Κειμενα

Κείμενα

Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης των κοριτσιών έναντι των αγοριών από τη χρήση των social media

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2019


Διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα κορίτσια στην εφηβεία σε σχέση με τα συνομήλικα αγόρια, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι λόγοι για τους οποίους τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι το γεγονός ότι πέφτουν πιο εύκολα θύματα online σεξουαλικής παρενόχλησης, διαταραχών ύπνου, χαμηλής αυτοεκτίμησης και αρνητικής εικόνας για το σώμα και την εξωτερική τους εμφάνιση.

Η έρευνα βρήκε ότι τη μεγαλύτερη χρήση (και κατάχρηση) μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν τα κορίτσια, με τα δύο πέμπτα να αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες online χρόνο καθημερινά, έναντι μόνο ενός πέμπτου των 14χρονων αγοριών, ενώ ένα στα δέκα αγόρια (10%) δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το ποσοστό των κοριτσιών που απέχουν τελείως από τα social media είναι μόλις 4%.

Μπορεί η αύξηση της χρήσης των social media να αυξάνει και τον κίνδυνο κατάθλιψης, ωστόσο και η μικρότερη χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Το 12% των «ελαφριών» χρηστών και το 38% των «βαριών» (πάνω από πέντε ώρες τη μέρα) εμφανίζουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης. Ενώ μόνο το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών ανέφεραν κάποια εμπειρία online σεξουαλικής παρενόχλησης, μεταξύ των εφήβων με κατάθλιψη τέτοια εμπειρία ανέφερε το 36% των κοριτσιών, ποσοστό διπλάσιο των αγοριών (18%).

Ακόμη, μεταξύ όσων εφήβων δήλωσαν θύμα κυβερνοεκφοβισμού που τους δημιούργησε άγχος, το 33% των κοριτσιών είχε κατάθλιψη, έναντι μόνο 8% των αγοριών, ενώ σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στον ύπνο από τη χρήση των social media, το 5,4% των κοριτσιών και το 2,7% των αγοριών ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες, με τα ποσοστά όσων εφήβων πάσχουν από κατάθλιψη να φτάνουν το 48% για τα κορίτσια και το 20% για τα αγόρια.

Μία αιτία για τη διαταραχή του ύπνου είναι ότι οι έφηβοι ξενυχτάνε για να χρησιμοποιούν τα social media ή ξυπνάνε από τα μηνύματα που δέχονται μέσα στη νύχτα στο κινητό τηλέφωνό τους που συνήθως έχουν δίπλα στο κρεβάτι τους. Τόσο το άγχος όσο και οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει σκέψεις αυτοκτονίας.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία, όμως τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Σερ Σάιμον Γουέσελι, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων.

«Είναι πράγματι πιθανό ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε μικρότερη αυτοπεποίθηση και σε χειρότερη ψυχική υγεία», ανέφερε ο καθηγητής Στέφεν Σκοτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King's) του Λονδίνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters» και τη βρετανική «Guardian», η μελέτη σε σχεδόν 11.000 εφήβους ηλικίας 14 ετών, δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «EClinical Medicine».

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo