ΚΕΙΜΕΝΑ

Κείμενα

Ελληνική σημαία Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

Ελληνική σημαία Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων στους Οθωμανούς Ελλήνων ύψωναν σε κάθε τους εξέγερση και από μία διαφορετική σημαία -αυτοσχέδια επινόηση του κάθε αρχηγού- εξαιτίας της έλλειψης ενιαίας κρατικής υπόστασης.

Οι σημαίες πλήθαιναν ανάλογα με τη φαντασία, τις γνώσεις και τα βιώματα του κάθε αρχηγού: οι περισσότερες απ' αυτές ήταν κυρίως τρίχρωμες (κόκκινο-άσπρο-μαύρο) με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας, ή γαλάζιες και λευκές με κύριο χαρακτηριστικό τον σταυρό.

Την 1η Ιανουαρίου 1822 πραγματοποιήθηκε στην Επίδαυρο η Α' Εθνοσυνέλευση, όπου μεταξύ άλλων, συζητήθηκε και το ζήτημα της καθιέρωσης ενιαίας επαναστατικής σημαίας. Στο άρθρο ρδ' του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, καθιερώθηκαν ως χρώματα της ελληνικής σημαίας το κυανό και το λευκό με σύμβολο τον σταυρό, ενώ στις 15 Μαρτίου 1822, το Εκτελεστικό Σώμα εξέδωσε στην Κόρινθο το Διάταγμα 540 προκειμένου να προσδιορίσει τη μορφή της.

Σε αυτό, αναφερόταν ότι:

των μεν κατά γην δυνάμεων η σημαία, σχήματος τετραγώνου, θα είχεν εμβαδόν κυανούν, το οποίο θα διηρείτο εις τέσσαρα ίσα τμήματα από άκρων έως άκρων του εμβαδού,

η δε κατά θάλασσαν σημαία θα ήτο διττή⸱ μία διά τα πολεμικά και άλλη διά τα εμπορικά πλοία. Και της μεν διά τα πολεμικά πλοία το εμβαδόν θα διηρείτο ες εννέα οριζόντια παραλληλόγραμμα, παραμειβομένων εις αυτά των χρωμάτων λευκού και κυανού⸱ εις την άνω δε προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο τετράγωνον κυανόχρουν, διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού λευκοχρόου. Της δε διά τα εμπορικά πλοία διωρισμένης το εμβαδό θα ήτο κυανούν⸱ εις την άνω προς τα έσω γωνίαν τούτου του εμβαδού εσχηματίζετο ωσαύτως τετράγωνον λευκόχρουν και διηρημένον εν τω μέσω δι' ενός σταυρού κυανοχρόου.

Από τα αριστερά στα δεξιά: (1) η σημαία του Ρήγα Φεραίου, (2) η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, (3) η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, (4) η πιο διαδεδομένη σημαία από το 1789 μέχρι την Επανάσταση, (5) η σημαία του Άνθιμου Γαζή, (6) η σημαία των Μανιατών, (7) η σημαία του Ανδρέα Μιαούλη, (8) η σημαία των Σπετσιωτών, (9) η σημαία των Υδραίων
Από τα αριστερά στα δεξιά: (1) η σημαία του Ρήγα Φεραίου, (2) η σημαία του Αλέξανδρου Υψηλάντη, (3) η σημαία της Φιλικής Εταιρείας, (4) η πιο διαδεδομένη σημαία από το 1789 μέχρι την Επανάσταση, (5) η σημαία του Άνθιμου Γαζή, (6) η σημαία των Μανιατών, (7) η σημαία του Ανδρέα Μιαούλη, (8) η σημαία των Σπετσιωτών, (9) η σημαία των Υδραίων 

Οι εκδοχές που έχουν ακουστεί για την καθιέρωση του σχήματος και του χρώματος της ελληνικής σημαίας είναι πολλές: άλλες υποστηρίζουν ότι το κυανό και το λευκό χρώμα συμβολίζουν τον ουρανό και τον αφρό των κυμάτων της θάλασσας και άλλες πως τα χρώματα είναι ο συνδυασμός της κυανής ναυτικής βράκας και της λευκής φουστανέλας.

Η επικρατούσα άποψη πάντως υποστηρίζει ότι το κυανό χρώμα συμβολίζει τον ουρανό της Ελλάδας, το λευκό χρώμα την αγνότητα και τον καλό σκοπό των Ελλήνων για ανεξαρτησία και οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της φράσης «Ελευθερία ή θάνατος».

Ωστόσο, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή που αποδομεί πλήρως το μύθο της επίσημης διδακτικής ιστορίας. Σύμφωνα με αυτή, η γαλανόλευκη σημαία αποτελεί πιστή αντιγραφή της αποικιοκρατικής σημαίας της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών (East India Company), ενός οικονομικού οργανισμού που ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα το 1600 και κατείχε το εμπορικό μονοπώλιο σε βασικά αγαθά (βαμβάκι, μετάξι, αλάτι, πιπέρι, τσάι, όπιο κλπ) της Μ. Βρετανίας με τη Νοτιοανατολική Ασία.


Η σημαία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών
Η σημαία της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών

Η σημαία αποτελείτο αρχικά από έξι κόκκινες και πέντε λευκές οριζόντιες λωρίδες, που αργότερα μειώθηκαν σε πέντε και τέσσερις αντίστοιχα. Ο σταυρός στο πάνω προσίστιο μέρος, αντιστοιχούσε στον Άγιο Γεώργιο και συμβόλιζε το Βασίλειο της Αγγλίας, ενώ όσο για την επιλογή της μορφής της σημαίας έγινε από τον εκφραστή της αγγλικής πολιτικής και μετέπειτα αρχηγό του αγγλικού κόμματος, Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, για να υποδηλώνει ότι η χώρα ήταν προτεκτοράτο των Άγγλων, πριν ακόμα απελευθερωθεί από τους Οθωμανούς.

Να σημειωθεί ότι στις 30 Νοεμβρίου 1823, όμιλος άγγλων τραπεζιτών χορηγούσε στη μαχόμενη Ελλάδα δάνειο ύψους 80.000 στερλινών για τις άμεσες ανάγκες των επαναστατών, ενώ δύο χρόνια αργότερα, αντιπροσωπεία των ελλήνων αγωνιστών επισκεπτόταν στο Λονδίνο τον υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας, Τζωρτζ Κάνινγκ, προκειμένου να του ζητήσει να τεθεί η Ελλάδα υπό την προστασία της Αγγλίας. Να γίνει δηλαδή προτεκτοράτο πριν ακόμη γίνει αυτόνομο κράτος.

Η μόνη διαφορά των δύο σημαιών, ήταν ότι η ελληνική σημαία είχε γαλάζιο και λευκό χρώμα ενώ εκείνη της East India Company, κόκκινο και λευκό. Για το λόγο αυτό, με την άφιξη στην Ελλάδα του βασιλιά Όθωνα, αποφασίστηκε να αλλάξει το γαλάζιο χρώμα της σημαίας σε ένα πιο σκούρο μπλε για να ταυτίζεται με τα χρώματα της σημαίας της Βαυαρίας, από τον βασιλικό οίκο της οποίας προερχόταν ο Όθων (οίκος του Βίττελσμπαχ).

Η σημαία της Βαυαρίας
Η σημαία της Βαυαρίας

Παρόλ' αυτά, σε κανένα από τα επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, μέσω των οποίων καθιερώθηκε η ελληνική σημαία, δεν υπάρχει η εξήγηση για τη συγκεκριμένη επιλογή του χρώματος και του σχήματος.

Μία ακόμη θεωρία συνωμοσίας ή ένα καλά επτασφράγιστο μυστικό;

Με πληροφορίες από: «Ιστορία (κωμικοτραγική) του Νεοελληνικού Κράτους 1830-1974», mixanitouxronou.grnotospress.gr, freeinquiry.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo