ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Τι σημαίνει η Οδηγία Copyright που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και τι ψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019

Τι σημαίνει η Οδηγία Copyright που υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο και τι ψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές

Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αμφιλεγόμενη Οδηγία της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο. Η οδηγία συγκέντρωσε 348 ψήφους υπέρ και 274 ψήφους κατά, ενώ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας απείχαν 36 ευρωβουλευτές. Πλέον, το μόνο που απομένει είναι η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία.

Η «Οδηγία της Ε.Ε. για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά» είναι μία ευρωπαϊκή οδηγία σχεδιασμένη να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο μοιράζεται στις διαδικτυακές πλατφόρμες το περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα.

Το Αρθρο 13, που μαζί με το Άρθρο 11 αποτελούν τα «σημεία αιχμής» της οδηγίας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πλατφόρμες! Είστε υποχρεωμένοι να έχετε άδεια για κάθε πιθανό έργο (από το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας) που μπορεί να ανέβει στις σελίδες σας». Αυτό σημαίνει πως οι διαδικτυακές πλατφόρμες (Facebook, Twitter, YouTube) θα πρέπει να φιλτράρουν ή να αφαιρούν το περιεχόμενο που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η ανάρτηση ενός meme ή ενός ήχου, που σύμφωνα με τον αλγόριθμο των φίλτρων, εμπίπτουν σε πνευματικά δικαιώματα.

Το άρθρο αυτό έχει προκαλέσει αμφίδρομες αντιδράσεις. Από τη μια, οι υπέρμαχοί του θεωρούν ότι είναι αναγκαίο και δίκαιο οι κολοσσοί του Internet να πληρώνουν για το ενημερωτικό περιεχόμενο που διακινούν, αλλά και το YouTube να πληρώνει με τη σειρά του για τα βίντεο καλλιτεχνών που ανεβάζει στην πλατφόρμα του. Ωστόσο από την άλλη, πολλοί οργανισμοί και ακτιβιστές κάνουν λόγο για παραβίαση της ελευθερίας διακίνησης περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Wikimedia έχει εκφράσει την ανησυχία του πως το Άρθρο 13 «θα μειώσει δραματικά την ποικιλία του διαθέσιμου διαδικτυακού περιεχομένου», ενώ τόσο η Wikipedia όσο και το Pornhub, έχουν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στις πόλεις όπου εδρεύουν.

Όσον αφορά το Άρθρο 11, που επίσης αποτελεί αμφιλεγόμενο άρθρο και αφορά όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, προβλέπεται ένα κατά τεκμήριο συγγενικό δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας για τους εκδότες ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα κατέχουν τα πλήρη δικαιώματα των κειμένων που γράφουν οι δημοσιογράφοι τους και η αναπαραγωγή ειδήσεων σε άλλες πλατφόρμες με παραπάνω από μία λέξη ή περισσότερο από μία πολύ σύντομη περιγραφή, θα απαιτεί σχετική άδεια από τον εκδότη.

Για το άρθρο αυτό υπάρχουν εξίσου διφορούμενες απόψεις. Από τη μία, το έργο των δημοσιογράφων δεν θα μπορεί να αναπαράγεται αυτούσιο, χωρίς την έγκριση από την πηγή, και από την άλλη, η Google News θα αποσύρει την υπηρεσία της από την Ευρώπη.

Σε ένα blog με όνομα Search Engine Land, δημοσιεύτηκαν screenshots που αναδείκνυαν το πώς θα λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης, από την επόμενη της ψήφισης της συμφωνίας. Σύμφωνα με το blog, στα αποτελέσματα της αναζήτησης, δεν θα φαίνονται οι φωτογραφίες, οι πλήρεις τίτλοι των ειδήσεων, ούτε θα υπάρχει η δυνατότητα για αντιγραφή.

Επιπλέον, οι επικριτές της οδηγίας τονίζουν ότι το Άρθρο 12Α μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε δεν είναι επίσημος διοργανωτής ενός αθλητικού γεγονότος από το να αναρτά βίντεο ή φωτογραφίες από το γεγονός αυτό. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τέρμα στα viral GIF από αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και να εμποδίσει οποιονδήποτε πηγαίνει σε αυτές ως θεατής από το να αναρτά στιγμιότυπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διοργανωτές των ελληνικών διαδηλώσεων τόνισαν πως τα Άρθρα 11 και 13 «αντί να βελτιώνουν την κατάσταση θα κάνουν σοβαρή ζημιά στο διαδίκτυο στην Ευρώπη και δίνουν ακόμα περισσότερη δύναμη στους κολοσσούς να ελέγχουν το διαδίκτυο», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εφαρμόζουν αυτόματη λογοκρισία, περιορίζοντας το δικαίωμά μας στην έκφραση και στην ενημέρωση».

Τι ψήφισαν οι έλληνες ευρωβουλευτές


Η ψηφοφορία για την Οδηγία Copyright σημαδεύτηκε από τις πολλές απουσίες ελλήνων ευρωβουλευτών.

Συγκεκριμένα, από την ψηφοφορία απείχαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, σχεδόν σύσσωμη η ομάδα των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης, η ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Τη θετική τους ψήφο έδωσαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, ο χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, Λάμπρος Φουντούλης, καθώς και οι δύο πρώην χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, Γιώργος Επιτήδειος και Ελευθέριος Συναδινός.

Οι μοναδικοί που καταψήφισαν την οδηγία ήταν ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής, και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, ενώ παρών δήλωσαν ο ευρωβουλευτής της Ελιάς, Νίκος Ανδρουλάκης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Παπαδάκης.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε υπογράψει την τροπολογία της ευρωομάδας της Αριστεράς για την κατάργηση του Άρθρου 13 (νυν 17), ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωνε την Δευτέρα πως θα καταψηφίσει στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει αποδεκτή.

Με πληροφορίες από: efsyn.grkoutipandoras.grthepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo