Κειμενα

Κείμενα

Ανοίγουν τα αρχεία του Βατικανού για την «σκοτεινή» εποχή του Πάπα Πίου ΙΒ'

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019

Ανοίγουν τα αρχεία του Βατικανού για την «σκοτεινή» εποχή του Πάπα Πίου ΙΒ'

Tα μυστικά αρχεία του Βατικανού για την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ο Πίος ΙΒ', αποφάσισε να ανοίξει ο Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Την απόφασή αυτή επεδίωκαν εδώ και δεκαετίες οι Εβραίοι, εκ των οποίων ορισμένοι έχουν κατηγορήσει τον Πάπα Πίο ότι έκανε τα στραβά μάτια στο Ολοκαύτωμα κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με το να μην το καταγγείλει ανοικτά.

Το Βατικανό έχει πει πως ο Πίος, που ήταν ποντίφικας από το 1939 έως το 1958, εργάστηκε αθόρυβα στα παρασκήνια προκειμένου να διασώσει Εβραίους και να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης για πολλούς, περιλαμβανομένων των καθολικών που ζούσαν σε περιοχές της Ευρώπης υπό ναζιστική κατοχή.

Η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC), μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές οργανώσεις στον κόσμο, χαιρέτισε την απόφαση.

«Για περισσότερα από 30 χρόνια, η AJC καλούσε για πλήρες άνοιγμα των Μυστικών Αρχείων της Αγίας Έδρας από την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο πρακτορείο Reuters ο Ραββίνος, Ντέιβιντ Ρόζεν, διευθυντής Διεθνών Διαθρησκευτικών Υποθέσεων της AJC.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ειδικοί από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ αποτιμούν αντικειμενικά ως την καλύτερη δυνατή την καταγραφή αυτής της χειρότερης στην Ιστορία περιόδου, για την αναγνώριση τόσο των αποτυχιών όσο και των γενναίων προσπαθειών που καταβλήθηκαν κατά την περίοδο του Σοά», δήλωσε ο Ρόζεν, χρησιμοποιώντας την εβραϊκή λέξη για το Ολοκαύτωμα.

Τα αρχεία θα ανοίξουν στις 2 Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε ο Φραγκίσκος σε μια ομιλία προς τα μέλη των Μυστικών Αρχείων του Βατικανού. Είπε πως «η Εκκλησία δεν φοβάται την Ιστορία», προσθέτοντας πως η κληρονομιά του Πίου αντιμετωπίστηκε με «κάποια προκατάληψη και υπερβολή».

Με πληροφορίες από: topontiki.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo