υπόγεια περάσματα καθώς και γέφυρες για τα καβούρια.
Πληροφορίες από: mentality10.com, fanpage.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo