Κειμενα

Κείμενα

Υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ: Είμαι υπερήφανη που είμαι φασίστρια

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019

Η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ, Miri Regev

Δηλώσεις σαν κι αυτή της υπουργού Πολιτισμού του Ισραήλ, διαβάζουμε κατά καιρούς από υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα της χώρας.

Παλαιότερα ο Avi Dichter, πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Βουλής, δήλωνε πως «έχουμε αρκετές σφαίρες για κάθε Παλαιστίνιο» ενώ ο υπουργός Άμυνας, Gilad Erdan, προσέθετε ότι «δεν σημαίνει και τίποτα ο αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων αφού πρόκειται απλά για Ναζί και οι διαμαρτυρίες τους είναι εκδηλώσεις έκρηξης ναζιστών».

Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού του Ισραήλ, Meri Regev, πως «είναι υπερήφανη που είναι «φασίστρια» και θεωρεί τον φασισμό σαν μέρος της ισραηλινής κουλτούρας», ήρθε ως απάντηση στο ξέσπασμα του διάσημου καλλιτέχνη graffiti, David Tartakover, που οι δημιουργίες του έχουν πολιτικό χαρακτήρα.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ, είναι φασισμός» δήλωσε ο Tartakover.

Ο ισραηλινός σχεδιαστής graffiti και ακτιβιστής, David Tartakover (Image: The Guardian)

Οι εφημερίδες του Ισραήλ σχολιάζουν πως η υπουργός Πολιτισμού ακολουθεί τον νόμο του Τζόζεφ Μακάρθυ, του γνωστού διώκτη των κομμουνιστών την δεκαετία του '50 στις ΗΠΑ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η απαγόρευση του μυθιστορήματος «Borderlife» της Dorit Rabinyan από τον ακροδεξιό υπουργό Παιδείας, Naftali Bennett, επειδή αναφερόταν στη σχέση μιας Ισραηλινής και ενός Παλαιστίνιου. Ο υπουργός θεωρούσε ότι το βιβλίο προωθούσε την «αφομοίωση» και αφαιρέθηκε από τις λίστες των βιβλίων που μπορούν να διαβαστούν από τους μαθητές.

Ένα ακόμα παράδειγμα, είναι η καταγγελία διεθνώς αναγνωρισμένων συγγραφέων του Ισραήλ, του Amos Oz και του David Grossman, από εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά πολιτική ομάδα σαν «υπονομευτές του ισραηλινού πολιτισμού».

Είχαν προηγηθεί απαγορεύσεις βιβλίων, πρόστιμα σε θεατρικές ομάδες, λίστες του τι επιτρέπεται να σχολιάζουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, κόψιμο χρηματοδότησης για την «μη συμμορφούμενη τέχνη» και πριμοδότηση αυτών που είναι «αφοσιωμένοι στον νόμο πολιτισμού του Ισραήλ», ενέργειες τέτοιες που κάνουν τους καλλιτέχνες του Ισραήλ να αισθάνονται ότι δέχονται επίθεση από την υπουργό Πολιτισμού και πρώην ταξίαρχο, Miri Regev.

Miri Regev: Είμαι υπερήφανη που είμαι φασίστρια

Όλα τα παραπάνω έχουν αναπαραχθεί και σχολιαστεί από τον «Guardian» και το «Reuters» ήδη από το 2016, ενώ παράλληλα ο «Guardian» τα αναδημοσιεύει τον Δεκέμβριο του 2018 με το σχόλιο ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς την πολιτική νοοτροπία και πρακτική της σημερινής κυβέρνησης που έχει σαν απώτερο σκοπό τον αφανισμό της Παλαιστίνης και το φίμωμα των αντιδράσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Πληροφορίες από: atexnos.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo