Κειμενα

Κείμενα

Το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο έχει η Ελλάδα

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Το δεύτερο μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στον κόσμο έχει η Ελλάδα

Τα χρέη διαφόρων χωρών του πλανήτη παρουσίασε σε γράφημά της η ιστοσελίδα «Howmuch.net», με το μέγεθος της κάθε χώρας να αντιστοιχεί στο μέγεθος του δημόσιου χρέους της.

Όπως προκύπτει από το γράφημα, οι περισσότερες χώρες με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος είναι εκείνες του λεγόμενου ανεπτυγμένου κόσμου. Με κόκκινο και σκούρο κόκκινο χρώμα είναι οι χώρες που έχουν χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ πάνω από 50%, ενώ με πράσινο εκείνες που έχουν ποσοστό κάτω του 50%. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Ιαπωνία, με ποσοστό 182%.

Συγκεκριμένα, οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο λόγο χρέους/ΑΕΠ είναι:

1. Ιαπωνία – 238%
2. Ελλάδα – 182%
3. Μπαρμπάντος – 157%
4. Ιταλία – 132%
5. Ερυθραία – 131%
6. Δημοκρατία του Κονγκό – 131%
7. Πράσινο Ακρωτήριο – 126%
8. Πορτογαλία – 126%
9. Σουδάν – 126%
10. Σιγκαπούρη – 111%


Το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) είναι το σύνολο των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται σε μία χώρα σε διάστημα ενός έτους.

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην πρώτη θέση με ένα λόγο χρέους/ΑΕΠ στα 238%. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η οικονομία της Ιαπωνίας -της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο- είναι αδύνατο να παράξει μέσα σε δύο χρόνια τόσα, ώστε να καλύψει το χρέος της. Ακολουθούν η Ελλάδα με δείκτη 182%, τα νησιά Μπαρμπάντος με 157% και ο Λίβανος με 147%.

Οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην 13η θέση σε παγκόσμια κλίμακα με 105%, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ μεγαλύτερο χρέος από μικρότερες χώρες όπως είναι το Βέλγιο, λόγω των τεράστιων διαφορών μεταξύ των οικονομιών τους. Για παράδειγμα, δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για τον Bill Gates να καλύψει ένα χρέος της τάξης των 50.000 δολαρίων καθώς έχει δισεκατομμύρια διαθέσιμα στην τράπεζα. Αλλά για τον μέσο Αμερικάνο αυτό θα σήμαινε χρεοκοπία.

Μετά την πρώτη δεκάδα ακολουθούν μικρές ή αναπτυσσόμενες χώρες με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η Αίγυπτος (103%), η Κύπρος (97%), η Μογγολία (84%), η Βραζιλία (83%) και η Υεμένη (74%), μεταξύ άλλων, έχουν τόσο μεγάλα χρέη που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν οικονομικά προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πληροφορίες από: Howmuch.netinfo-war.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo