Κειμενα

Κείμενα

Γαλλία: Γενική απεργία συνδικάτων ενάντια στο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων

Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2019

Γαλλία: Γενική απεργία συνδικάτων ενάντια στο νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων (Image: AFP)

Σε γενική απεργία έχουν προχωρήσει σήμερα στη Γαλλία, συνδικάτα και πολιτικά κόμματα από κοινού με τα «Κίτρινα Γιλέκα», αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν. Σύμφωνα με το «France24», μέχρι το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων.

Στη γενική απεργία συμμετέχουν η «CGT» (ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας), τμήματα της «Force Ouvriere», το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και διάφορες οργανώσεις της Αριστεράς.

Ανάμεσα στα αιτήματά τους, περιλαμβάνονται η αύξηση των μισθών, η φορολογική δικαιοσύνη και η δέσμευση του Μακρόν να σταματήσει την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων, «θα επιβάλλεται ποινή ενός έτους φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 15.000 ευρώ σε βίαους διαδηλωτές, που θα συλλαμβάνοται με καλυμμένα πρόσωπα». Από την πλευρά της η κυβέρνηση, ισχυρίζεται πως πρόκειται για κίνηση που θέλει να περιορίσει τους βανδαλισμούς και τη συμμετοχή σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις.

Ο επικεφαλής της «CGT», Φιλίπ Μαρτίνεζ (Image: AFP)
Ο επικεφαλής της «CGT», Φιλίπ Μαρτίνεζ (Image: AFP)

«Πρέπει να προστατεύσουμε το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς στη Γαλλία και πρέπει να τιμωρήσουμε εκείνους που παραβιάζουν τον νόμο. Για αυτό ακριβώς η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επικαιροποίησης του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να τιμωρήσει εκείνους που δεν σέβονται την υποχρέωση να ενημερώνουν τις αρχές για τις διαδηλώσεις, εκείνους που συμμετέχουν σε μη δηλωμένες διαδηλώσεις, εκείνους που πάνε στις διαδηλώσεις φορώντας κουκούλες», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ.

Στους δρόμους της χώρας οργανώνονται περισσότερες από 160 διαδηλώσεις μαζί με σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων κυρίως στο δημόσιο τομέα, στο «RATP» («Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Παρισιού») και στο «SNCF» (κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Γαλλίας).

Πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo