Κειμενα

Κείμενα

Ιλχάν Όμαρ προς Έλιοτ Άμπραμς: Θα στηρίζατε μια γενοκτονία στη Βενεζούελα;

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019


Η Ιλχάν Όμαρ, μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκάλεσε το νέο ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ στη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άμπραμς, ρωτώντας τον αν θα υποστήριζε μια γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου όπως έκανε παλαιότερα στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα.

«Θα στηρίζατε μια ένοπλη παράταξη στο εσωτερικό της Βενεζουέλας που εμπλέκει σε εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ή γενοκτονία, εάν πιστεύατε ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως κάνατε στη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα;», ρώτησε η Όμαρ εκπροσωπώντας τους Δημοκρατικούς στη Μιννεσότα. Ο Άμπραμς αρνήθηκε να απαντήσει.


Τον Ιανουάριο, ο Τραμπ διόρισε ως ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, τον Έλιοτ Άμπραμς, με σκοπό να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Στο παρελθόν, ο Άμπραμς είχε υποστηρίξει μια σειρά πραξικοπημάτων και αμερικανικών επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική. Το 2002, υπό την προεδρία του Τζορτζ Μπους, είχε στηρίξει ένα σύντομο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα.

Είναι επίσης γνωστός για την υποστήριξη της χούντας στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του '80 καθώς και για τη συμμετοχή του στο περιβόητο σκάνδαλο Ιράν-Contra, όπου οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν χρήματα που κέρδιζαν από μυστικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν για να χρηματοδοτήσουν τα ακροδεξιά τάγματα θανάτου στη Νικαράγουα, γνωστά ως Contras.

Η Όμαρ είπε ακόμη στον Άμπραμς:

Το 1991 δηλώσατε ένοχος για δύο κατηγορίες ότι δεν παραχωρήσατε πληροφορίες στο Κογκρέσο σχετικά με την συμμετοχή σας στην υπόθεση Ιράν-Contra, για τις οποίες αργότερα πήρατε χάρη από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα μέλη αυτής της επιτροπής ή ο αμερικανικός λαός θα έπρεπε να θεωρήσουν αληθή όσα λέτε σήμερα».

...

Στις 8 Φεβρουαρίου 1982 καταθέσατε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων για την πολιτική των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ. Εκεί απορρίψατε ως «κομμουνιστική προπαγάνδα» μια αναφορά για τη σφαγή στο Ελ Μοζότε, όπου περισσότεροι από 800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά 2 ετών, δολοφονήθηκαν βίαια από στρατεύματα εκπαιδευμένα από τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σφαγής, κάποια στρατεύματα περηφανεύτηκαν ότι βίασαν 12χρονα κορίτσια πριν τα σκοτώσουν. Εσείς αργότερα χαρακτηρίσατε την πολιτική των ΗΠΑ στο Ελ Σαλβαδόρ «καταπληκτική επιτυχία».

Το πιστεύετε ακόμα αυτό; Ναι ή όχι;

Ο Άμπραμς αρνήθηκε ξανά να απαντήσει, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει απάντηση σε μια τέτοια προσωπική επίθεση.

Παράλληλα, ακτιβιστές από την οργάνωση «CODEPINK» (Γυναίκες για την Ειρήνη) διέκοψαν την ακρόαση του Άμπραμς στο Κογκρέσο:

«Μην ακούτε αυτόν τον εγκληματία πολέμου!», φώναξε η διαδηλώτρια Άριελ Γκολντ. «Η Βενεζουέλα χρειάζεται διαπραγματεύσεις, όχι πραξικόπημα ή στρατιωτική επέμβαση!».


Την ίδια στιγμή, επιχειρείται μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον της Ιλχάν Όμαρ με ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες περί «αντισημιτισμού», όταν αυτόν τον Φεβρουάριο επέστησε την προσοχή στην επιρροή του ισραηλινού λόμπι και των δεξιών οργανώσεων που έχουν την στήριξη του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον.

Με πληροφορίες από: grayzoneproject.com
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo