Κειμενα

Κείμενα

Όλα τα fake news του Γιάννη Λοβέρδου

Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

Όλα τα hoaxes και fake news του Γιάννη Λοβέρδου (Image: Non Paper)

Ένας μικρός χαμός προκλήθηκε στα social media με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του δημοσιογράφου, Γιάννη Λοβέρδου, ότι κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής στο Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο λόγος δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ένας ακόμα δημοσιογράφος παραμερίζει το λειτούργημά του προκειμένου να μπει στον πολιτικό στίβο, και μάλιστα υποψήφιος με το κόμμα που «στρατολογεί» ανά τακτά διαστήματα ανθρώπους των μίντια, αλλά κυρίως στο ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος φημίζεται για την αθρόα αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, οι οποίες έχουν αναδημοσιευθεί από διάφορες σελίδες και blogs με εκατοντάδες σχόλια και κοινοποιήσεις.

Τα ellinikahoaxes.gr συγκέντρωσαν δέκα από τα κορυφαία fake news του Γιάννη Λοβέρδου που έγιναν viral στο διαδίκτυο και αναπαράχθηκαν από τα επτά προσωπικά του προφίλ στο Facebook, τις δυο του σελίδες καθώς και τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Η «εξομολόγηση» του πεσόντα σμηναγού Μπαλταδώρου


Στις 14 Απριλίου 2018, ο Γ. Λοβέρδος δημοσίευσε μία επιστολή, αναφέροντάς την ως «εξομολόγηση» του σμηναγού, Γεώργιου Μπαλταδώρου, που τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το αεροπλάνο του προσέκρουσε στη θάλασσα κατά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής.

Στην πραγματικότητα, η επιστολή είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά από την Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας το 2013, η οποία την είχε αποδώσει σε κάποιον ανώνυμο νυν πιλότο.

Το fake news του Λοβέρδου για την «εξομολόγηση» Μπαλταδώρου

Τα «ανάποδα κιάλια»


Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018, χλεύασε τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα παρουσιάζοντας μία φωτογραφία όπου φαινόταν να χρησιμοποιεί ανάποδα ένα ζευγάρι κιάλια.

H εικόνα ωστόσο, είναι προϊόν φωτομοντάζ. 

(Αριστερά) Η ανάρτηση του Γ. Λοβέρδου με τα «ανάποδα κυάλια» του Τσίπρα. (Δεξιά) Η πραγματική φωτογραφία από την Εθνική Διακλαδική Στρατιωτική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015» στον Έβρο.

Η «δυστυχώς γνήσια» εικόνα που ήταν εμφανές φωτομοντάζ


Στις 6 Νοεμβρίου 2018, ανέβασε μία εικόνα όπου ο Τέρενς Κουίκ εμφανίζεται με κάποιου είδους παραδοσιακή αφρικανική αμφίεση, τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν είναι προϊόν φωτομοντάζ».

Γρήγορα όμως, του έγιναν επισημάνσεις ότι όχι μόνο υπήρχε φωτομοντάζ αλλά και ότι ήταν εμφανές από το περίγραμμα του κεφαλιού του εικονιζόμενου, που απεικονίζει τον πρίγκιπα Κάρολο. 

Ο Γ. Λοβέρδος σύντομα κατέβασε την ανάρτηση.

(Αριστερά) Το προϊόν φωτομονάζ που απεικονίζει τον Τέρενς Κουίκ. (Δεξιά) Η πραγματική φωτογραφία που απεικονίζει τον πρίγκιπα Κάρολο

Μία πλαστή εικόνα, εκατοντάδες κοινοποιήσεις


Στις 30 Αυγούστου 2018, ο Γ. Λοβέρδος ανέβασε μία εικόνα, θίγοντας παραπολιτικά κουτσομπολιά. Ωστόσο, η διαφορά φωτισμού κάνει προφανές το φωτομοντάζ.

Η ψεύτικη φωτογραφία του Τσίπρα με την Κατερίνα Νοτοπούλου και την Περιστέρα Μπαζιάνα

Μετά από 4 μέρες, ο Γ. Λοβέρδος τελικά ενημέρωσε την περιγραφή της ανάρτησης του ώστε να διευκρινίσει το φωτομοντάζ, αλλά πρώτα είχε ακολουθήσει σωρεία διαμαρτυριών. Προτού όμως οι αναγνώστες του αντιληφθούν ότι πρόκειται για φωτομοντάζ.

Τα σχόλια στο προφίλ του Γ. Λοβέρδου από την αναπαραγωγή του fake news


Απαθανατίστηκε η καταδίωξη υπερήλικα από τα ΜΑΤ στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία;


Στις 9 Σεπτεμβρίου 2018, κοινοποίησε μία εικόνα, ισχυριζόμενος ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ κυνηγούσαν έναν υπερήλικα στο τότε συλλαλητήριο για την Μακεδονία.

Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι η φωτογραφία υπήρχε διαδικτυακά τουλάχιστον από το 2011, και ο Γ. Λοβέρδος εντός λίγων ωρών είχε διαγράψει την ανάρτηση.


Κυβερνητικό αεροσκάφος ή κοινό τρένο;


Στις 8 Σεπτεμβρίου 2018, ισχυρίστηκε ότι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Τασούλα [sic] Γιάμαλη «περνούσε ζωάρα» με τον Νίκο Παππά στο «κυβερνητικό αεροσκάφος που πληρώνει από το υστέρημά του ο ελληνικούς [sic] λαός».

Μετά από πολυάριθμες παρατηρήσεις που επεσήμαναν ότι επρόκειτο για τρένο και όχι αεροπλάνο, ο Γ. Λοβέρδος ενημέρωσε λίγες ώρες μετά την ανάρτησή του, διαγράφοντας την αναφορά στο αεροπλάνο. Παρόλ' αυτά, επέλεξε να μην διαγράψει εξ ολοκλήρου την ανάρτηση, μολονότι ο ισχυρισμός του αναφορικά με την οικονομική επιβάρυνση του φορολογούμενου έμοιαζε κενός.


Ήταν η Ηριάννα Β. Λ. συγγενής πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού;


Στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, έκανε μία ανάρτηση, ρωτώντας δημόσια τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει σχετικά με το αν η κατηγορούμενη Ηριάννα είχε όντως το επώνυμο «Βασιλειάδη» και αν ήταν ήταν συγγενής του τότε υφυπουργού Αθλητισμού.

Πολλοί θεώρησαν ότι η δημόσια ανάρτηση τέτοιων ερωτήσεων, βασισμένων σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, προτού υπάρξει προσπάθεια άμεσης επικοινωνίας με όσους θα μπορούσαν να την απαντήσουν, ερχόταν σε σύγκρουση με την δημοσιογραφική δεοντολογία.

Τελικά, παρότι η Ηριάννα μοιραζόταν κοινό επώνυμο με τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού, δεν έφερε καμία συγγένεια με αυτόν, όπως επιβεβαίωσαν άμεσα και ο συνήγορος της Ηριάννας και ο τότε υφυπουργός.


Χαρακτήρισε η ΕΡΤ «φασιστικό σύνθημα» το «Μακεδονία Γη Ελληνική»;


Στη 1 Φεβρουαρίου 2019, κοινοποίησε ένα στιγμιότυπο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ισχυριζόμενος ότι ο τίτλος «Ρατσιστικό σύνθημα μίσους και τρομοκρατίας» αφορούσε απλά την επιγραφή «Μακεδονία Γη Ελληνική».

Όπως διαπιστώθηκε όμως, ο τίτλος αφορούσε βίαια συνθήματα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.


Ο «αλλοδαπός προβοκάτορας»


Στις 21 Ιανουαρίου 2019, την ημέρα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στο Σύνταγμα, αναπαρήγαγε φωτογραφίες θεωρώντας ότι παρουσιάζουν έναν αλλοδαπό προβοκάτορα, «να κάθεται στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προσβλητικά, κάτι που ουδείς Έλληνας πατριώτης θα δεχόταν».


To fake news του Λοβέρδου για τον «Αφρικανό από τη Νάουσα»

Ποιο κανάλι «παραίτησε» τον Τσίπρα;


Στις 18 Οκτωβρίου 2018, κοινοποίησε το παρακάτω στιγμιότυπο από ειδησεογραφικό δελτίο, ισχυριζόμενος ότι η «ΣυριζοΕΡΤ», κάνοντας λάθος στον τίτλο, έγραψε ότι παραιτήθηκε ο Τσίπρας.

Ωστόσο, όπως επεσήμαναν άμεσα σχολιαστές, το στιγμιότυπο προβλήθηκε στον ΣΚΑΙ και όχι στην ΕΡΤ. Περίπου 40 λεπτά μετά ακολούθησε ενημέρωση της ανάρτησης με διαγραφή της αναφοράς στο κανάλι.

Το fake news του Λοβέρδου για την παραίτηση Τσίπρα από τον... Τσίπρα

Κάηκε η ελληνική σημαία στα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 2016;


Στις 17 Οκτωβρίου 2016, κοινοποίησε την παρακάτω φωτογραφία υπονοώντας ότι αποτελεί στιγμιότυπο από τα περιστατικά εκείνων των ημερών.

Στην πραγματικότητα, το περιστατικό συνέβη κατά την πρώτη επέτειο του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2009.

Το fake news του Λοβέρδου για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας

Βρέθηκε ο Κάστρο στο πλευρό του Πινοσέτ;


Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, δημοσίευσε την παρακάτω φωτογραφία. Βασιζόμενος στον στρατιωτικό χαιρετισμό του Φιντέλ Κάστρο πλάι στον Πινοσέτ, ισχυρίστηκε ότι η φωτογραφία καταδείκνυε την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των δύο δικτατόρων.

Στην πραγματικότητα όμως, η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1971 όταν ο Κάστρο επισκέφθηκε τη Χιλή και στην εξουσία ήταν ο Αλιέντε. Στην συγκεκριμένη λήψη, ο Πινοσέτ παρίσταται ως εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας που υποδέχθηκε τον κουβανό ηγέτη (και όχι ως δικτάτορας που έγινε το 1974, ανατρέποντας τον εκλεγμένο Αλιέντε).


Το fake news του Λοβέρδου για τον Κάστρο

Το πιο εντυπωσιακό όμως, όπως γράφουν τα ellinikahoaxes.gr, είναι αυτό:

Πηγή φωτογραφίας: ellinikahoaxes.gr
Ας προετοιμαστούμε λοιπόν για ακόμα περισσότερα fake news του Γιάννη Λοβέρδου. Αυτή τη φορά, από το πόστο του στελέχους και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ...

Με πληροφορίες από: ellinikahoaxes.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo