ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Οι 15 χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου σε ένα γράφημα

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019


Το 2018 η κατανάλωση πετρελαίου ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο – εκτιμάται ότι καταναλώθηκαν περίπου 99,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε παγκόσμια βάση. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τη φετινή χρονιά με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100,8 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα.

Με δεδομένο ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα στον ενεργειακό τομέα για τα επόμενα χρόνια, αλλά και δεδομένης της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στη Βενεζουέλα, το HowMuch.net δημοσίευσε ένα χάρτη με τις 15 μεγαλύτερες χώρες σε φυσικά αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκδοση της επίσημης ιστοσελίδας της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA Factbook.

Ο χάρτης όπως δημοσιεύθηκε στο HowMuch.net
Ο χάρτης όπως δημοσιεύθηκε στο HowMuch.net

Σχεδόν οι μισές χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, βρίσκονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επτά απ' αυτές τις χώρες (Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ιράκ, Κουβέιτ, Λιβύη, και Νιγηρία) είναι μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC).

Στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, βρίσκεται η Βενεζουέλα με 300 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου. Δεύτερη, ακολουθεί η Σαουδική Αραβία με 266,5 δισεκατομμύρια βαρέλια, στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Καναδάς με 169,7 δισεκατομμύρια βαρέλια, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν το Ιράν και το Ιράκ με 158,4 δισ. βαρέλια και 142,5 δισ. βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου αντίστοιχα (η Ελλάδα βρίσκεται στην 94η θέση με 10 εκ. βαρέλια).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ του μεγέθους μιας χώρας και της ποσότητάς της σε αποθέματα πετρελαίου. Για παράδειγμα, το Κουβέιτ, που έχει επιφάνεια εδάφους 17.818 τ.μ. χλμ, έχει 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, ενώ η Ρωσία, η οποία έχει σχεδόν δεκαπλάσια επιφάνεια εδάφους (16.377.742 τ.μ. χλμ), έχει μόλις 80 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου.

Ο πίνακας με τις 15 μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου (Πηγή: VisualCapitalist.com)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και το κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία, το κόστος παραγωγής του πετρελαίου ανέρχεται περίπου στα 3 δολάρια το βαρέλι, ενώ σε χώρες όπως ο Καναδάς και η Βενεζουέλα, που εμποδίζονται από τη γεωλογία, η πλειοψηφία του πετρελαίου είναι πολύ πιο ακατέργαστο ή άσφαλτος, κάτι που το κάνει πιο κοστοβόρο και δύσκολο να εξαχθεί.

Στον Καναδά, το κόστος παραγωγής πετρελαίου φτάνει τα 11,56 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Βενεζουέλα τα 7,94 δολάρια το βαρέλι. Υπάρχουν όμως και χώρες, όπως η Βραζιλία, όπου τα εμπόδια είναι αυτοεπιβαλλόμενα καθώς υπάρχουν υψηλότεροι φόροι στην παραγωγή πετρελαίου, κάτι που αυξάνει το τελικό κόστος ανά βαρέλι (9,45 δολάρια/βαρέλι).

Με πληροφορίες από: Howmuch.net, Visualcapitalist.com
Πηγή φωτογραφίας: Howmuch.net
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo