Κειμενα

Κείμενα

Ταγιάνι: «Ο Μουσολίνι έκανε μερικά θετικά πράγματα»

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι

Σάλος έχει ξεσπάσει με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», δήλωσε σε ιταλική ραδιοφωνική εκπομπή ότι ο φασίστας δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι, έκανε μερικά θετικά πράγματα πριν ακολουθήσει το παράδειγμα του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι δηλώσεις του ιταλού προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου θύμισαν αρκετά τη φρασεολογία που χρησιμοποιούν οι νοσταλγοί της Χούντας του Παπαδόπουλου, η οποία συνοψίζεται στο γνωστό επιχείρημα «Ναι, αλλά έφτιαξε δρόμους».

«Ο Μουσολίνι; Μέχρι να κηρύξει πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο, ακολουθώντας το παράδειγμα του Χίτλερ και πριν προωθήσει τους ρατσιστικούς νόμους εναντίον των Εβραίων, με εξαίρεση το δραματικό περιστατικό του Τζιάκομο Ματεότι (εκπρόσωπος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην ιταλική Βουλή, που αποκάλυψε οικονομικά σκάνδαλα του καθεστώτος Μουσολίνι), έκανε μερικά θετικά πράγματα στη χώρα, δημιουργώντας υποδομές», ανέφερε ο Ταγιάνι και συμπλήρωσε:

«Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Δεν είμαι φασίστας, ποτέ δεν υπήρξα φασίστας και δεν υιοθετώ την πολιτική του θεώρηση, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς έχτισε δρόμους, γέφυρες, κτίρια και ανέκτησε μεγάλο μέρος της γης της χώρας μας. Τα λάθος πράγματα που έκανε ήταν πολύ σοβαρά: Ο Ματεότι, οι ρατσιστικοί νόμοι, ο πόλεμος. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα».

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, επιτέθηκε στον Ταγιάνι ζητώντας του εξηγήσεις για τα όσα ανέφερε. «Απίστευτες αναφορές του Ταγιάνι για τον Μουσολίνι. Πώς γίνεται ένας πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φύση του φασισμού; Θέλουμε άμεσες διευκρινίσεις».Μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε, ο Ταγιάνι προσπάθησε να ανασκευάσει λέγοντας πως «Πρέπει να ντρέπονται όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν όσα είπα για τον φασισμό. Υπήρξα πάντα αντιφασίστας και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να υπαινιχθεί το αντίθετο. Η φασιστική δικτατορία, οι ρατσιστικοί νόμοι και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτά αποτελούν την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ιταλίας και της Ευρώπης».

Με πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo