Κειμενα

Κείμενα

Χρήστος Μίχαλος: Ο φιλοναζιστής βιομήχανος της ΕΠΕΝ που υπηρέτησε τη Χούντα

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019


Πριν τρεις μέρες έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Χρήστος Μίχαλος, βιομήχανος, παλαιός πολιτικός και πατέρας του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου.

Την επομένη του θανάτου του, η γνωστή για τις ρητορικές μίσους εφημερίδα «Ελεύθερη Ώρα» έγραψε στο πρωτοσέλιδό της: «Χρήστος Μίχαλος: Ο ευπατρίδης που έφυγε από τη ζωή...». Ποιος όμως άραγε ήταν ο «ευπατρίδης» βιομήχανος και πολιτικός, Χρήστος Μίχαλος, του οποίου το εγκώμιο πλέκει η ακροδεξιά εφημερίδα;

Το σκοτεινό παρελθόν του μεγαλοβιομήχανου, Χρήστου Μίχαλου, ξεκινάει κατά τα τέλη του 1957, όπου σύμφωνα με παλιά δημοσιεύματα του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης», ήταν αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς οργάνωσης «Σώμα Ελπιδοφόρων Νέων – ΣΕΝ», μετεξέλιξης της «Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας» του Μεταξά και κατόπιν «Πανελλήνιος Ελπιδοφόρος Ένωσις, γνωστή και ως «ΟΕΝ-ΣΕΝ».

Στην ομάδα κρούσης των «Ελπιδοφόρων», ανήκε μεταξύ άλλων και ένας ένθερμος νεαρός φιλοναζιστής της εποχής, ο Λογγίνος Παξινόπουλος, ο οποίος ήταν και τομεάρχης Αμπελοκήπων της οργάνωσης «Αντικομμουνιστική Σταυροφορία», δηλαδή του αντίστοιχου της οργάνωσης των Φον Γιοσμά-Γκοτζαμάνη-Εμμανουηλίδη που συμμετείχαν στη δολοφονία Λαμπράκη.

Ο Παξινόπουλος, ο οποίος κυκλοφορούσε με χιτλερική στολή, μπότες, μαστίγιο, ένα μεγαλόσωμο σκυλί ονόματι «Θωρ» και διατηρούσε στο σπίτι του ένα ολόκληρο ναζιστικό μουσείο-μυστικό οπλοστάσιο, είχε διατελέσει και μέλος της προσωπικής φρουράς του διαδόχου Κωνσταντίνου κατά τη διάρκεια των προσκοπικών εκδηλώσεων «Τζάμπορι», ενώ εμφανιζόταν σε κάθε υπόθεση που ενέπλεκε παρακράτος, εκρηκτικά και όπλα, όπως στους βανδαλισμούς εβραϊκών κτιρίων και συναγωγών με χιτλερικές υπογραφές ή και τις βομβιστικές επιθέσεις της δεκαετίας του 1970, όντας συγκρατηγορούμενος του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οδός Πανεπιστημίου, 23 Μαρτίου 1963. Το τμήμα Νέων των «Ελπιδοφόρων» παρελαύνει με πλήρεις στολές, διάσημα, αμφιμασχάλια και εξαρτύσεις, κατόπιν εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας και του υπουργού, Γεωργίου Ράλλη. Στην ίδια παρέλαση μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, συμμετείχε και άλλο άγημα, των λεγομένων «Μελανοχιτώνων», επίσης με επίσημη άδεια απ' το υπουργείο. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία σπουδαστών που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στα Προπύλαια δέχτηκε επίθεση από αστυφύλακες. (Πηγή φωτογραφίας: Περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης») 
Ακόμη, η οργάνωση των «Ελπιδοφόρων» συνδεόταν και με άλλες νεοναζιστικές οργανώσεις της εποχής. Χαρακτηριστικό είναι ένα σημείωμα από τη Ναζιστική Οργάνωση Αθηνών (ΝΟΑ), η οποία αναλάμβανε να στρατολογήσει μέλη για λογαριασμό της Κου Κλουξ Κλαν «εναντίον των εβραϊκών σχεδίων». Διεύθυνση της ΝΟΑ ήταν η διεύθυνση της ΚΚΚ και του μεγαλοστελέχους και «στρατιωτικού συμβούλου», Οράτιου Σέρμαν Μίλλερ. Ο Μίλλερ είχε επισκεφτεί τουλάχιστον άλλες δύο φορές την Ελλάδα, το 1960 και το 1961, για επαφές με τους εδώ φασίστες και για να εξετάσουν μαζί το ενδεχόμενο η ΝΟΑ και οι Ελπιδοφόροι να γίνουν μία νέα οργάνωση, αντιπρόσωπος της Κου Κλουξ Κλαν στην Ελλάδα.

Την τρίτη φορά, την άνοιξη του 1963, συνοδευόταν από τον «Χάουπτμαν Φύρερ» (Συνταγματάρχη) Ζίγκφριντ Τσόγκλμαν, πρώην αξιωματικό των SS, συνεργάτη του Χάιντριχ, εκτελεστή της «Τελικής Λύσης» στην Τσεχοσλοβακία και αργότερα βουλευτή στη γερμανική Βουλή. Οι επαφές έγιναν στην οικία του παλιού Χίτη και προσωπικού φίλου όλων των συνωμοτών χουντικών συνταγματαρχών, Νίκου Φαρμάκη, βουλευτή της ΕΡΕ και χρηματοδότη μέσω μυστικών κονδυλίων της ΚΥΠ της εφημερίδας «Ο Αγών» («Kampf»).

«Μην πτοήσθε δι' ότι γράφει ο τύπος. Εάν μας επιτίθενται τούτο σημαίνει ότι ενεργούμεν κάτι αποφασιστικόν εναντίον των ιουδαϊκών στοιχείων». Σημείωμα με υπογραφή της ΝΟΑ (Πηγή: Περιοδικό «Δρόμοι της Ειρήνης», τεύχος #66, Ιούνιος 1963, από άρθρο του Κ. Ιωάννου με τίτλο «Σφηκοφωλιές»)
Όπως αναφέρει η έγκυρη ιστοσελίδα XYZ Contagion, ο αποθανών πατέρας του βιομήχανου, Κωνσταντίνου Μίχαλου, υπήρξε και υφυπουργός σε δύο κυβερνήσεις της Χούντας (κυβέρνηση Παπαδόπουλου και κυβέρνηση Μαρκεζίνη) αλλά και μετέπειτα ηγετικό στέλεχος της ΕΠΕΝ. Μάλιστα, ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 1984 όπου η ΕΠΕΝ έλαβε ποσοστό 2,29% (136.642 ψήφους) και μία έδρα. Στη λίστα των υποψήφιων ευρωβουλευτών, βρισκόταν και το όνομα του Παναγιώτη (Τάκη) Μιχαλόλια, δικηγόρου και αδερφού του Νίκου Μιχαλολιάκου.

(Αριστερά) Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΕΠΕΝ στις ευρωεκλογές του 1984. Οι τίτλοι των υπουργών, γενικών γραμματέων υπουργείων, νομαρχών κλπ. των υποψηφίων, αποκτήθηκαν στην περίοδο της δικτατορίας. (Δεξιά) Τα υπουργεία που ανέλαβε ο Χρήστος Μίχαλος επί δικτατορίας (Πηγή: «Οι Άνθρωποι της χούντας μετά τη Δικτατορία», του Γ.Θ. Κρεμμύδα, εκδ. «Εξάντας»)

Εγκαίνια εργοστασίων κονσερβοποιίας οπωροκηπευτικών από τον Υπουργό Γεωργίας, Ιωάννη Παπαβλαχόπουλο, στο Σκούταρι Σερρών και από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, Χρήστο Μίχαλο, στο Κεφαλοχώρι Δράμας (20/9/1970)

Το σχετικό βίντεο από τα εγκαίνια (από το 4:57 λεπτό και μετά):


Πληροφορίες από: ΧΥΖ Contagion
Πηγή βίντεο: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo