ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

«Εγώ το ανάβω με αναπτήρα» – Η κατάρριψη του μύθου του Αγίου Φωτός

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019

«Εγώ το ανάβω με αναπτήρα» – Η κατάρριψη του μύθου του Αγίου Φωτός

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο... Εγώ το ανάβω... Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;».

Η μαρτυρία αυτή, που έχει προκαλέσει σάλο στην κοινή γνώμη αλλά και στους κόλπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ανήκει στον εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πανάγιου Τάφου, Ισίδωρο, και φιλοξενείται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου, Δημήτρη Αλικάκου, «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός».

Το βιβλίο φιλοξενεί και άλλες μαρτυρίες, όπως του Αγιοταφίτη Αρχιεπίσκοπου Γεράσωνος, Θεοφάνη, καθώς και του πρώην Αρχιεπισκόπου Ασκάλωνος, Νικηφόρου, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα, μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.

Το Άγιο Φως ανάβει με φυσικό τρόπο και ευλογείται από την Εκκλησία. Ήρθε η ώρα να φανεί η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πάντα ωραία και σκληρή. Αγιοταφίτης Αρχιεπίσκοπος Γεράσωνος, Θεοφάνης

Στο μεταξύ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος στέκεται και στην αλλαγή του κειμένου της ιστοσελίδας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων όσον αφορά στην τελετή του Αγίου Φωτός, επισημαίνοντας πως από το καλοκαίρι του 2018, δεν υπάρχει πια στο κείμενο η λέξη «θαύμα», ενώ όταν ρώτησε για την αλλαγή αυτή τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ', έλαβε την εξής απάντηση: «Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;».

Η απάντηση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων:


Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας.

Τέλος, ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, Λάμπρος Κιτσαράς, στην προσπάθειά του να περάσει στην αντεπίθεση ανέφερε ότι το βίντεο, στο οποίο φαίνεται ο σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του, κάτι που όμως αποδεικνύεται ψευδές αφού οι συνεντευξιαζόμενοι είχαν πλήρη επίγνωση των βιντεοσκοπημένων συνεντεύξεων.

Ο σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, Ισίδωρος. Στη μαρτυρία του, ακούγεται να λέει: «Να το πούμε μπροστά στην κάμερα»; (Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Alikakos)
Ο σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου, Ισίδωρος. Στη μαρτυρία του, ακούγεται να λέει: «Να το πούμε μπροστά στην κάμερα»; (Πηγή φωτογραφίας: Dimitris Alikakos)Με πληροφορίες από: tvxs.gr
Πηγή βίντεο: FB/Dimitris Alikakos
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo