Κειμενα

Κείμενα

Μακρόν, ο «αντικαπιταλιστής»: «Η υπάρχουσα μορφή του καπιταλισμού δεν λειτουργεί»

Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019

Μακρόν, ο «αντικαπιταλιστής»: «Η υπάρχουσα μορφή του καπιταλισμού δεν λειτουργεί»

Στην «υπάρχουσα μορφή του καπιταλισμού» εντόπισε τα προβλήματα της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την ίδια στιγμή που το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων μάχεται ακόμα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησής του.

Σε δημοσίευμα του Politico, που αναδημοσιεύει κομμάτια της συνέντευξης του γάλλου προέδρου στην κρατική ιταλική τηλεόραση, ο Μακρόν ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για τους πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., που αποδοκιμάζονται από την ιταλική κυβέρνηση και τον ιταλικό λαό.

Ο Μακρόν απέφυγε να απαντήσει ευθέως υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα «είναι η υπάρχουσα μορφή του καπιταλισμού που δεν λειτουργεί». Παράλληλα, έκανε λόγο για δομικά λάθη στον σχεδιασμό της Ε.Ε., που αφήνουν τη μεσαία τάξη στο περιθώριο. «Η δημοκρατική δομή της Ε.Ε. οδήγησε στο περιθώριο τη μεσαία τάξη, καθώς οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και τα κράτη φροντίζουν τους φτωχούς. Αυτό είναι που οδήγησε στο Brexit».

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του πραγματοποίησε και λάθη που οδήγησαν στη δημιουργία του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». «Όταν προχωράμε υπερβολικά γρήγορα, κάνουμε λάθη. Το έκανα κι εγώ στο παρελθόν, αυτό εξηγεί εν μέρει την κρίση», ανέφερε ο Μακρόν και επέμεινε πως πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του.

Όσον αφορά το διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Ιταλία και Γαλλία, όταν ένα μήνα πριν η Γαλλία απέσυρε τον πρέσβη της από τη Ρώμη εξαιτίας της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, με εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων» στη Γαλλία, ο Μακρόν δήλωσε ότι έγιναν λάθη και οι δύο χώρες θα πρέπει να τα αφήσουν πίσω τους.

«Τα πρόσφατα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σοβαρά και πρέπει να τα ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Υπήρξε παρεξήγηση, υπάρχουν φορές που ακόμα και οι φίλοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν σωστά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ένδειξη πως το επεισόδιο ανήκει στο παρελθόν είναι πως θα καλέσει τον πρόεδρο Ματαρέλα στο Παρίσι στις 2 Μαΐου για να συζητήσουν «για το μέλλον της Ευρώπης και το κοινό μας μέλλον».

Ερωτηθείς ακόμα για την προσφυγική κρίση και την φοβία που εκφράζει μεγάλο μέρος της ιταλικής κοινωνίας απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, δήλωσε πως σε αυτό έχει ευθύνες και η Ευρώπη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνη γιατί δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους φόβους των Ιταλών και να τους βοηθήσει με το μεγάλο βάρος που κουβαλούν».

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες με μπροστάρηδες τα «Κίτρινα Γιλέκα» διαδήλωσαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στους δρόμους της χώρας κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του Μακρόν. Στις 15 Μαρτίου ολοκληρώνεται το τέχνασμα του Μακρόν για «δίμηνη διαβούλευση» με τους πολίτες της Γαλλίας. Ο ίδιος έχει ανακοινώσει ότι μετά τις 15 Μαρτίου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει.

Με πληροφορίες από: thepressproject.gr
Don't Miss
© Copyright Non Paper 2019 | All rights reserved
made with by templateszoo